Friday, October 31, 2008

24 hour business camp: När?

Ett 20-tal individer eller små team har anmält intresse för att vara med på the 24 hour business camp!

Jag har bjudit in er till en Google-kalender där vi kan synkronisera ihop oss till ett bra datum. Mig passar det bäst mellan den 24:e november - den 5 december. Det verkar som att de flesta vill att vi kör mitt i veckan, inte på helgen...

Wednesday, October 29, 2008

24 hour business camp: vill du vara med?

Det verkar som att "24 hour business camp" verkar kunna bli av. Wow!

Statusuppdatering:
  • Många har uttryckt sitt intresse av att delta. Bland annat Jonas Lejon, Anton Johansson, Andreas Krohn, Mattias Swenson och många fler.
  • Mindpark.se (med Joakim Jardenberg i spetsen) har uttryck intresse av att vara delfinansiär. Suveränt!
  • Var ska vi vara? Imorgon tänkte jag ta en båt ut till Sands hotell och ser efter om det är en bra plats att ha eventet på. Det verkar väldigt fint - men antalet sängplatser kan vara något begränsat (ca 18 stycken). Det och lite andra saker ska jag kolla upp...
  • Upplägget: Vi tar en båt från Stockholm någon passande fredag vid 16-tiden. Kl 12.00 på lördagen drar vi igång och kör business-race i 24 timmar. På söndag eftermiddag tar vi en båt hem igen.
  • Förslag på datum: 7-9 november. 28-30 november. 5-7 december. 12-14 december.
  • Kostnad: Jag tror att vi bör räkna med ett självkostnadspris på ca 1000-2000 kr per person, men det beror lite på. Då ingår två övernattningar samt all mat.
Jag tror att det här kan bli en fantastiskt spännande helg, och att vi kan få en hel del medial uppmärksamhet. Samtidigt bygger det på att deltagarna verkligen lyckas skapa någonting på de 24 timmarna. Så det ställer lite krav på oss också... Om du har en affärsidé som du kan genomföra på 24 timmar, häng på. Det bör vara ett perfekt sätt att få en flygande start på ditt projekt.

Vill du vara med?

Om du är intresserad av att vara med (eller känner någon som borde vilja vara med) så skulle det vara väldigt bra om du vill skicka ett mail till mig (på ted -@- tedvalentin.com). Du får gärna specificera några grejer:
  • Ungefär vilken typ sajt eller projekt det är du ska skapa. Målsättningen bör vara att sajten eller affärsidén *fungerar* efter 24 timmar, om än i beta...
  • Du får gärna berätta vad du har för entreprenörserfarenheter sedan tidigare.
  • Om du jobbar själv eller vill komma i "team" med någon annan.
Superschysst om du vill maila mig igen, även om du visat ditt intresse tidigare. Jag kan då bjuda in dig till en Google-kalender där vi kan synkronisera oss till ett bra datum.

Hej!

---------------------
PS. Om 24 hour business camp blir en framgång så kan man kanske genomföra det igen, fast i större skala. Men jag tror att det är bra om vi börjar lite försiktigt, så att det inte blir alltför jobbigt att organisera initialt. DS.

Monday, October 27, 2008

24 hour business camp.

Kommentarerna drog iväg på mitt förra inlägg, så jag tänkte att jag skriver ett till inlägg med lite funderingar...

Bakgrunden är alltså att vi fixar ett "24 hour business camp" med följande upplägg:
  • Tio entreprenörer (eller små entreprenörsgäng) träffas under en helg, förslagsvis på en skärgårdsö, för att dra igång varsin affärsidé på 24 timmar.
  • När helgen är över ska alltså tio nya sajter eller affärsidéer ha lanserats.
  • Det hela realtidsdokumenteras av en eller flera personer på en blogg med bilder, video och små intervjuer.
  • Inspirationen kommer bland annat från Mattias Järnhäll, Eric Wahlforss the 24 hour dot com, med flera som genomfört liknande 24-timmarsprojekt.
1) Varför?

För att inspirera. Aldrig i historien har det varit så enkelt att starta en egen business som idag; det finns en häftig infrastruktur på webben som gör det extremt enkelt att komma igång med någonting. Allt man behöver är en laptop och en internetuppkoppling. Visste du att enbart i USA så finns över en miljon människor som tjänar sitt uppehälle helt eller delvis på att sälja saker på eBay?

Hur många är vi i Sverige som tjänar vårt uppehälle på den nya tekniska och ekonomiska infrastrukturen? (Google, affiliatenätverk, Blocket, Tradera, bloggar...) Jag och Blondinbella, vem mer? Vi borde rimligtvis redan vara 50.000 stycken, men generellt så är vi nog en väldigt osynlig grupp. Hur många gymnasieelever ser internetentreprenör som ett karriärval? Och under de närmsta 10 åren så kommer det bli ännu enklare att tjäna sitt uppehälle på webben. Till exempel med mikrobetalningar, billigare ehandelslösningar, Google Checkout osv, osv.

Kanske är det inte Ericsson och Volvo som kommer att ta oss ur den här lågkonjunkturen, utan ett stort antal mini-entreprenörer ("miniprenörer")?

2) Varför 24 timmar?

För att det är en väldigt kort tid. Precis som med med boken The 4-Hour Workweek handlar det om att provocera lite grann. Om vi kan göra det på 24 timmar så betyder det inte att alla kan göra det på 24 timmar - men det betyder att alla kan göra det!

3) Vad hinner man egentligen skapa på 24 timmar?

Förmodligen ganska lite. Eric Wahlforss och hans vänner sålde sin 24hourdotcom för $2026 dollar på eBay. Mattias Järnhäll och hans vän skapade en fungerade webbtjänst. Poängen med att starta saker på webben är att de inte behöver vara grandiosa. Istället handlar det om att väldigt många små verksamheter får existensberättigande. Den långa svansen. Small is the new big. Poängen är att man kan skapa någonting på 24 timmar.

4) Hur gör man rent praktiskt?

Det finns idag massor av smarta verktyg för att komma igång snabb på webben. (Om man ska kunna komma igång på 24 timmar så är det nog bra om man behärskar några av dem.) Man kan starta en blogg på 5 minuter. Bygga en redaktionell sajt med Wordpress. En egen mashup med Dapper. Det finns tusentals gratis templates för design. Jag vet hur jag gör, men det finns säkert 1000 tricks of the trade som jag inte känner till. Så det vore självklart kul om "the 24 hour business camp" kan belysa några av dem.

5) Varför en skärgårdsö?

Det är ju inte en nödvändighet... Men jag gillar på något sätt att det för tankarna till Expedition: Robinson. :)

6) Vem betalar för mat och uppehälle?

Det bör inte behöva kosta så mycket mer än några tusenlappar per person. Antingen står vi för det själva, eller så hittar vi en sponsor. Svensk Näringsliv? Ung Företagsamhet? Mindpark? Dagens Industri? Hotell Strand? (Nån som har förslag?)

7) Vad gör jag om jag inte kan programmera?

Poängen bör vara att man kan skapa skapa något på på webben på 24 timmar, som man sedan kan tjäna pengar på. I min värld betyder det att det krävs nån typ av programmering eller hacking eller hur man nu ska uttrycka det. På ett eller annat sätt måste man skapa något. Det finns ingen gratislunch.

Sunday, October 26, 2008

Affärsidéer på 24 timmar

Mattias Järnhäll och en kompis har isolerat sig på Djurönäsets konferensgård under helgen för att - på max 24 timmar - dra igång en ny webbsida. Man kan följa utvecklingen på Mattias blogg. Sajten de bygger heter Skapatillsammans.se

Projektet får mig att tänka på Eric Wahlforss gamla projekt the 24 hour dot com, med payoffen "two men, one mission, 24 hours".

Jag blir enormt inspirerad av den här typen av tidsbegränsade projekt.

Finns det fler entreprenörer där ute som skulle vilja ge sig på något i den här stilen? Jag har funderat på liknande projekt tidigare, och har sedan ett par år tillbaka domännamnet 24x10.com (dvs 24 timmar, 10 affärsidéer).

Man drar helt enkelt ihop 10 entreprenörer, med tio olika 24-timmarsidéer, och isolerar dem på en skärgårdsö under en helg. Speciellt nu under lågkonjunkturen behövs det lite hoppfullhet, och jag tror att man skulle kunna få en del positiv uppmärksamhet och press. :)

Jag ställer gärna upp med min egen 24-timmarsidé. Så om vi hittar nio personer till som vill anmäla sitt intresse så kan jag boka något lyxigt skärgårds-retreat, där vi kan isolera oss.

Nån som vill vara med? Jonas Lejon? Tom Söderlund? Dan Nilsson? Hjalmar Wåhlander? _____________ (ditt namn här)?

Fler som bloggat: Nikke, Disruptive, Anton, Idéladan, Judith Wolst och Startup Sweden.

Tuesday, October 21, 2008

Är TradeDoubler fuffens?

Igår åt jag lunch med Magnus Höij. Jag brukar vanligtvis försöka undvika affärsluncher, men chefredaktören på InternetWorld tackar man ju inte nej till, speciellt inte om han bjuder på fin-lunch på RAW.



Senare på eftermiddagen blev det ett snabbt möte hos TradeDoubler. Anledningen var att jag kört med TradeDoubler-annonser på mitt sajtnätverk AcademicNetwork.se under den senaste månaden.

Mina erfarenheter av TradeDoubler har hittills varit väldigt nedslående. Förra månaden visade jag en miljon TradeDoubler-annonser på AcademicNetwork, men fick noll kronor i provision. Vilket ju får mig att misstänka att det är något fuffens med hela TradeDoublers affärsidé...

Går det att tjäna pengar som publisher på TradeDoubler? Någon som har några erfarenheter?

Thursday, October 16, 2008

Cafekartan + deal med Blocket.

Idag släpper jag sajten Cafekartan, där man kan recensera och betygsätta caféer i Sverige. Äntligen. Under den senaste månaderna har jag ju hela tiden tänkt att cafekartan skulle vara klar "nästa vecka" - men så har andra kartor kommit emellan. Initialt finns cirka 1500 caféer i databasen (men säkert har jag missat massor av ställen).

Det skulle vara väldigt kul om ni som läser bloggen vill hjälpa mig att recensera, och eventuellt tipsa om caféer som saknas.

Och nu en till spännande nyhet: Idag har jag signat kontrakt med Blocket.se.

Som ni kanske känner till har många bloggare uttryckt sin oro över att jag snart skulle kunna få ett läskigt brev med en stämning från Blocket. Men nu har Annonskartan alltså fått tillåtelse att indexera Blockets annonser.

Att farhågorna om en stämning inte besannades tror jag - i all fall delvis - beror på det grymma gensvar som Annonskartan fått från bloggsfären. Inte minst inlägg som "snälla Blocket, stoppa inte Ted" tror jag kan ha påverkat Blockets beslut.

STORT STORT TACK till alla er som uttryck er support för Annonskartan.

Tuesday, October 14, 2008

Intervju på Bonniers Konsthall



Innovationsbloggen.se spelade in en intervju med mig härmomdagen.

I sammandrag:
  • Jag lanserar en hel del dubiösa begrepp. Vad sägs exempelvis om positiv risk. Vad menar jag egentligen med det?
  • Jag understyker vikten av en bra intäktsmodell, samtidigt som jag slingrar mig som en orm när det kommer till frågan om min egen intäktsmodell.
  • Jag passar på att ge en känga till 90-talets affärsmodeller, samtidigt som mitt eget sätt att tjäna pengar är höljt i dunkel.
Titta på egen risk!

Till mitt försvar: Jag är till 99% programmerare, och är därför inte van att uttrycka mig koncist framför en kamera. Det som skiljer mig från 90-talets webbentreprenörer är också att jag har minimala omkostnader, och inte sätter någon annans pengar på spel. :)

Friday, October 10, 2008

Purr!

Göteborgsposten skrev om Annonskartan.se i början av veckan, och under en kort period var min server lite seg. Så ska det ju inte vara. Därför har jag nu tillbringat ett par dagar med att automatisera och effektivisera underhållet av annonskartans databas.

Det har varit fantastiskt kul och lärorikt, faktiskt. Jag har lärt mig en massa saker om vad man ska göra (och framför allt inte ska göra) för att mysql-databasen ska må bra.

Så nu spinner servern åter som en katt, och kommer förhoppningsvis kunna hantera 50-100.000 besökare om dagen. Dessutom har jag nu sett till att mina sökrobotar skickar mig små trevliga emailrapporter när de slutfört sina uppdrag...

I förmiddags åt jag lunch på Bonniers Konsthall med Linda och Tomas på Innovationsbloggen, där de spelade in en kort videointervju med mig. Jag trivs vanligtvis inte så bra framför videokamera, men nu kändes det ok, så det ska bli kul att se resultatet.

I skrivande stund är jag på Cafe Backpackers, ett av mina nyupptäckta wifi-ställen nära Norra Bontorget. Väskan är packad för om tio minuter bär det av till Berlin för kvällens releasefest för SoundCloud.

Sunday, October 5, 2008

En händelserik helg

I torsdags klockan 19.30 släppte jag Annonskartan.se och hade releasefest på det charmigt småproggiga Café Edenborg i Gamla Stan. Detta har hänt sedan dess...
  • Samma kväll exakt klockan 19.30 släpper Internetworld.se nyheten om Annonskartan.
  • Under kvällen rapporterar Björn Falkevik live från festen, här och här.
  • Fredag vid lunchtid skriver teknikjournalisten Eva Wieselgren i Göteborgsposten att Annonskartan är "betydligt smidigare att hitta rätt med" än Blocket, Tradera och Eniro.
  • Fredag eftermiddag skriver Mikael Zackrisson på VA.se att det vore synd om Blocket försökte stoppa "en sådan här bra tjänst", men att han har svårt att tro att Blocket "stillasittande kommer låta Annonskartan bli startpunkt för köp- och säljmarknaden på webben i Sverige". Artikeln har rubriken Snälla Blocket, stoppa inte Ted.
  • Under helgen nämner ett 30-tal bloggare Annonskartan. Nyheten om Annonskartan ligger på Knuff:s förstasida. Bloggar gör bland annat Nikke Lindqvist, Linda Skugge, Mashup.se, Henrik Torstensson, Jonas Lejon, Nätkoll, Beta Alfa och Tommy K Johansson för att nämna ett urval.
  • På lördag hör Peter på annonssajten Rubbt.se av sig och undrar om inte Annonskartan även kan börja indexera Rubbts annonser.
  • Söndag kl 21.53: Ett välkänt riskkapitalbolag hör av sig och vill träffas.
Puh.

Thursday, October 2, 2008

Här är den!

Klockan har slagit 19.30, och min nya hemliga sajt är inte längre hemlig. Varsågoda, här är den:



Annonskartan heter den alltså, och är en sökmotor för lokala annonser. Sajten indexerar inledningsvis annonser från Blocket, Eniro Köp & Sälj och Tradera, och sätter ut dem på en gemensam karta.

Man kan använda sajten för att exempelvis hitta allt möjligt nära Stora Nygatan eller en iPhone i Malmö eller en soffa inom 1000 meter från Sofia Kyrka eller... vad som helst, var som helst.

Sajten indexerar just nu cirka 1,2 miljoner lokala annonser. Hoppas ni gillar den.

Wednesday, October 1, 2008

Hemliga sajten lanseras imorgon

Imorgon kl 19.30 är det dags att släppa den hemliga sajt som jag utlovat tidigare.

Att ge mig själv en deadline på cirka två och en halv vecka för att färdigställa sajten var något av ett gamble. Jag ville pressa mig själv att jobba med kniven mot strupen. Så har det också blivit. Jag har verkligen varit tvungen att prioritera de absolut viktigaste, och inte gräva ner mig för mycket i detaljerna.

Fortfarande är sajten inte riktigt klar, faktiskt. Men om 28 timmar kommer den att vara det. Lovar. :)