Thursday, August 21, 2008

sushi/wifi-ikon på iPhone

Jimmy Lee Skrufve på MacWorld tipsade mig just om att jag borde se till att man kan lägga till en ikon för mina sajter på sin iPhone. Ok. Nu funkar det.



För att lägga till ikonen på din iPhone gör du så här.

1. På din iPhone, gå in på exempelvis Sushikartan.se eller Wifikartan.se. Klicka sedan på plus-tecket längst ner på skärmen.



2. Välj "lägg till på hemskärmen".



Klar. Väl inne på sajten är det sedan enkelt att hoppa mellan de olika sajterna.

Vi behöver 100.000 iPhones

Jag var väldigt uppåt när iPhone skulle komma till Sverige. Jag föreställde mig att det innan året är slut borde finnas 100.000 iPhones i Sverige. Fortfarande inte så mycket i jämförelse med fem miljoner bärbara datorer, men ändå tillräckligt för att det ska bli meningsfullt att utveckla mobila sajter och affärsidéer.

Härmomdagen läsa jag att Telia sålt 6.000 iPhones.

Vilken besvikelse för mig som utvecklare.

Jag antar att vi får vänta ytterligare ett par år innan den mobila webben tar fart på allvar? Visst, rent tekniskt funkar det nu att besöka Badkartan.se från i princip vilken mobil som helst. Men kommer folk att göra det? Jag känner inte så många som ens testat att surfa från sin "vanliga" mobil.

Så här ser besöksstatistiken ut på mina mobila kartsajter, hittills. ( Google Analytics har än så länge ingen statistik-lösning för mobila sajter. Så tills vidare kör jag med Bango Analytics.)

Sidvisningar under de två senaste dagarna, uppdelat på mobil-version:



Vad tror du? När slår den mobila webben igenom?

Mobilsajt - mina första intryck

Nu har varit superkul att få feedback på mobil-versionerna av kartsajterna! Dels här på bloggen, och på Jaiku, här och här. Nu har jag fixat ett par förbättringar som folk bett om:
  • Man skickas automatiskt till mobil-versionen om man går in på sajterna med sin mobiltelefon. Man kan alltså lika gärna bokmärka www.sushikartan.se som mobil.sushikartan.se - man hamnar oavsett på mobilsajten.
  • Om man surfar med en iPhone eller en iPod touch kommer man automatiskt till telefonens inbyggda kartor. Kolla nedanstående skärmdumpar. Stort tack till Oskar Vikman (Orre) som löste ett klurigt iPhone-problem som jag själv gick bet på.




En annan sak som folk har efterfrågar är positionering. Dvs att man automatiskt får din position från de mobiler som har GPS. Det får dock vänta lite. Visst, det tar några sekunder att skriva in en adress i sökrutan, men tills vidare får ni hålla till godo med det.

När det finns 100,000 iPhones i Sverige så lovar jag att fixa positioneringsbiten också.

Tuesday, August 19, 2008

Nu finns mina kartsajter i mobil version!

Den senaste månaden har jag blivit veritabelt mailbombad av besökare som bett mig att utveckla mobil- och GPS-versioner av mina kartsajter. Vissa som Mikael Lindström och Mårten Angner har till och med erbjudit sig att hjälpa till.

I söndags eftermiddag hade jag lite tid över, och började surfa på några mobila sajter. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände... Jag blev helt enkelt inspirerad och började koda. För en halvtimme sedan vaknade jag upp ur min kodkoma, och nu finns de plötsligt här - de mobil versionerna av Sushikartan.se, Wifikartan.se, Badkartan.se, Campingkartan.se och de andra kartsajterna.



Jag har ingen tidigare erfarenhet av att bygga mobila sajter. Så ni som har koll på den mobila webben får gärna komma med kritik och feedback på utförandet. Rent estetiskt kan man säkert snygga till det lite. Fast huvudsaken är kanske att det är enkelt och fungerar?

Så här ser sajterna ut min iPhone:



Grundfunktionen är alltså att man anger en adress, ett område, eller en stad i sökrutan. Man får då upp alla sushiställena eller wifi-ställen (med mera) i närheten. Målsättningen är att det inte ska ta mer än 10 sekunder att hitta ett bra ställe i närheten med hjälp av mobilen!

Man kan läsa recensionerna av de olika ställena, titta på bilder, titta på användarnas profiler och kolla var ställena ligger på en karta. Jag har testat min kod mot .Mobi och enligt dem så får jag bra betyg:



Jag vill inte ange bildstorleken på ett ställe, eftersom den varierar, men bortsett från detta så validerar koden på W3C MobileOK. Det innebär att sajten bör fungera på i princip alla mobiltelefoner, även sådana med riktigt dåliga webbläsare.

Well well. Det känns som att alla nuförtiden pratar om den mobila webben och världens en miljard mobiltelefoner. Så det ska bli extremt kul att se hur många som kommer att använda mina mobil-anpassade kartsajter?

Är det egentligen bara de riktiga teknik-freaksen som är intresserade - eller är det äntligen dags för min mamma att börja surfa på mobilen?

Är det dags för dig?

Om du inte redan gjort det så är det nu dags att stoppa in ett bokmärke för mobil.sushikartan.se eller mobil.wifikartan.se i din mobiltelefon.

PS. Kom gärna med feedback genom att kommentera det här inlägget! Förresten ska jag inom kort skriva ett inlägg med några bra lärdomar från de senaste dagarnas mobil-kodning.

Monday, August 18, 2008

Nya saker på väg!



De senaste dagarna har jag suttit och utvecklat några nya webb-grejer. Ska bara testa dem lite till, om allt verkar funka så kommer jag att trycka på avfyrningsknappen imorgon.

PS. Bilden är manipulerad. Läs mer hos New York times.

Wednesday, August 13, 2008

Ny sajt för dig med luft under vingarna

Japp, nu är det dags för en till kartsajt! I samarbete med min gamla barndomskamrat Claes Martinsson är det nu dags att lansera Flygkartan.se, där man kan recensera och ladda upp bilder från alla svenska flygfält.



Flygkartan.se skiljer sig lite från de tidigare kartsajterna, eftersom det är tänkt att Claes ska vara ansvarig för sajten. Claes och jag lärde känna varandra i 12-årsåldern, vi växte upp i samma bostadsområde. Numera är Claes pilot, och jag sysslar med webb. Så vad passar bättre än att göra en flygsajt ihop?

Claes är en enorm flygentusiast. På jobbet (på Novair) flyger han Airbus 321 (eller som han brukar säga, "kör buss"). När han har ledigt flyger han bland annat den gamla ryska AN2:an, som syns på bilden här ovanför. Här hittar man fler av Claes bilder.



Flygkartan är en extra intressant kartsajt, därför att:
  1. Flygkartan är den första sajten jag lanserar i samarbete med någon annan. På lite sikt har jag ju tänkt lansera kartsajter i samarbete med andra personer och företag, och detta är det första steget i den riktningen. (Andra möjligheter är exempelvis att lansera en picknickkartan tillsammans med ICA, eller studentrabattkartan tillsammans med Mecenat-kortet.)
  2. Flygkartan är en väldigt nischad sajt. Den förra sajten, Campingkartan, kanske verkade obskyr för oss som inte campar - men den vänder sig faktiskt till nästan 300.000 campingfamiljer. Men hur många är det egentligen som flyger? 5.000? Det ska bli kul att se om det en styrka eller en svaghet att rikta in sig mot en så liten nisch.
Flygkartan verkar i alla fall ha fått en flygande start (förlåt ordvitsen) med nästan 300 besökare under gårdagen...

Skriv ner dina affärsidéer och låt dem mogna

Jag tycker för det mesta att tidningen Internetworld fokuserar för lite på entreprenörskap, men igår hittade jag tack vare Fredrik Wass bisonlänkar till en riktigt inspirerande artikel om Modezine.se. Att har 300.000 kr i omsättning efter cirka ett år är uppenbarligen riktigt imponerande. Snygg och stilren sajt i övrigt, med mycket bilder. Enkelt och lukrativ afärsmodell i grunden. Smart.

Min fru och jag blev bägge inspirerade - och spånade fram några nya affärsidéer själva.

Ett väldigt bra tips till alla entreprenörer är att skriva ner sina affärsidéer i ett eget dokument. När man väl börjat spåna växer listan på affärsidéer snabbt. Jag tror att jag har ett 100-tal på min egen lista, som har hängt med i fyra-fem år. Poängen är att idéerna ofta behöver ligga och mogna, och genomgå flera förändringar innan de blir riktigt bra. För ett tag sedan såg jag på PP-list den affärsidé-lista som så småningom ledde fram till Twingly. Den var typ fem A4-sidor lång, med massor av roliga sidospår.

Så här såg idéen som så småningom ledde fram till mina kartsajter ut från början:

Karta över Stockholm, Göteborg, Malmö: Sätt ut ett tips på kartan (ladda upp en bild om du vill). Säg hur gammal du är, kille/tjej, vilken del av stan du bor i. Inspirerat av Milliondollarhomepage - fast gratis. Man borde även kunna sätta ut annonser eller recensioner av restauranger eller vad som helst! Skapa egen kategori (ex: toaletter) Skapa sin egen cityguide med bara favoritställen. Någon grej med postkoder? Potentiella domännamn: Guidetoeverything.com, Showme.com.
Som man märker har idén förändrats en hel del sedan dess. En extremt viktig lärdom är att idéer är inte värda så mycket i sig själva. Idéer är nästan gratis, det är genomförandet som kostar tid och pengar. Nedan ett exempel från boken Getting Real, som jag ofta kommer på mig själv med att citera:

To me, ideas are worth nothing unless executed. They are just a multiplier. Execution is worth millions.

Explanation:

  • Awful idea = -1
  • Weak idea = 1
  • So-so idea = 5
  • Good idea = 10
  • Great idea = 15
  • Brilliant idea = 20
  • No execution = $1
  • Weak execution = $1000
  • So-so execution = $10,000
  • Good execution = $100,000
  • Great execution = $1,000,000
  • Brilliant execution = $10,000,000

To make a business, you need to multiply the two.

The most brilliant idea, with no execution, is worth $20. The most brilliant idea takes great execution to be worth $20,000,000.

That's why I don't want to hear people's ideas. I'm not interested until I see their execution.


Hela boken går att läsa i sin helhet här. För er som inte redan läst den.

Monday, August 4, 2008

Ny kartsajt!

Nu har jag släppt ytterligare en kartsajt! Den här gången har turen kommit till campingplatser.



Campingkartan.se kan man således recensera och ladda upp bilder från nästan 600 campingplatser i Sverige. Camping är en stor grej, och om det kommer in fler recensioner på Campingkartan så tror jag kan ge extremt bra vägledning för landets alla campare.

Om du exempelvis ska åka till Astrid Lindgrens värld med familjen, så kan du kolla var campingplatserna nära Astrid Lindgrens värld ligger.

Nu håller jag även på att lite försiktigt "koppla ihop" de olika sajterna, så när du ändå håller på kan du kolla in andra saker i närheten.




En kul grej med campingkartan är att besökarna verkar vara pigga på att ladda upp camping-bilder. Det bådar verkligen gott!