Wednesday, January 20, 2010

Ny sajt: Sök bland svenska doktorsavhandlingar

Svensk forskning. Vad handlar den om? Ni vet alla de där doktoranderna, som sitter i långa universitetskorridorer och filar på sina avhandlingar - vad är det de kommer fram till egentligen?

Nu har det faktiskt blivit lite enklare att ta reda på. Kolla in min senaste sajt - Avhandlingar.se. Där kan du söka bland 28.752 svenska avhandlingar. Cirka hälften finns att ladda ner i fulltext. Och varje dag kommer det in ett antal nya.Det som är lite synd är att inte *alla* avhandlingarna är nedladdningsbara. Att gå och låna en avhandling på ett bibliotek... finns det någon som gör det, i realiteten? Kom igen, det är år 2010 nu. Sitter man i Indien, Pakistan eller Indonesien (läs mitt inlägg från igår) så är det knappast en möjlighet att beställa en avhandling från ett svenskt universitetsbibliotek? Helt ärligt tror jag tror inte ens att svenska forskarna orkar beställa avhandlingar i pappersformat. Information vill man ha i realtid.

Så här kommer en liten uppmaning till alla doktorander: Om ni nu har tillbringat fyra år med att skriva en avhandling - se till att den får en chans att bli läst, och refererad till, också. Propsa på att den blir tillgänglig som PDF, även om ert bibliotek inte har det som standardprocess. OK?

Igår träffade jag på Andreas Ehn (f.d. teknikchef på Spotify och en av landets skarpaste hjärnor), och han undrade om det fanns några svenska avhandlingar om grafdatabaser. Det gör det inte tyvärr. Än. Förmodligen är området lite för nytt. Vi webb-nördar får tills vidare hålla till godo med avhandlingar om exempelvis databaser, web 2.0, database modelling, datalogi, eller sociala medier.

Avhandlingar.se är en systersajt till Uppsatser.se, där du kan söka bland examensuppsatser från svenska högskolestudenter. Avhandlingar.se finns även i en engelskspråkig version, med enbart de engelskspråkiga avhandlingarna. (Avhandlingar heter dissertations på engelska.) Grundinformationen om avhandlingarna sammanställs sedan en tid tillbaka av LIBRIS, det nationella bibliotekssystemet, i samarbete med de svenska högskolorna.

6 comments :

Anonymous said...

Det här är helt fantastiskt! Tack tusen gånger!

David said...

Någon svensk avhandling om grafdatabaser känner jag inte till men vetenskapliga artiklar i ämnet. Fast Andreas har redan kontakt med författaren ser jag på Linkedin.

Jens Ode said...

Om man behöver göra en snabb research och ändå komma djupt i ett ämne så är det här en helt fantastisk källa.

Fragilista said...

Ja David, när kommer första avhandlingen om grafdatabaser? Måste väl ändå bli från LiTH ;-)

Anna-Stina said...

Absolut går det att beställa en svensk avhandling till Indien via bibliotek! Men så oerhört mycket snabare det går att få den direkt via nätet. Bra initiativ att samla även avhandlingarna!

Unknown said...

Fantastiskt...
Följdfråga: när (hur) blir det möjligt att lagra "omkring-data" på avhandlingarna? Typ, "vad hände sen" "vilket företag blev det" osv...
Den informationen saknar jag ofta.