Tuesday, May 6, 2014

Hjälp mig skapa Kvalitetsnyheter.se

För någon vecka sedan skrev jag om Kvalitetsnyheter.se.

Bakgrunden är att jag själv börjar tröttna på mycket av den journalistik som dominerar nätet just nu - kortfattade, snabbt skrivna texter, och inte minst artiklar som jagar efter klick och delningar med hjälp av lockande rubriker, men tunt innehåll. Här är jag ju själv delansvarig, som grundare av SocialaNyheter.se.

Jag tycker således att det finns ett behov av en motvikt. En sajt som enbart lyfter fram kvalitetsjournalistik i form av reportage, gräv och bra analyser. Nästan varje dag så publiceras det några längre reportage i svenska tidningar; texter som man märker att det tagit resurser (tid, pengar, resor och research) att skapa. Det är tråkigt är att dessa texter är så svåra att hitta på tidningarnas sajter, och att de har en tendens att drunkna och snabbt försvinna i informationsfloden.

Bra reportage har lång livstid, de blir inte gamla lika snabbt som "vanliga" nyheter. Men på tidningarnas egna sajter är det svårt att hitta texter som är mer än ett dygn gamla.

Kvalitetsnyheter.se samlar därför kvalitetsnyheter på ett och samma ställe.

Så här funkar det:
  • Du som använder Twitter kan hjälpa till att hitta bra reportage, grävande texter och analyser på svenska.  Du twittrar helt enkelt länken till artikeln och lägger till hashtaggen #kvalitetsnyheter.
  • På sajten Kvalitetsnyheter.se samlas alla artiklar som markerats med denna hashtag. Alla som använder sajten kan sedan "rösta upp" de artiklar som ni har högst läsvärde. 
Kvalitetsnyheter.se är i högsta grad en sajt i "beta". För att sajten ska fungera krävs det att ett litet gäng personer hjälper till, och då och då twittrar länkar med hashtaggen #kvalitetsnyheter. Sajten kommer säkert ha en del barnsjukdomar, som att folk twittrar skräpiga nyheter, eller rasistiska länkar med hashtaggen. Dessa problem får jag i så fall ta itu med allt eftersom.

Jag hoppas att några av er som läser det här vill hjälpa till att Kvalitetsnyheter.se till en bra sajt. #kvalitetsnyheter är hashtaggen. Det hänger på er.

Så här ser det ut på Twitter:

No comments :