Tuesday, April 12, 2011

Hjälp mig tagga svenska webbutvecklare, designers, affärsänglar och hackers.

Den främsta anledningen till att jag byggde Lookup.to var att jag själv behövde ett verktyg för att hitta och "spara på" intressanta människor. Trots att jag är ganska insyltad i den svenska webb-världen så har jag dålig koll på vem-som-är-vem. Speciellt är jag intresserad av alla som är up-and-coming personer. Unga kodare, designers och webbentreprenörer.Men Twitter då, kanske du invänder? Jovisst, just inom webb-världen finns det många personer där, men på det hela taget är det ändå många som saknas. Twitter har bara runt 10.000 aktiva användare i Sverige.

Även på Linkedin finns det en hel del folk - men långt i från de nästan fem miljoner svenska användare som finns på Facebook. Så om man vill bygga en tjänst baserad på vem-är-vem så känns Facebook som det logiska valet.

Du kan också se det så här: Den stora skillnaden mellan Twitter och Facebook är att på Twitter kan man följa vem som helst, men på Facebook måste alla relationer vara ömsesidiga. Facebook är på så sätt lite begränsande.

Det fina med Lookup.to är således att det kan ses som ett sätt att överbrygga Twitter och Facebook. Du kan alltså följa folk, och få fans, även på Facebook.

En annan liten bonus är att du kan skapa en relation även till personer som inte längre lever. :)


I alla fall. Mitt första mål med Lookup.to är att vi ska hjälpas åt att hitta och tagga upp alla de spännande personer som finns i webb-Sverige. Så att vi sedan kan börja koppla ihop dem på smarta sätt, och få ett mer levande startup-klimat.

Därför ber jag dig: om du känner någon som är:
...så vore det enastående om du vill hjälp till, genom att tagga dem med någon av dessa termer på Lookup.to.

Inom kort ska jag även bygga ett litet poängsystem, så att du kan få cred för de personer du "upptäckt". Niclas Strandh ska ju exempelvis ges massor av cred för att han hittat 50 kvinnliga entreprenörer. En sån sak gör ju att han förtjänar ännu fler fans.


Tack för att du hjälper till. Om vi kan tagga upp några tusen personer i Webbsverige skulle jag även kunna skapa ett snyggt nätverksdiagram över hur vi alla hänger ihop med våra olika kompetenser. Den kan vi sedan göra till en snygg poster, som vi kan släppa under CC-licens.

Retweeta, reblogga, eller kommentera gärna!

5 comments :

Jonny Strömberg said...

Kirrade 41 nya Interaction designer :)

Ted Valentin said...

Awesome Jonny! Du kommer att få någon slags badge för det :)

Jonny Strömberg said...

Det tackar jag för ;) Dock bara roligt att promota några vänner!

Nabil said...

Ska bli.

Ingmar B said...

Försökte logga in på Lookup.to mha min Facebook-inloggning men tyvärr så verkar det inte funka.