Friday, May 29, 2009

Paneldebatt om monetization

Häromdagen var jag med i panelen på TechCrunch Talk Nordic och diskuterade lite kring minipreneurship. Hela Bambuser-sändningen finns att titta på här!

Den 10 juni är det dags för mig att lufta lite åsikter igen - då är det nämligen Entrepreneurship Forum, på Handelshögskolan. Tillsammans med Henrik, Sorosh och Ville på Arctic Startup ska jag diskutera kring temat monetizing digital content. (Hade varit kul med ett par tjejer i panelen också.) Klicka på "fullscreen"-bilden för att läsa:

Vill du komma? Här finns mer info om anmälan. Jag tror det kan bli kul, och det verkar andra tycka också.

Så vad tycker ni att jag borde prata om? Det skulle vara extras skoj om ni som läser bloggen kommer med lite feedback, och hjälper mig att vässa argumenten lite! I min kommunikation brukar jag för det mesta fokusera på skaparglädje och kreativitet som drivkraft - och mindre på de ekonomiska aspekterna. Men nu ska det alltså handla om monetization.

Hur konverterar man en för besökarna "värdefull" webbtjänst till "reda pengar"? Värde är ett intressant begrepp.
  • Hur mycket värde skapar Twitter för sina användare?
  • Hur mycket är det egentligen värt att Facebook hjälper mig att komma ihåg mina vänners födelsedagar?
  • Hur mycket är det värt att jag får svar på alla mina programmeringsfrågor genom Google?
Många webbtjänster skapar enorma värden för mänskligheten, men är inte nödvändigtvis för den sakens skull helt enkla att konvertera till pengar.

Generellt sätt kan man säga att olika typer av tjänster är olika svåra att "kapitalisera". Enklast är det kanske med rena e-butiker, prisjämförare (som Pricerunner) eller marknadsplatser (som Blocket). Ju närmre man är ett "köp" av något slag, desto enklare är det.

2 comments :

Johan Söderberg said...

Intressanta tankar Ted. Jag har en liknelse som knyter an till det du resonerar kring.

Tänk vilka värden som skapats tack vare Microsofts Windows. Om man tittar på vad varje användare kan producera tack vare ett operativsystem och något ytterligare program så är det fler gånger mer värde än vad man betalar för.

Skulle man argumentera för värdet av ett operativsystem är det säkert inte svårt att "motivera" en prislapp på ett OS till 20 000 kronor styck. Det är däremot omöjligt att ta ut för Microsoft eller någon annan. Istället kan man på sin höjd ta någon tusenlapp annars skulla alla vända sig mot alternativ som open source eller annat.

Tänker man på så är det en hissnande tanke hur mycket värde som skapats tack vare Microsoft och hur lite av detta värde som ägarna har fått del av. Antar att det bara är en mycket liten bråkdel som faktiskt hamnat hos de som skapat förutsättningarna för värdeskapandet.

Lycka till med ditt föredrag

Anonymous said...

Hej Ted

var har du tagit vägen på Google? Försökte söka upp lite fler kartor än annonskartan som jag läst om och tycker är grym. Såg att du ska ha fler kartor men hittar ingen på google som ju ska vara din hemmabana?

-Olof S