Tuesday, November 18, 2014

PopuläraPlatser.se (moderskeppet har landat!)

Idag är det officiell lansering för min senaste skapelse, PopuläraPlatser.se. Det är en webbtjänst (för datorn och mobilen) där du kan hitta information om över en halv miljon platser i Sverige!


Det vanligaste användar-scenariot är att du använder mobilen för att se vill se vilka intressanta platser det finns i närheten, just nu. Popularitets-rankingen bygger på hur populära platserna är på Facebook. Om du har lust kan du gräva dig ner i kategorierna, och exempelvis hitta populära lunch-restauranger, sevärdheter eller företag (och mycket annat) i närheten. Du kan även se vilka ställen dina vänner besökt.

Jag ser min främsta konkurrent på det här området som Foursquare. På vissa sätt konkurrerar jag  även Yelp - samt med mina egna kart/recensionssajter (Restaurangkartan.se, Hotellkartan.se etc) som ju tillsammans är Sveriges största recensionssajter.

I viss utsträckning konkurrerar PopularaPlatser.se även med "gamla" tjänster som Eniro och Hitta.se. Jag skulle dock vilja hävda att Eniro och Hitta ligger så långt efter med själva tjänsterna att de är ganska ointressanta att mäta sig mot. Något jag skrev lite om här. Framför allt Eniro är ju ett vandrande lik som lyckas leva vidare (några år till?) med en fullständigt undermålig tjänst. Jag bryr mig om det svenska internet, och för mig är det riktigt sorgligt att det som ibland pitchas som "Sveriges Google" i verkligheten huvudsakligen är ett bluffbolag med priser och metoder som som tangerar bedrägeri. (Jag hoppas att fler svenska näringsidkare nu inser vilken bluff Eniro är och slutar betala till dem, så att de, en gång för alla, kan få dra ur kontakten.)

PopuläraPlatser.se är i alla fall en tjänst som jag jobbar från och till med i snart två år. Detta är på sätt och vis moderskeppet som har landat. Moderskeppet till alla mina nya sajter under 2014, där man kan hitta allt från populära hotellbutiker och frisörer till nagelsalonger och tatuerare. Självklart kommer det alltid att vara gratis för alla näringsidkare att vara med.

Själv använder jag nu PopuläraPlatser.se för att undersöka vad det finns för fina platser ute i Stockholms Skärgård. Som exempelvis det här fantastiskt fina stället jag hittade nyss, Stora Alskär. Väldigt mycket sommarkänsla i bilderna därifrån!

Om du hittar några fina, roliga eller intressanta platser via PopuläraPlatser.se, skriv gärna en kommentar. :)


Twittra om detta:

3 comments :

Anonymous said...

Nästa projekt kan kanske vara "rekommenderade platser." Vet inte vad fb's api tillåter - men du läser in vad person x gillar och vad person y,z,... gillar och kan på så sätt rekommendera platser, ungefär som Amazons rekommenderade böcker. Grunderna till detta förklaras bra i boken "Programming collective intelligence"

Anonymous said...

Intressant tjänst. Jag brukar själv använda mig av geocaching-appen för att hitta fina och intressanta platser i min närmaste omgivning. Kanske går att integrera med din tjänst?

Ted Valentin said...

@Anonymous Tack för boktipset (Programming collective intelligence). Ska kolla in den! Lite som en light-version av detta har du redan på sajen, om du loggar in med Facebook. Då kan man ju se vilja ställen flest av ens vänner besöker. (Dock inte en rekommendations-algoritm.)