Monday, December 1, 2008

Flygande start för Kyrkokartan

I boken Here comes everybody berättar Clay Shirky upp hur exempelvis musikbranschen och bokbranschen gått från paradigmet filter-then-publish, till publish-then-filter. När kostnaderna för att lansera nya skivor och böcker krymper så behöver man inte längre i förväg spekulera kring vad som kommer att bli framgångsrikt. Man kan lika gärna testa och se...

På samma sätt fungerar det med mina kartsajter. Jag vet inte i förväg vilka kartor som kommer att funka. Det är igen idé för mig att spekulera, bättre att bara låta resultaten tala sitt tydliga språk.

Jag hade inga "extra" förväntningar på Kyrkokartan, som jag släppte i torsdags. Men Kyrkokartan är nog faktiskt den sajt som fått bäst mottagande hittills!Speciellt är det en ovanligt stor andel av besökarna som själva bidrar till sajten. Det laddas friskt upp bilder på kyrkor, dopfuntar, predikstolar, krucifix, kyrkomålningar, kyrkotorn och allt man kan komma på. Ett antal präster verkar finnas bland de mest aktiva medlemmarna. :)

8 comments :

Anonymous said...

Jag kom precis på att min mor har en bekant som typ ägnat hela sitt vuxna liv åt att fota kyrkor och sådant. Ska ta och tipsa morsan om att tipsa honom :)

Skrev om dig på http://ohsohightech.se idag förövrigt!

Mattias said...

Jag är inte ett dugg förvånad :) Kul!

Ted Valentin said...

Hej Ola. Jag såg det, tack för alla vänliga ord!

Och tipsa gärna morsan... :)

Anonymous said...

Kyrkan i Sidensjö är verkligen en höjdare...

Anonymous said...

Tänkte tipsa dig om något jag saknat, karta över matställen utefter vägarna. Men så såg jag att restaurangkartan är på gång, antar att det kommer med där.
Tack för bra kartor med trevliga funktioner.

Anonymous said...

Väldigt roligt att så många bidrar till kartan, men jag funderar på om det kanske inte är en naturligt. Ju mer nischat någonting är, desto lättare är det att knyta ett band till det. Kyrkkartan kanske (mina fördomar säger det) riktar in sig på ett mindre segment människor än picnickartan, men dessa människor är antagligen så stolta över sina kyrkor att de gör sig mer aktiva och gör sajten till deras.

I think.

Anonymous said...

Ang det med att det kostar mindre och att man lika gärna kan testa. Så håller jag inte med om det. Varken för böcker skivor eller internet är det egentligen så. Det har varit så tidigare på internet då man tex kunde skapa 100 mfa sidor, ett par funkade bra, ok, då addar vi mer content där. Men idag.. mer brus, mer val, betyder att man måste alltmer konkurrera med att vara bäst, att synas bäst. Detta gäller alldeles oavsett om det blir billigare att lansera grejer, eller kanske speciellt då, eftersom det naturligt leder till mer konkurrens med. En konkurrens man måste hävda sig i. Det stora problemet är att man kanske inte vet om det funkar förenns man är på riktigt hög nivå, och står sig i konkurrensen. publicera och filtrera sen, funkar bara på dåligt konurrensutsatta marknader.

I övrigt så gillar jag ditt sätt att implementera googlekartan, och hur du jobbar med besökarna.

vh
Björn

Anonymous said...

Enligt Trendwatching så är det ditt år nästa år, Mapmania :)
Jag skrev lite om det här:
http://paulwaper.wordpress.com/2008/12/11/sex-trender-for-2009/

Hälsningar Tomas