Tuesday, February 4, 2014

Grötentreprenörerna - vad hände sen?

Jag vet inte om ni minns det, men för snart fyra år sedan gjorde DI Weekend ett stort reportage om  Grötentreprenörerna.
"De titulerar sig lite skämtsamt grötentreprenörer eftersom de har låga kostnader – dator och webbhotell kostar bara några hundralappar i månaden – och därför inte behöver mer kapital än vad som krävs för att de ska kunna äta sig mätta på morgonen."
Jag vet att många läste det där reportaget och tyckte att det var kul och inspirerande. Själva spänningen i storyn var kontrasten mellan "stora web-projekt med riskkapital" å ena sidan och, å andra sidan, folk som sitter hemma eller på fik och bygger saker helt själva utan något riskkapital alls. Grötentreprenörerna, alltså!


Nu för tiden är det tyst om grötentreprenörer. Istället skrivs det desto fler tidnings-spalter om startups. Startups har  nu vuxit till ett alldeles eget litet ekosystem i Sverige - med meetups, events, företag, inkubatorer och journalister. De flesta teknikjournalister tar säkert för givet att en "grötentreprenör" idag är en person som vill ha - men ännu inte fått - riskkapital. En person som är på väg mot en "riktig" startup.

Och jo, visst kan det vara så. Men det finns också något som man missar, om man bara anlägger det perspektivet. Jag tror att...

Grötentreprenörskapet handlade om att bygga något själv, att tjäna pengar med hjälp av sin egen kreativitet och att uppnå friheten att jobba hur, när och var man vill. Om det fanns någon bok som sammanfattade rörelsen så var det väl "The four hour work week".

Startups å andra sidan handlar mer om att "ta över världen", få exponentiell tillväxt, anställa en massa folk, ta in riskkapital och jobba dygnet runt, för att slutligen, efter ett antal riskkapitalrundor, eventuellt kunna checka ut och bli miljardär. Om det finns någon person som sammanfattar det hela så är det väl Mark Zuckerberg (eller Daniel Ek då, i Sverige).

Man kan säkert beskriva det här på andra sätt, men min poäng är att det finns en ganska stor kontrast mellan de här olika perspektiven på vad det är som är målet med det hela.

För min egen del så är jag nu tillbaka i grötentreprenörskapet, efter en lång startup-resa. Jag uppskattar min återvunna frihet. Jag kan hämta på dagis när jag vill, och jag bryr mig inte alls längre om vad det står på TechCrunch. Det känns toppen. Jag har det roligare än någonsin på jobbet, slipar dagligen på mina programmeringskunskaper, och har en massa kul projekt.

Här är de personer i Sverige som inspirerar mig mest idag:
  • Jonas Lejon. Driver precis som tidigare massor av olika sajter. Den senaste i raden heter Hittarabatt.se och samlar rabattkoder från butiker på och utför nätet. Nästan varje gång jag träffar Jonas lär jag mig något nytt. Det är ganska magiskt!
  • Anton Johansson. Har startat Osom (en startup!) och går att lyssna på på Startuppodden. Det jag helst hör honom berätta om är hans projekt som inte bygger på riskkapital. Hans sajt Headler.se säljer bland annat iphone-hörlurar och Urbanears. Men kolla även in Osom Laundry. Sign me up!
  • Tomas Wennström. Sweden Social Web Camp-grundaren som även låg bakom HittaRecept.se Han startade VackertVäder.se (på mitt hackathon 24 Hour Business Camp!) och det är nu en enormt stor vädersajt, med hyperlokalt väder i Stockholm, Göteborg, Malmö och på 100.000+ andra platser. 
  • Susanne Jarl. Recepten.se är en av Sveriges största receptsajter, och jag blir alltid glad när Susanne skriver om sin rekord-trafik kring julen. Susanne kodar och bygger allting själv. Hon bygger dessutom Poworkout.com - en träningsajt (och appar) på engelska. Ochs så en kökshjälps-app, med mera.
  • Jonatan Heyman. Min "vapendragare" som byggt och designat Boutiquehotell.me. (Kanske världens läckraste hotell-sajt där man hittar boutiquehotell i Berlin, London, New York och andra platser.) Men Jonatan har även en andra kul "småprojekt" som postnummer.me och longitude.me 
  • Petter Palander. Har en startup och jobbar på att driva fram ett bra ekosystem för startups i Malmö, bland annat med hjälp av sajten Malmostartups.com. Arrangerade även Location Day, ett gräsrotsevent med fokus på location-tjänster. 
  • Kristofer Björkman. MyNewsdesk-grundaren som nu sitter på Knackeriet och bygger Naturkartan.se och Outdoormap.com
  • TDH. Eller "Thord Daniel Hedengren", som han också heter. Skriver böcker om Wordpress, och driver Appmagasinet.se - en e-posttidning om appar till iOS som utkommer en gång i veckan.
  • Jonny Strömberg & Martina Elm. Jonny skapade Silarapp.com på ett 24HBC, SthlmStartupHack.com driver han tillsammans med Martina Elm & Joakim Ekberg. Jonny, Martina & Johannes Edelstam arrangerar även javascript-konferensen Nordic.js och har en ny spännande tjänst på gång vid namn Confetti!
Jag har självklart bara fått med ett litet urval av alla kul personer. Om du vill tipsa om någon annan person med spännande ett projekt i "gröt-fasen" skriv gärna en kommentar här nedan. (Tipsa gärna om dig själv.)

Angående "grötentreprenör"... så är väl frågan om det begreppet någonsin var tillräckligt sticky. Någon typ av begrepp tycker jag dock fortfarande är på sin plats. Förslag mottages tacksamt.

9 comments :

Theodor Storm said...

Hej,
jag minns den artikeln väl. Den fick mig att, åtminstone tillfälligtvis och åtminstone mestadels, lämna konsultsvängen och satsa på egna projekt. Jag kallade mig till och med grötentreprenör ett tag men slutade rätt snart med det. Det fick aldrig riktigt grepp och jag gillar inte ens gröt.

Ett problem med termen grötentreprenör är kanske att den ledde tankarna till att det i praktiken var en ekonomiskt riskfri tillvaro vilket inte är helt sant. Visst, några större investeringskostnader har man inte och gröt kan man leva på ett tag - men räkningarna i övrigt finns ju kvar. Antingen behöver man en gedigen startkassa eller så måste intäkterna börja komma väldigt snabbt, annars får man sitta på trottoaren och äta sin gröt. Friheten var förstås fantastisk, och det gick hyfsat bra - några av projekten tog kommersiell skruv och går fortfarande bra.
Det blev ett kort gästspel i en misslyckad startup också innan jag återvände till konsultandet.

Kreativiteten och idéerna finns dock kvar, och inga konsultuppdrag varar för evigt så nästa gång tror jag att jag kommer kalla mig indieentreprenör (1 träff på Google idag). Jag kanske hör av mig till Knackeriet och hör om det finns ledig plats hos er då!

RJIH said...

Grötentreprenörerna hade jag missat. Kör oftast på något med bootstrap för att skilja mot riskkapitalet. Eller så kanske man borde göra som Rob Walling och kalla det för micropreneurs? (Mikroentreprenör? Mikroprenör?)

Ted Valentin said...

Tack för trevlig kommentar Theodor. Tågkartan.se är ju toppen. Indie-entreprenör tycker jag är bättre än gröt-dito. Indie finns ju inom både musik och spel, och det för tankarna i rätt riktning.

Karsten said...

Håller med, men tror det finns en kategori till: grötentreprenörerna som vill påverka världen, antingen med stora eller små problem. De bygger saker för att de vill göra världen lite bättre. Och om de träffar rätt, och andra tycker de löser ett problem som finns på ett bra sätt, så kan det bli en 'startup', med riskkapital och allt. Inte för att personen vill bli miljardär, utan för att det är det effektivaste sättet att förbättra världen på.
Tänker på saker som Unified Remote grabbarna (som inte tagit in pengar än, men skulle inte förvåna mig om det gjorde det), eller på en större skala som Peter Arvai gjort med Prezi, väldigt inspirerande.

Jim Westergren said...

Hej Ted,

Jag minns artikeln. Jag söker inte investerare utan satsar på att bygga upp omsättningen och lönsamheten i bolaget - och det går riktigt bra. Mitt bolag TodaysWeb står bakom N.nu men erbjuder även SEO och webbutveckling. Vi är ca 10 personer idag.

Tror bootstrap-startup eller liknande passar bättre.

Nästa år flyttar jag och familjen till Stockholm. Jag ser fram emot att träffa dig Ted och er andra då på luncher och andra träffar :)

Marcus Olsson said...

Måste erkänna att jag aldrig har hört talas om termen "grötentreprenör" – men jag gillar det!

Alldeles för många fokuserar nu på att tänka ut "hur kan vi växa och ta in kapital?" innan de ens har skrivit första kodraden.

Kanske är jag dum, gammeldags eller någonting annat – men om jag har en bra idé så vill jag så snabbt som möjligt bygga den och skeppa innan jag tänker tanken på hur jag ska anställa folk.

Som Jim skriver här ovanför så används "bootstrap" rätt så ofta utrikes – men tror att det skiljer lite mot DIs beskrivning, då (har jag fattat det som i alla fall) bootstrap:ade företag ofta har samma mål som som "vanliga" startups, men endast med pengar ur egen ficka.

Johan Sundstrom said...

Hej,
Kanske Lifestyle Entrepreneur passar in på det du beskriver som "grötentreprenör"? Lifestyle går ju också lätt att översätta till det svenska "livsstils entreprenör" om någon skulle insistera på det.

"Lifestyle entrepreneurs live the life they love, work for no one but themselves and pursue their personal passion. The Silicon Valley equivalent is the journeyman coder or Web designer who loves the technology and takes coding and U/I jobs because it is a passion." From the article http://www.smartplanet.com/blog/bulletin/entrepreneurship-comes-in-many-flavors-steve-blank-startup-guru/

Marcus said...

Jag kallar mig mikroentreprenör ibland.

Ett tips till alla som börjat komma igång med egna projekt och dessutom är resesugna är att ta en titt på http://www.tropicalmba.com/innercircle/ - en grupp på runt 700 resande mikroentreprenörer. Bara här i Saigon, där jag bor för tillfället, är vi över 50 stycken.

Ted Valentin said...

Ytterligare namn jag stött på den senaste tiden: "Suitcase entrepreneur". Och en av de bättre, kanske, är "Barefoot entrepreneur".