Wednesday, September 18, 2013

Alex & Sigge pratar SocialaNyheter.se!

Under den senaste veckan har SocialaNyheter.se diskuterats i ett par olika podcasts.

Först var det faktiskt Thomas Mattson och Jan Helin, chefredaktörer på Aftonbladet respektive Expressen, som i sin podd "Mattson Helin" diskuterade delningar av tidningsartiklar och roligt nog beskrev "...Ted Valentin som Sveriges Sociala-medier-guru på det här området".

Skoj! Lyssna på podden med Mattson Helin här, cirka 35.30 minuter in.

Sedan var det dags för Alex Schulman & Sigge Eklund att prata om SocialaNyheter.se  i "Alex och Sigge", en av Sveriges största poddar. Väldigt lyssningsvärt. Alex Schulman beskriver hur han hittar sajten, som han beskriver som en topplista över de mest delade nyheterna, och hur den påverkar honom:
"Jag bestämde mig då, det här var 4-5 veckor sedan, att jag skulle försöka röra mig uppåt på den listan. Att jag ville nå högst upp." - Alex Schulman
Alex började därefter experimentera, och försöka skriva artiklar som skulle delas så mycket som möjligt. Hans första krönika hade bara 14 delningar. Nästa fick 80. Sedan skrev han ett inlägg som fick 6000 delningar. Veckan därpå fick hans krönika om 5:2-dieten 12000 delningar. Till sist lyckas han toppa SocialaNyheter under flera dagar med sitt krönika "Vi skadar våra barn", som även fick Sigges känslor att röras upp. Artikeln i fråga har i skrivande stund 29000 delningar. Alex berättar:
"Jag tror att jag är färdig nu. Jag förstår hur jag ska göra för att få uppmärksamheten. Men jag mår ju så dåligt av det att att det inte är klokt. Jag har blivit tvungen att avinstallera Twitter på min telefon för att jag inte klarade av att läsa kommentarerna.   /... /  Även om jag bestämt mig för att jag ska lägga ner det här nu, så är jag ändå road av tanken... jag ligger på kvällarna, vaken, och tänker, vad skulle jag kunna skriva, för att nå ännu mera...?"
Rafflande! Lyssna på podden med Alex och Sigge här, cirka 40:00 minuter in!

Om Alex skulle läsa det här, så har jag även tagit fram en liten graf till honom (nedan) som visar hur "Vi skadar våra barn" delades timme för timme, under tre dygn från publicering. Som man ser delades den ganska massivt under de två första dagarna.

3 comments :

Johan Sjöstrand said...

Ska du inte beröra kritiken om vad delningshysteri kan göra med journalistiken? Det intressanta i detta tycker jag. Ingen kritik mot socialanyheter i sig men delningar som kvalitetsstämpel.

Ted Valentin said...

Vill inte komplicera inläggen för mycket, så enklast att ta denna diskussion i kommentarerna!

Jag tycker på många sätt att Alex berättelse talar för sig själv. Om det i alltför stor utsträckning handlar om att jaga klick, eller delningar, så kan helheten bli lidande.

Men personligen skulle jag ändå säga att delningshysteri är betydligt bättre än klickhysteri.

Personligen föredrar jag "mest delade" framför "mest läst". :)

Johan Sjöstrand said...

Ja jag ska inte vara en partypooper. Jag gillar socialanyheter och kollar den och bestofsvt (såklart) ofta!

Men det är intressant att diskutera hursom. Kan tycka att klickhysteri och delningshysteri är lite samma sak.

Det Alex experiment så fint visade var ju att han bara mobiliserade mobben kring "delningsvänligt" innehåll. Det är väl det rubriksättare sysslar med för att locka till sig klick?

Nästa tjänst du ska göra: bra men lite bortglömt innehåll längre ner i stacken! :)