Thursday, August 21, 2008

Vi behöver 100.000 iPhones

Jag var väldigt uppåt när iPhone skulle komma till Sverige. Jag föreställde mig att det innan året är slut borde finnas 100.000 iPhones i Sverige. Fortfarande inte så mycket i jämförelse med fem miljoner bärbara datorer, men ändå tillräckligt för att det ska bli meningsfullt att utveckla mobila sajter och affärsidéer.

Härmomdagen läsa jag att Telia sålt 6.000 iPhones.

Vilken besvikelse för mig som utvecklare.

Jag antar att vi får vänta ytterligare ett par år innan den mobila webben tar fart på allvar? Visst, rent tekniskt funkar det nu att besöka Badkartan.se från i princip vilken mobil som helst. Men kommer folk att göra det? Jag känner inte så många som ens testat att surfa från sin "vanliga" mobil.

Så här ser besöksstatistiken ut på mina mobila kartsajter, hittills. ( Google Analytics har än så länge ingen statistik-lösning för mobila sajter. Så tills vidare kör jag med Bango Analytics.)

Sidvisningar under de två senaste dagarna, uppdelat på mobil-version:Vad tror du? När slår den mobila webben igenom?

5 comments :

Johan Lundberg said...

Teknikbloggen Engadget har vägrat anpassa sina mobilsidor till en specifik lur. Men nu har de ändrat sig då 95.8% av alla mobilanrop kom från iPhones.

Mobil-revolutionen kommer när det blir billigt att surfa via luren. iPhone-lanseringen är ett steg i rätt riktning, då det är den första luren som säljs med ett abonnemang där den billiga internttrafiken är ett försäljningsargument.

http://ledljus.blogspot.com/2008/08/iphone-revolutionen.html

Anonymous said...

Hur ser fördelningen ut per besökare? Antar att man surfar längre (fler sidor) om det är smidigt (t.ex. med iPhone).

Själv har jag en K530i. Vissa siter funkar bra (Google Reader, t.ex) men andra känns den för liten för, tyvärr.

Jonas said...

Själv kör jag G900, och fattar inte hur folk kan ringa nummerupplysningen och fråga efter nr när det finns några knapptrckningar ifrån på mobilen.

Anonymous said...

Jag tror att Iphone slår igenom större när alla som har andra operatörer än Telia kan använda den.

Jag skulle gärna köpa en men vill inte byta från Tele2.

Jonas

Anonymous said...

Jag tror det slår igenom den dagen det finns lättanvända karttjänster (och andra uppslagstjänster) som funkar på många mobiler. Och när rörliga bilder är en del av det man surfar. Gissningsvis 2010, kanske lagom till fotbolls-VM?