Wednesday, June 11, 2008

Möte med en hackerJag följer Wikipedias definition av hacker och använder alltså detta ord för en "datorentusiast med stort intresse av att få en fullständig förståelse av datorutrustning". Alltså en cool person.

En hacker är ofta en person som är smått besatt av att förstå saker. Att montera isär - och sätta ihop på ett nytt sätt. En hacker drivs sällan primärt av pengar, utan snarare av en vilja att testa gränserna för vad som är möjligt med teknik. En hacker kan till exempel vara en person som bygger en automatisk kattmatningsmaskin av en gammal videobandspelare.

Under de senaste åren är det fler och fler stora företag som öppnar upp sina system och gör sina databaser öppet tillgängliga. Anledningen är att man då bjuder in hackers att ta hand om innovationen. Stora företag är ofta dåliga på innovation. Och duktiga innovatörer - hackers - trivs inte i stora organisationer. Jag önskar att jag kände fler hackers.

Igår hade jag möte med en hacker. Jag ska inte namnge honom, eftersom att jag tror att han vill vara anonym. För ett par månader sedan lanserade denna hacker en sms-tjänst, som gjorde det möjligt att skicka sms med ett fejkat avsändar-nummer. Han skickade sedan ett fejk-sms till 5 vänner. Nästa dag skickade dessa vänner 15 nya fejk-sms. Dagen därpå gick det ut 80 sms. Och dagen därpå... var tjänsten förstasidesnyhet på E24.se, och på flera andra ställen. Så fort han märke att det hela gått över styr stängde han ner tjänsten (och e24 tog åt sig äran).

Jag har under de senaste åren jobbar mot flera större företag. Det tar för det mesta flera månader att få igenom något beslut om saker. Möten ska hållas, luncher ska ätas, mail och påminnelser ska skickas, saker rinner ut i sanden, höger hand vet inte vad vänster hand gör. Eftersom jag själv jobbar helt på egen hand har jag inte tid med sådant.

Det är därför jag vill jobba med hackers. Killen jag träffade igår hade lite bråttom men föreslog att vi kunde sätta oss med datorn på tunnelbanan (!), och fixa en SSH-tunnel med vilken han skulle kunna populera en databas på min server var 6:e timme. Så skulle nog inte ett "vanligt företag" agera.

Denna hacker har även utvecklat en bostadssajt för eget privat bruk. Han har under några nätter byggt en prototyp som är superenkel, men som baseras på ett par unika antagande om hur man kan gå till väga när man söker bostad. Grymt bra grej. Kanske kan vi hitta på ett bra samarbete till min kommande sajt Bostadskartan.se

8 comments :

Unknown said...

Där ser man...

Ted Valentin said...

Hej Anders! Japp, Bostadskartan.se skulle eventuellt kunna dyka upp någon dag. Jag gissar att ju fler som ger sig in och rör upp gruset mot Hemnet, desto bättre. Men vi får se hur det går med Bostadskartan, jag har några andra kartsajter som egentligen har högre prioritet. Och blir det en bostadskarta så blir det förmodligen något ganska "quick and dirty". :)

Anonymous said...

Nördar, hackers... kalla dem vad man vill. Det är helt klart de intressantaste människorna tycker jag.

Det här är lite rolig läsning, som man kan känna igen mycket i :)

http://www.randsinrepose.com/archives/2007/11/11/the_nerd_handbook.html

Nomemorytoday said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nomemorytoday said...

Hm... märkligt. Jag är inte så väldans bevandrad i människan dock känns det så att man måste ta kritik eller har Ni blivit en liten FRA råtta?

Nomemorytoday said...

Sory för det hårda ordet. menar att man måste kunna möta verkligheten utan censur.

kram hur som

inget illa så

Nomemorytoday said...

Jag är nog bara avundsjuk på dig :o)

Anonymous said...

kan ju tipsa dig om skaparen av

http://www.toribash.com/
onemans show...

och featured i Wired and BusinessWeek
nabistudios.com


vill du har mer hacker news finns det på.
http://news.ycombinator.com/