Thursday, May 30, 2013

Social ranking för svenska platser

I samarbete med Besöksliv.se (nyhetsmagasinet för den svenska besöksnäringen) lanserade jag nyligen Besöksbarometern, en officiell social ranking för svenska restauranger, hotell, muséer m.m.

Ganska spännande om du frågar mig!

Det hela baseras på Facebook-data. På vecko-basis hämtas sociala markörer (checkins, likes m.m) från Facebook för alla platser i Sverige, och dessa vägs sedan ihop till ett eget ranking-värde som mäter socialt genomslag.

Listan nedan visar således vilka som är de mest populära svenska restaurangerna (=på Facebook). Man kan även se rankingen som en indikation på vilka restauranger som är bäst i Sverige på att jobba med sociala medier.


Jag jobbar mycket med Facebook-data nu.

På mina kartsajter (Restaurangkartan.se, Hotellkartan.se med flera) kan du sedan en tid tillbaka se vilka av dina vänner som besökt en specifik plats. Vilka av dina Facebook-vänner ver senast på Riche? Eller Scandic Grand Central?

Det finns många kul utvecklingsmöjligheter på det här området (social besöksdata). Kom gärna med idéer eller förslag. Alla kommentarer mottages tacksamt!


6 comments :

Jakob Lindström said...

Förslag? Undvik stavfel i rubriken.

Ted Valentin said...

Tack Jakob! Nu fixat :)

ladaidada said...

Bra idé! Har du någon öppen källkod för detta? Tänkte om man vill hämta en annan bransch eller specificera stad på egen hand. Annars är det ju ett tips till dig :)

j.br. said...

Borde inte en stor diskrepans mellan antalet Check-ins och Likes vara en negativ sak? Ju närmare de två är varandra borde väl tolkas som någon sorts kvalitetsindikator. Om man checkar in utan att like:a stället har man uppenbarligen varit där men inte brytt sig tillräckligt mycket för att like:a.

Unknown said...

Hej

Kul idé. Problemet med denna typ av mätning är att den är absolut. Antagligen därför stora storstadshak dominerar. Hur kan detta göras relativt så att även populära "bakfickor" träder fram?

/Ola

Victor Björklund said...

Häftigt och intressant ju! =)