Thursday, August 21, 2008

Mobilsajt - mina första intryck

Nu har varit superkul att få feedback på mobil-versionerna av kartsajterna! Dels här på bloggen, och på Jaiku, här och här. Nu har jag fixat ett par förbättringar som folk bett om:
  • Man skickas automatiskt till mobil-versionen om man går in på sajterna med sin mobiltelefon. Man kan alltså lika gärna bokmärka www.sushikartan.se som mobil.sushikartan.se - man hamnar oavsett på mobilsajten.
  • Om man surfar med en iPhone eller en iPod touch kommer man automatiskt till telefonens inbyggda kartor. Kolla nedanstående skärmdumpar. Stort tack till Oskar Vikman (Orre) som löste ett klurigt iPhone-problem som jag själv gick bet på.
En annan sak som folk har efterfrågar är positionering. Dvs att man automatiskt får din position från de mobiler som har GPS. Det får dock vänta lite. Visst, det tar några sekunder att skriva in en adress i sökrutan, men tills vidare får ni hålla till godo med det.

När det finns 100,000 iPhones i Sverige så lovar jag att fixa positioneringsbiten också.

1 comment :

Alvin Lindstam said...

Om man vill ha en mer lättläslig/informativ information i kartapplikationen i Iphone kan du även skriva in en URL till en kml-fil. Jag använder den metoden på vegoguiden.se/mobil

Fördelen förutom tydligare rubriker är att man då kan lägga till flera markörer på kartan.

Nackdelen är att användaren behöver ladda lite mer data jämfört med om koordinaterna laddas via URL-en (men det är nog marginellt jämfört med kartbildernas datamängd), samt att mobilversionen av kml i princip enbart stödjer koordinater och titel.

Normalt kan man ju länka till http://maps.google.com/q=[din kml-fil], men det har Apple spärrat på Iphone av någon anledning (man kommer då till google maps i safari istället för kartapplikationen. Däremot fungerar det om man har en länk till "maps:q=[din kml-fil]". (jag kör bland annat på "maps:q=http%3A%2F%2Fwww.vegoguiden.se%2F%3Fpage%3Dxml2%26format%3Dkml").