Monday, June 22, 2009

Wisdom of crowds

En av de saker som drev mig till att starta Sushikartan och dess systersajter var en frustration över hur dåliga existerande söksajter (som Hitta och Eniro) var för att leta efter saker inom nischade kategorier. Exempelvis sushi.



Om man exempelvis söker efter sushi nära Sankt Eriksplan på Eniro så får man tre träffar. Ett av dessa ställen finns inte längre. Men det värsta av allt: majoriteten av de sushiställen som faktiskt finns i närheten existerar inte på Eniro. På Sushikartan finns tre gånger så många sushiställen inom samma område.



Eniro listar totalt 340 sushiställen, men om man rensar ut dubletter och felaktigheter får man unegfär 200-250 resultat som är korrekta. Som en kontrast finns det på Sushikartan.se 508 sushiställen. Alltså ungefär dubbelt så många som på Eniro. Och felaktigheterna på Sushikartan är - faktiskt - nästintill obefintliga.

Hur sjutton kan det komma sig? Två anledningar:
  • The wisdom of crowds. Initialt hade jag stoppat in cirka 230 sushiställen på Sushikartan. (Det var alla som jag själv kunde hitta!) Men sajtens användare har sedan lagt in ytterligare 280 ställen. De har även gjort över 600 uppdateringar av själva grundinformationen (adresser, telefonnummer, öppettider osv) och skrivit nästan 6000 recensioner.
  • Nischat är bättre. Det är helt enkelt lättare att skapa engagemang kring nischat innehåll. Och det är enklare att ha ett användarvänligt och inbjudande gränssnitt om man bara gör en sak i taget, jämfört med om man försöker göra "allt" på samma gång.
Historien har upprepat sig, på ett liknande sätt, på många av de andra kartsajterna.
  • Wifikartan började jag med att stoppa in cirka 100 ställen med gratis wifi. (Det var alla jag själv kunde hitta.) Användarna har sedan fyllt på med ytterligare över 300 ställen.
  • Cafekartan har användarna tipsat om över 900 caféer, och gjort över 1700 uppdateringar. Det finns nu fler caféer på Cafékartan.se (2243) än på Hitta.se (2001) och Eniro.se (792).
  • Till Kyrkokartan tillhandahöll Svenska Kyrkan en databas med cirka 3300 kyrkor. Användarna har sedan dess stoppat in ytterligare 200 kyrkor, och gjort över 800 ändringar i databasen. Super-användaren Barbro Thörn har satt korrekta koordinater på många hundra kyrkor som Svenska kyrkan själva inte kunde positionera. Hon har dessutom själv recenserat 1776 kyrkor och laddat upp 5887 bilder.
Min poäng är att tack vare användarna så blir sajterna bättre och bättre med tiden. (Barbro var inne helt nyss och och laddade upp bilder från den här fina kyrkan på Gotland.)

Jag har kritiserat Eniro och Hitta en del nu. Men även Google Maps ger dåliga resultat för de flesta nischade geografiska sökningar. Kolla in den här sidan för att hitta sushi i Stockholm som inte ger någon speciellt bra översikt. Och för wifi i Stockholm är resultaten riktigt konstiga. Ändå puffar Google sina egna kartor hårt i sökresultaten.



Målsättningen med mina kartsajter har delvis varit att komplettera Google, och hjälpa till att göra resultaten i Google bättre för nischade geografiska sökningar som "sushi Mariatorget" och "badplatser Fårösund" osv.

Därför känns det extra tråkigt att Google svartlistat de flesta av kartsajterna. Och med hänvisning till "duplicate content", vilket faktiskt ÄR felaktigt.

Flera av kartsajterna är sommarbetonade - framför allt Badkartan. Det är i sommartid som folk behöver sajten och är villiga att bidra till det gemensamma bygget, med egna recensioner, bilder och tips.

6 comments :

Anonymous said...

Jag tycker i grund och botten att dina sidor är bra. Dock finns det många exempel på hur du "spammar" Google.

Ta denna sökning tex:
http://www.google.se/search?hl=sv&q=wifi+gärdet

Väldigt många orelevanta träffar...

Ted Valentin said...

Hej Anonym!

Som jag skriver på Google-forumet så tycker jag att det är ett problem också. Det är en bieffekt av att sajterna är starka, och ingent som jag eftersträvat. Som du förstår själv så är det inget jag tjänar på.

Egentligen skulle jag beskriva det som något av en miss i Googles algoritm. Det finns ingenting på Flygkartan som indikerar att den sidan handlar om wifi. Det enda som finns på Flygkartan är texten "Wifi nära gärdet" - i en LÄNK som pekar mot den korrekta sidan på Wifikartan.

Att Google värderar det som "innehåll" på Flygkartan är lite underligt. Filosofin med en länktext är ju att man beskriver vad som finns på den sida som länken PEKAR mot.

Oavsett så har jag nu satt "nofollow" på alla externa länkarna mellan sidorna, och dessutom stoppat in dem i ett javascript. På så sätt hoppas jag hjälpa Google att korrigera det problemet.

Ted Valentin said...

... och att Flygkartan kommer upp som träff #1 är för att Wifikartan blivit svartlistad. Om du undrar hur det kommer sig.

mattiasjarnhall said...

Har du sett att Hitta.se har startat en "badkarta"?
De fick en artikel i AB idag.. så tråkigt ful, så du behöver nog inte vara orolig.

Mattias said...

Det som drabbat dig är hemskt, men kom ihåg att allt ont för med sig något gott med sig. Du har fått mycket publicitet och det ska du nu ta vara och spinna vidare på.

I ditt läge skulle jag köra en nytändning och slå ihop alla små sajter till en stor portal det skulle bli ännu mer publicitet. "alla medlemmar behåller samma login osv" Den stora sajten kan förslagsvis heta (allakartor.se) som du också äger.

Kör en re-direct på varje kartsajt till respektive avdelning på den stora sajten. Jag tror nämligen inte google re-directar bestraffningen, eftersom den stora sajten berör så många olika områden.

Håll dig till din no follow på utgående men inte internt. Se till att han en ordentlig XML och HTML sitemap.

mvh / Mattias Nyberg (24hbc)

Hampus Jakobsson said...

Du är en hjälte som startat dessa siter - jag har funderat på det i år! "Någon borde ta tag i de olika geo-vertikalerna". Tack!

Hoppas du tjänar pengar på siterna också på vägen. Vill du diskutera montetisering kan vi snacka vidare.