Wednesday, July 6, 2011

Opinionsbildare.se - ny sajt idag!

Den här veckan är jag på Almedalsveckan i Visby. Mycket här i Almedalen kretsar kring opinionsbildare - och hur man når dem med sina egna budskap. Därför släppte jag imorse sajten Opinionsbildare.se.

Sajten hjälper dig att se vilka individuella journalister som är mest tonsättande på olika områden. Exempelvis kan du kolla vilka journalister som skriver mest om barnfattigdom:


Per Gudmundson på Svd och Karin Pettersson på Aftonbladet, alltså. Du kan även se vilka tidningar som skriver mest om barnfattigdom (i detta fall SvD). Med hjälp av ett samarbete med Politometern.se (min frus politiska bloggaggregator) kan man även se vilka politiska bloggar som länkar mest till olika journalister. Vilket i exemplet Karin Pettersson gör kopplingen till Socialdemokraterna tydlig:


Allt ljus på journalisterna, alltså. Här är exempel på några andra intressanta sökningar du kan testa: RUT-avdraget, Apple, Spotify, Ipad. Testa att söka på dina egna intresseområden.

Så, poängen med Opinionsbildare.se är att synliggöra och skapa större intresse för skribenterna och på sätt och vis försöka "frigöra" dem en aning från tidningarna de skriver i.

Opinionsbildare.se har även en del sociala funktioner. Du kan logga in med Facebook, och:
  • följa skribenter du gillar
  • hitta skribenter du känner
  • se vilka skribenter dina vänner följer
Testa gärna att logga in med Facebook.

Hittills har bland annat Makthavare.se (här) och Dagens Media (här) uppmärksammat sajten. Eftersom Opinionsbildare.se befinner sig i ett tidigt skede tar jag gärna emot synpunkter på sajten. Konstrutivt, negativt eller positivt. Enklast är att twittra synpunkter till mig på @tedvalentin.

Nu ska jag se vilka journalister som skriver mest om opinionsbildning - så att jag kan maila dem om sajten. :)1 comment :

Robert said...

Grymt jobbat Ted! Kommer vara superanvändbart.

Mvh Robert - Läkare Utan Gränser