Tuesday, November 12, 2019

Målet är (fortfarande) att fortsätta ha kul

Häromdagen svarade jag på lite frågor på sajten Svenska Nomader, om mitt digitala nomad-liv. Texten går att läsa här.

Digital-nomadismen känns idag som en ganska stor grej! Så har det inte alltid varit. Jag köpte min första (mycket begagnade) laptop någon gång runt år 2000, och ungefär då tillkom min egen lilla dröm om friheten att kunna jobba från var som helst i världen. Med hjälp av en laptop och en internetuppkoppling.

På den tiden var det en ganska radikal idé. Till att börja med fanns det knappt wifi. Och det var inte så många som satt med laptops på caféer då. Det framstod nog som lite udda. Och nämnde jag att det knappt fanns wifi? Som en kul anekdot: när jag startade Tidningsbutiken 2004 så hade jag själv inte en internetuppkoppling hemma, utan använde min grannes olåsta wifi. Och när jag byggde upp sajten, sittandes på Mjölkbaren i Hornstull, så var det också med hjälp av någon av grannarnas olåsta wifi, som de delade öppet. Wifi utan lösenord var standard på den tiden.

Under ett par år fick jag ställa upp en del i medier och berätta om min livsstil som "laptop-nomad", "internet-beduin" och "gröt-entreprenör". Bland annat i P1, Vi i Vasastan, Vaken i P3, Resumé och Dagens Industri
2009: "Målet är att fortsätta ha kul"
Nu för tiden jobbar jag från olika caféer några timmar då och då, några dagar i veckan. Som så många andra! Men mest sitter jag ju på Knackeriet i Gamla Stan där det ju finns ett helt community av likasinnade. Det är faktiskt ofattbart trevligt att ha en självklar plats att gå till varje dag, där det uppstår roliga samtal och där man får inspiration och gemenskap.

Idag har jag ju familj, och det innebär att när jag lämnar stan är det semester -  och när jag har semester så vill jag absolut inte jobba. Så jag drömmer inte längre direkt om geografisk frihet i jobbet, eller om att jobba från den bästa hotell-sviten i New York. Men jag älskar friheten att själv bestämma vad jag ska jobba med. Och att kunna ta lediga dagar precis när jag vill. Eller vabba utan dåligt samvete eller allt för mycket jobb-stress, för den delen.

Frihet är fortfarande ett starkt ledord. Och målet är - fortfarande - att fortsätta ha kul!

No comments :