Thursday, May 14, 2009

Blocket skaffar karta

För ungefär en vecka sedan gjorde Blocket.se om sin design och den stora förändringen är att man nu kan se annonserna på en karta. Upplägget påminner således en hel del om Annonskartan.se - den sökmotor för lokala annonser som jag startade i slutet av förra året.

Som jag beskrev i det här inlägget så har Annonskartan vuxit snabbt. Jag skulle gissa att Annonskartans snabba tillväxt och fina mottagande är en bidragande orsak till att Blocket gjort dessa förhållandevis snabba förändringar. (Blocket är en sajt som är känd för att förändras extremt sällan.) Jag säger inte att förändringarna skett bara därför - men om inte annat så har förändringsarbetet kanske snabbats på lite...?

Annonskartan:


Blocket:


...om så är fallet är jag stolt. Blocket är på plats fyra på listan över Sveriges mest använda sajter. En stor del av den svenska webben. Och den svenska webben behöver bli bättre. Go Blocket!

Samtidigt måste jag tillägga att jag tycker att det är synd att Blocket - och dess moderbolag, mediebolaget Schibstedt - inte mer aktivt uppmuntrar till extern innovation. Det senaste halvåret har jag skickat 100.000-tals besökare till Blocket, och det skulle vara kul om de såg mig som en tillgång.

Det gör exempelvis Tradera, en annan annonssajt som jag indexerar för Annonskartan.se. Tradera har ett öppet API för utvecklare och uppmuntrar således folk som mig att skapa nya tjänster kring deras content. De ger oss även betalt (via affiliateprogram) för de nya användare som vi ger upphov till. Vi har således incitament att skapa innovativa tjänster som bygger på deras material.

Det är många smarta företag som agerar på det sättet. Exempelvis Twitter, Ebay, Google, iPhone. Genom att öppna sin data knyter de stora nätverk av utvecklare till sig och skapar egna ekosystem. Tro mig, det är smart. Om jag bygger tjänster med hjälp av Googles byggklossar så blir jag indirekt en del av Google. Vi lever i symbios med varandra. Jag hjälper Google att tjäna pengar, utan att de behöver fundera kring att anställa mig.

(Ett skräckexempel på motsatsen är Hemnet. Ett företag som aktivt motarbetar extern innovation och sätter käppar i hjulet för innovatörer. Den allra första kartsajten jag tänkte göra var faktiskt Bostadskartan.se, men jag avvaktade just på grund av detta).

Tillbaka till Blocket och Schibstedt. Det skulle vara intressant om dom såg kraften i det externa utvecklarcommunityt och skapade incitament för extern innovation kring deras content. Jag skulle gärna vilja känna mig som en del av Schibstedts ekosystem, men så är det ju uppenbarligen inte i dagsläget.

Hur ser de på Schibstedt på folk som mig? Som konkurrenter? Som möjliga tillgångar? Jag vet faktiskt inte. Om ni från Schibstedt läser det här så får ni gärna berätta!

16 comments :

Anders Moberg said...

Tycker det skulle vara väldigt intressant att höra hur Schibstedt ser på dig, oss och deras egen roll.

Dom måste ju i ärlighetens namn ha gjort ett ställningstagande och det skulle vara kul om dom körde med öppna kort och berättade sin ståndpunkt. Än bättre diskuterade den!

Varför inte som ett blogginlägg eller bara som ett svar här.

Annars så tycker jag att det är jävligt kul att du inspirerar både blocket och mig, om än på olika sätt!

Anonymous said...

Det verkar inte bara vara blocket som gillar ditt sätt att presentera karta + data, kolla in den här sajten som tydligen är en av 7000 kommande lokala postnummer-sajter. (Fast du är kanske inblandad :-)?

http://42934.se/

Anonymous said...

Varför skulle blocket vilja skapa ett affliateprogram för att locka besökare ur sökmotorer? Blocket är så stort att alla sökmotorer som vill vara något är tvungna att indexera blockets annonser ändå.

Per Wiklander said...

@Thomas Mårtensson Spännande idé. Undrar om de passade på att plocka på sig domänerna under julrean. 70 000:- är ju inte helt orimligt att satsa på ett projekt man tror på (eller 7000:-, kommer inte ihåg vad billigaste domänpriserna var i december) men de kan väl inte sitta och betala 700 000:- om året fördomänerna om projektet bara är i beta-stadiet?

Unknown said...

Hemnet ej innovativa? Vänta ett tag med den tanken ;)

Ted Valentin said...

@Anonym: Det här inlägget handlade inte om att locka besökare - utan om att uppmuntra till extern innovation...

@Thomas Mårtensson: Tack för tipset. Jag kände till att de hade något på gång, men kul att se en beta!

Rickard said...

din karttjänst är mycket är mer användar vänligän blockets...men dom kanske inte kopierat klart ännu:)

Usman Rajab said...

Jag vet inte hur länge din sida har varit uppe innan dom beta release deras kart funktion mojs, men du har försprång och jag tror att besökarna har en besökare-vana. Så det finns inte så mycket att oroa sig för förutom dom nya kunderna som aldrig har besökt din sida. Googles marknadsförnings metod var och är? mouth to mouth, du borde integrera ett sådan effekt på dina besökare!!

Usman Rajab said...

Så det sprids vidare.. glömde jag skriva!

Anonymous said...

Hej
Ted

Bloggkartan borde vara av intresse för tex blocket. Men jag tror mig veta att blocket och liknande större siter har problem med andra annons siter. Som stjäl* annonserna för att få mer besökare till sina sidor. Det har gjort att dom krånglat till det för innovativa lösningar. Men måste gå att få till en lösning tycker man. För det här är ingen stöld utan en extra tjänst.

mvh
jonas

Anonymous said...

Ted
Hade gärna sett ett sammarbete mellan dina kartor och prisjakt.nu.
Massor med butiker som man varken vet var dom är eller känner igen namnet på.

mvh

RoughRyde said...

Det som stör mig med Blocket är att de är så extremt dåliga på att utveckla tjänster. Varför kan jag inte bevaka annonser via RSS och/eller email? Varför finns inte sökrutan i alla fönster? Små grejer som gör livet enklare.

Men det är klart, så länge dom har 99% av privatannonserna så behöver dom inte vara innovativa.

Aron Levin said...

Wow, det här är ett riktigt intressant ämne, Ted!

Jag tror att resultatet av bakåtsträvande, om det nu är vad man ska kalla det, handlar om ett sorts bakåtsträvande. Rädslan för att förändra ett "vinnande koncept" har dock hållt blocket på banan extremt länge. Om det hade gått ännu bättre för dem med motsatt attityd kan vi ju såklart bara spekulera i: Men faktum är fakum: Deras webbsajt, bolag och tjänst är extremt framgångsrikt.

Därför tror jag att de inte bara avvaktar med att förändra sin egna söktjänst utan också med rent affärsmässigt strategiska beslut (som t ex ett API eller öppen utveckling av sina användare.): Just eftersom det skulle vara att släppa greppet om en redan stabil grund de står på - om du förstår hur jag menar.

Det låter lite motsägelsefullt till vad du berättar i ditt blogginlägg; men egentligen gör GOOGLE exakt samma sak: Deras förstasida och söktjänst ser ut precis som den gjorde i lanseringsstadiet. Nu har de massor med kringtjänster och öppen utveckling, men som ett sidospår tror jag att det hänger ihop med rädslan för att prova någonting nytt.

Det finns ett talesätt som förklarar ganska bra varför de agerar som de gör (i alla fall utifrån den teori jag skriver om.) Vilket är:


"The strongest drive for human beings is not survival but familiarity"...

... Vilket syftar till att vi som människor(nåja, inte alla, men.) är räddare för att prova någonting nytt än vi är för att riskera livet genom att förändra ett beteende (låter det konstigt? ... Tänk bara på RÖKARE.)

Nåväl, intressant ämne är det i alla fall.

Anonymous said...

Nästan spam på mig.

@Anders M
Kanske är så att de inte har gjort ett ställningstagande? Svårt att se någon strategi i deras utveckling. Dom verkar mer livrädda över att kanske ge bort något.

Iphone måste vara en framgångs saga. Twitter och google gör väl ingen vinst? Kanske svårt att se dina kartor som tilläggs app? Som lekman så ser dom ut att ha möjligheten att vara en egen annons site. Så kanske är dom rädda för att din idé är bättre än deras? Märkligt att inte Eniros köp och sälj hoppat på din idé. De har allt utom din funktion.

"Det här inlägget handlade inte om att locka besökare - utan om att uppmuntra till extern innovation..."

Är inte många företag i Sverige väldigt dåliga på att utnyttja fördelarna med extern innovation? Sen kanske Schibstedt handlar i panik för att medie marknaden håller på att förändras i rasande takt. jfr, Paniken som ledde fram till bakåtsträvande av skivbolagen. Att istället för att ta kontroll över maknaden och utveckla tjänster så försöker dom nu hindra den.

Skulle gissa att nyhetsmedia företagen inte heller hinner med och försöker slå på bromsen istället för att utveckla förutsättningar likt Iphone "sagan" eller lägga upp en framtids strategi. Det har redan inneburit att de tjänster dom skulle tagit kontrollen över nu redan är gratis och omöjliga att ta tillbaks.

Så till slut.
Klarar inte de av att lägga upp en framtids strategi själva kanske det är utvecklarna som ska göra det åt dom? För det borde finnas ett gemensamt intresse att nå ett fungerande sammarbete.

Undertiden så kan du sälja på kopochsalj.eniro.se dina tjänster om inte annat.

Mvh

Fredrik Sjöshult said...

Blocket har ju också en rigid och snål länkstrategi.
Tidigare erbjöd de möjligheten att skapa en länk till mer information eller användaromdömen när man lade in sin annons. Det har de tagit bort.
Nu stoppar de dessutom inklistrade länkar i en annons. När jag bifogade en länk till en sida på Prisjakt (också Schibsted) blev annonsen underkänd med motiveringen:
"Det är inte tillåtet att länka eller referera till en annan annons- eller
auktions-webbplats. Du har länkat eller refererat till en beskrivning på en
annan annons- eller auktions-webbplats vilket inte är tillåtet."
Suck.

Anonymous said...

En paralell: Du=Apple Blocket=Microsoft
Självklart har dom snott din idé.. Som du skriver så är de ju väldigt restriktiva med ändringar.. Det kan ju inte vara en slump.


Kanske kan bli en ändring på situationen:

http://www.dagensps.se/artiklar/2009/05/15/46778515/index.xml