Monday, December 14, 2009

Bokkartan.se - hyperlokalt boksök!

Idag lanserar jag en ny sajt. Det har äntligen blivit dags att släppa Bokkartan.se - en sökmotor för begagnade böcker som även visar var böckerna finns på en karta.



Använd sajten om du är i Hornstull och vill hitta en begagnad bok av Jonas Hassen Khemiri, eller om du är på Östermalm och vill hitta en bok av Jens Lapidus. Eller om du är i Sälen och behöver hitta en sagobok till barnen, osv.

Bokkartan.se indexerar inledningsvis Bokbörsen.se och Antikvariat.net, Sveriges två största sajter för begagnade böcker, vilket gör att det redan nu finns närmare två miljoner begagnade böcker på Bokkartan.

Jag är lite osäker på hur viktig den geografiska aspekten är när man köper böcker. Vad tror ni - finns det en poäng med att se böckerna på en karta? Bu eller bä? Det finns naturligtvis en poäng med en sökmotor, som indexerar flera boksajter, men själv kartaspekten är kanske inte lite självklar i detta fall, som med Annonskartan.se? (Böcker går till skillnad från en soffa eller en barnvagn att skicka med posten.)

Å andra sidan är Bokkartan ett tidigt steg in i den hyperlokala framtiden. Låt mig förklara: Idag kan du med hjälp av din mobiltelefon hitta butiker i närheten. Det är ett första steg i utvecklingen mot hyperlokalt. Nästa steg är att du kan söka direkt i butikernas inventarielista. Så om du exempelvis vill köpa ett dussin ostron så kommer du kunna se vilka butiker i närheten som har det inne, och vad de kostar.

Bokkartan.se fungerar på detta sätt, redan nu. Du ser nämligen rakt in i begagnatbokhandlarnas sortiment. I skrivande stund sitter jag på Cafe Frankfurt på Pipersgatan, och med hjälp av Bokkartan så kan jag se att Ryös Antikvariat (306 meter bort!) har ett antal intressanta böcker av Dostojevskij. Och vad de kostar, förstås.



Ryös Antikvariat är en ganska old-school bokhandel, men det är häftigt att de på det här sättet är något av pionjärer i utvecklingen mot den hyperlokala framtiden.

För övrigt är det sannolikt att det är Google som kommer att driva på utvecklingen mot hyperlokalt. Om ni inte känner till det så är Googles mission "to organize the world's information and make it universally accessible". Trust me - det kommer även att gälla alla fysiska objekt. Lokalt sök är extra intressant eftersom det möjliggör lokal annonsering - en hittills oexploaterad guldgruva, med potential att dra in mer pengar till Google än den sökmotorannonsering vi känner till idag.

Hoppas ni gillar Bokkartan.se. Nu ska jag gå och köpa ett ex av Bröderna Karamasov, sedan bär det av till Il caffé. :)

5 comments :

Jensplan said...

Jag tror verkligen att en karta passar just för böcker eftersom frakten blir så stor del av bokens pris. En av de enklaste lösningarna är att hämta boken själv. Privatpersoner har dessutom ofta bättre öppettider än företag, dessutom.

Jag vill slå ett slag för begagnade böcker. Bra jobbat Ted!

Anna said...

Genialiskt! För att inte tala om hur det löser mina julklappsproblem med hälften. Tack!

Hannele på Hisingen said...

Häftigt :)

Kristofer said...

Jag tycker det verkar gott. Brukar köpa mycket böcker via kurslitteratur.se, så kanske idé att få in den sidan också?

Ann-Christin said...

Kul idé och det jag gillar bäst är att tjänsten indexerar både antikvariat.net och Bokbörsen!