Monday, April 19, 2010

Grötentreprenörer

DI Weekend hade häromveckan en stor artikel om Grötentreprenörerna. Det vill säga om oss webb-entreprenörer som inte behöver, eller vill ha, riskkapital. Det var en kul, välskriven artikel, så om du missade den finns den på nätet här.Termen grötentreprenör är faktiskt helt ny. En annan term som använts lite grann, men inte riktigt tagit fart, är "miniprenörer". Jag tror faktiskt jag gillar termen grötentreprenörer bättre. Fredrik Sjöshult är journalisten bakom artikeln och alltså den som myntade uttrycket. Förmodligen har han blivit inspirerad av Christian Rudolf på Disruptive, som sedan ett tag tillbaka använt begreppet grötkapital.

Nya fenomen behöver nya begrepp för att bli förstådda. Även termen "teknik" var en gång i tiden ett nytt ord. Det ska bli kul att se om termen grötentreprenör biter sig fast.

4 comments :

Mattias Swenson said...

Paul Graham, grundaren av Y-combinator, har snackat en del om Ramen Profitable.

Dvs att man tjänar tillräckligt mycket för att hålla sig igång på Ramen-nudlar :)

Här är en artikel: http://www.paulgraham.com/ramenprofitable.html

Grötentreprenör är helt klart en bra svensk motsvarighet!

Micke said...

Frågan är bara hur man översätter GRÖTentreprenör till engelska... :) På tyska skulle det kunna bli "Haferschleimunternehmer", inte så attraktivt ;)

Unknown said...

Kul att du gillade mitt nyord, SAOL nästa!
Men det är första upplagan av 24HBC som ska ha credd. Jag träffade Jonas Lejon där och han snackade mkt om grötkapital. Det blev sen en sida om honom i DI i jan 2009 och nu tyckte jag att det var logiskt att kalla entreprenörerna som nöjer sig med grötkapital för just grötentreprenörer.

Camilo said...

Jag älskar termen och livsstilen. Har precis reggat domänen www.grotentreprenörerna.se, vi bygger upp något kul kring den!

Vänligen
Camilo Gyllbäck
[email protected]