Friday, November 23, 2007

Har Sverige tappat i PageRank?

Som de flesta av er säkert känner till så uppgraderades Google´s PageRank för ett par veckor sedan (för första gången sedan januari 2007).

Det sägs att PageRank blir mindre och mindre relevant vad det gäller möjligheterna att vinna enskilda sökord, men enligt min mening så är PageRank fortfarande ett bra mått på en webbsidas möjligheter att få trafik från Google.

Flera av de sajter som jag kodat ihop under de senaste åren tappade en aning PageRank i denna uppdatering - för första gången någonsin. Exempel:
  1. Tidningsbutiken.se: PR6 till PR5.
  2. Studentprenumerationer.se: PR6 till PR5.
  3. Tidningar.org: PR6 till PR5.
  4. Uppsatser.se: PR6 till PR5.
Flera andra bloggare har upplevt stora tapp. En teori där ute är att Google straffat sajter som ingår i nätverk. Detta skulle kunna förklara PR-tappet för tidningssajterna (1-3, eftersom de länkar en hel del inbördes) - men inte tappet för Uppsatser.se. Uppsatser.se är en helt fristående sajt, som hela tiden får nya länkar enbart av den anledningen att den innehåller massvis med bra och relevant information. Precis så som Google vill att det ska vara.

Men nu till det riktigt intressanta: Uppsatser.se och de andra sajterna har trots PR-tappet inte upplevt någon minskning i Google-trafik.

Detta gjorde mig nyfiken, så jag kollade runt på 100-tals andra svenska sajter, bland annat med DMOZ som utgångspunkt. Mitt intryck är att majoriteten av svenska sajter har tappat i PageRank.

Detta skulle i så fall även kunna förklara att det inte blivit något minskning i trafik från Google. Svenska sajter konkurrerar ju huvudsaklingen med andra svenska sajter - om de svenska sökorden. Och om de andra svenska sajterna också tappat i PageRank, så blir resultatet oförändrat.

Var har PageRanken tagit vägen? PageRank kan rimligtvis inte skapas eller försvinna, den kan bara byta ägare. (Det är självklart en omöjlighet att alla sajter samtidigt har 10 - eller 0 - i PageRank. Distributionen av PageRank följer den långa svansen: Några få sajter har väldigt hög PageRank, några har mittimellan, och de allra flesta har liten eller ingen alls.) Jag är öppen för förslag, det skulle vara kul om någon hade en teori. :)

2 comments :

Anonymous said...

Okej, något som du inte är ensam är hur PageRank uppfattas.

Pagerank har nämligen i princip ingenting med att göra hur man rankar i sökmotorerna. Det är ett sätt att generalisera sajter för Google, mest och bäst länkar => hög Pagerank. Det innebär dock inte alltid bättre ranking. För hög ranking krävs många andra parametrar som inte är synonyma med Pagerank.

Visst, har man många inlänkar brukar det också innebära bra ranking. Självklart, det är en parameter även där. Fast hög Pagerank innebär inte att man kan ranka högt på ALLA ord.

Google gör lite olika uppdateringar av Pagerank-systemet ibland. Nu blev det en generell minskning rakt över, för ett par år sedan var det tvärtom. Det är självklart för att webben blir större. Nu tror jag förvisso att Pagerank (den synliga Google toolbar-pageranken, som alla pratar om, men som faktiskt är en pagerank som var i ett ögonblick för flera månader sedan) inte kommer användas lika mycket längre. Just för att den förvillar en hel del och för att den har gjort det enkelt för SEO-firmorna att fuska och sälja dyrt trots dåliga resultat.

En väldigt bra genomgång av hur Pagerank fungerar har Jim Westergren skrivit: http://www.seo-forum.se/pagerank/1656-vad-aer-pagerank.html

Anonymous said...

Jo det är nog så att det är fler parmetrar som spelar in nuförtiden i Googles system för att leverera bra resultat. Tror inte att en siffra kan åstadkomma detta.