Friday, November 6, 2009

Mina favvisar från 24hbc

Jag gillar inte att plocka ut favoriter från 24 Hour Business Camp. 24hbc är inte - och ska inte vara - en tävling. Så länge man kommer till Hasseludden och gör sitt bästa, och jobbar hårt, så är man en vinnare, helt enkelt. Men nu när Bonnier korat sina favoriter, och Wyatt är på gång, så känner jag att det vore lite kul att lyfta fram mitt eget perspektiv på vad som är lyckade 24-timmarsprojekt.Som jag nämnde i ett blogginlägg förra året, så är min tanke med 24hbc att man ska försöka göra häftiga saker med enkla medel. Det handlar alltså inte om att bygga komplexa tjänster, eller att briljera med sina avancerade programmeringskunskaper. Tvärt om. Jag tycker att den ultimata reaktionen på ett 24hbc-projekt är:
"Jäkla ****! - det där hade jag också kunnat göra!"
Ta exempelvis the Million Dollar Homepage. Dela upp en webbsida i 1000 x 1000 pixlar, och sälj vare pixel för en dollar. Tar en timme att göra. Vem som helst kan göra det. Men du måste vara först. Enkelhet är en dygd. Både rent design- och funktionsmässigt, men även kommunikativt. Jag tycker att det är lyckat om sajtidé går att både förstå, komma ihåg och börja använda på 10 sekunder.

Med detta sagt - här är några av mina egna favvisar från 24hbc:
  1. Viktpuls.se. Logga din vikt på nätet. Sjukt enkelt både att förstå och komma igång med. Tror att sajten lätt skulle kunna få 100.000-tals användare bara i Sverige. Själv har jag loggat in varenda dag sedan 24hbc :)
  2. Tweetedbrands.com. En lista över varumärken det tweetas om. That's it. Alltså ursäkta mig, men kan det bli enklare? Ändå är det här är den sajt från 24hbc som fått absolut mest uppmärksamhet. Redan efter ett par dagar hade den blivit omnämnd i allt från USA till Sydkorea, och kontaktade av ett tiotal mega-företag som ville köpa mertjänster.
  3. Svarbanken.se En fråga/svar-sajt. Enkel. Snygg. Grymt domännamn. Min mamma fattar med en gång och kan börja använda den direkt.
  4. Radioboxen.se Social radio. Tar 10 sekunder att komma igång.
  5. Röstfacit.se. Hur har våra riksdagsledamöter röstat i olika frågor? Pang-enkel sajt som fyller ett stort demokratiskt behov. Hoppas den expanderas till alla frågor. Utvecklingspotentialen är stor.
  6. Bjud.in Håll koll på dina festinbjudningar. Enkelt och användbart. Kolla screencasten.
  7. Folksomvet.se. Prata med någon som vet. Jättekul, enkel idé med stor potential. Om du själv har kunskap inom något område - så gå med.
  8. Areyouwithme.at. Team:a ihop dig med andra, och gör saker tillsammans. Enkel och kul idé och enkel design. Fyller ett behov - och funkar lika bra i hela världen.
  9. Pantamycketmera.net Bli av med pantburkarna. En skojig, enkel idé och enkel design och interaktion.
  10. Hitparade.se Topplista över de mest nedladdade filmerna. Enkelt genomförande. Byggd i Wordpress, med data från Pirate Bay. Grymt användbar sajt, även om man själv inte laddar ner.
Jag har med flit inte tagit med mitt eget projekt, andra projekt som var mer avancerade, hade tyngre affärsmodell, coolare kod, sexigare layout. Häftiga saker med enkla medel, det var mitt kriterium för den här listan. 48 helt suveräna projekt är inte med på den här listan och jag skulle egentligen vilja nämna dem allihopa.

Här är hela listan - har du andra kriterium så uppmuntrar jag dig att leta upp dina egna godbitar.

1 comment :

bissniss.se said...

Intressant. Här är bissniss.se favoriter.