Friday, April 26, 2013

Facebook vs Foursquare i Sverige

Förra veckan var jag med i en paneldebatt på Foursquare Day i Stockholm. Bland annat diskuterades hur stort Foursquare är i Sverige, och världen. Ingen av oss hade tyvärr någon speciellt tillförlitlig data att hänvisa till.

För att råda bot på detta har jag hämtat data för alla Foursquare- och Facebook-platser som jag kan hitta i Sverige. Här är resultatet:

* De senaste sju månaderna har det i snitt skett cirka 375.000 incheckningar per månad på Foursquare i Sverige. Motsvarande siffra för Facebook är 1.516.000 incheckningar per månad.

* Totalt, just nu, hittar jag cirka 5,2 miljoner incheckingar på svenska platser på Foursquare. Motsvarande siffra för Facebook är 35,2 miljoner incheckningar.

* I Sverige hittar jag cirka 96.000 unika Foursquare-platser, jämfört med cirka 299.000 Facebook-platser.

Siffrorna ska tas med en nypa salt - men det är i alla fall en fingervisning. För att kunna säga något om hur åt vilket håll det egentligen rör sig för Foursquare skulle man behöva fler mätpunkter (jag har bara två). För Facebook samlar jag data på veckobasis så jag kommer kan jag säga med hög tillförlitlighet om incheckandet på Facebook går upp eller ner.

Slutsats: Facebook har bättre information än Foursquare om svenska platser och om svenskarnas rörelesmönster. Speciellt tydligt blir detta när man lämnar Stockholm. Foursquare är ett stortstads-fenomen. Facebook, däremot, är en angelägenhet även ute på den svenska landsbygden.

Här är ett kul exempel: The White Horse (den populäraste baren i Upplands Väsby!) har 1100 checkins på Facebook - men bara 49 på Foursquare. På Facebook har totalt 2767 olika personer checkats in på The White Horse. Det är ganska många, ändå. På Foursquare är motsvarande siffra 26 personer...

Den naturliga förklaringen till detta är att Foursquare fler användare, och således bättre data, i "riktiga" storstäder - sådana med fler än tre miljoner innevånare. Via Google trends ser vi att Foursquare är hetast i Jakarta (9 miljoner innevånare) och Istanbul (14 miljoner innevånare).Indonesien är det hetaste landet - följt av Malaysia och Turkiet. Det vill säga länder med stora tätbefolkade storstadsområden.Så - om din hemstad ser ut som Sao Paolo... 

Saopaulo copan

... så kan du förvänta dig att det finns ett visst användande av Foursquare.

I realiteten är det få svenskar som känner till Foursquare. Facebook (och Instagram) är i högre utsträckning "household names". De har fler användare och mer geotaggad data. Och Instagram ägs ju som ni vet av Facebook.

Skulle vara kul om någon hade några kommentarer på detta.

4 comments :

Heinrock said...

Det har varit lätt att få en tydlig känsla av det du tagit fram siffror på. Jag har funderat på om jag öht ska bry mig om att använda foursquare längre. Det som varit bättre med foursquare för mig är att jag där huvudsakligen kopplat ihop mig med människor som jag har intresse av att dela med mig av min geografiska placering till, något som kräver mer differentieringsdisciplin av mig på fb. Men det är väl som vanligt, bara att göra rutin av det...

FZ said...

Personligen tycker jag att 4sq har bättre data, då det finns superusers som städar upp hela tiden. På facebook hittar jag ibland fyra, fem alternativ på samma platser. Extra tydligt utomlands.

Arvid said...

Men, nyttan med kvantitet är ju också högst subjektiv. Jag som användare, och då menar jag mig personligen, har inte så mycket intresse av att många personer har checkat in på en random krog i Upplands Väsby, jag kommer nog med väldigt stor sannolikhet inte komma dit. Att medelanvändaren på Foursquare är betydligt mer lik mig än vad medelanvändaren på Facebook är gör så klart sitt till också – jag kommer att få tips som passar mig bättre.

Allt handlar såklart om vad de (som tjänst) gör med datan, men bara fler incheckningar behöver ju inte betyda bättre data – för mig som användare.

Anonymous said...

Trots allt så kan man få en del kul benefits med 4sq, såsom sist jag var i Paris och fick ett glass champagne efter check in på 4sq.
Annars är det väl mest att få updates på var polarna är, i relation till en själv, för "spontana" träffar.