Tuesday, August 19, 2008

Nu finns mina kartsajter i mobil version!

Den senaste månaden har jag blivit veritabelt mailbombad av besökare som bett mig att utveckla mobil- och GPS-versioner av mina kartsajter. Vissa som Mikael Lindström och Mårten Angner har till och med erbjudit sig att hjälpa till.

I söndags eftermiddag hade jag lite tid över, och började surfa på några mobila sajter. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände... Jag blev helt enkelt inspirerad och började koda. För en halvtimme sedan vaknade jag upp ur min kodkoma, och nu finns de plötsligt här - de mobil versionerna av Sushikartan.se, Wifikartan.se, Badkartan.se, Campingkartan.se och de andra kartsajterna.Jag har ingen tidigare erfarenhet av att bygga mobila sajter. Så ni som har koll på den mobila webben får gärna komma med kritik och feedback på utförandet. Rent estetiskt kan man säkert snygga till det lite. Fast huvudsaken är kanske att det är enkelt och fungerar?

Så här ser sajterna ut min iPhone:Grundfunktionen är alltså att man anger en adress, ett område, eller en stad i sökrutan. Man får då upp alla sushiställena eller wifi-ställen (med mera) i närheten. Målsättningen är att det inte ska ta mer än 10 sekunder att hitta ett bra ställe i närheten med hjälp av mobilen!

Man kan läsa recensionerna av de olika ställena, titta på bilder, titta på användarnas profiler och kolla var ställena ligger på en karta. Jag har testat min kod mot .Mobi och enligt dem så får jag bra betyg:Jag vill inte ange bildstorleken på ett ställe, eftersom den varierar, men bortsett från detta så validerar koden på W3C MobileOK. Det innebär att sajten bör fungera på i princip alla mobiltelefoner, även sådana med riktigt dåliga webbläsare.

Well well. Det känns som att alla nuförtiden pratar om den mobila webben och världens en miljard mobiltelefoner. Så det ska bli extremt kul att se hur många som kommer att använda mina mobil-anpassade kartsajter?

Är det egentligen bara de riktiga teknik-freaksen som är intresserade - eller är det äntligen dags för min mamma att börja surfa på mobilen?

Är det dags för dig?

Om du inte redan gjort det så är det nu dags att stoppa in ett bokmärke för mobil.sushikartan.se eller mobil.wifikartan.se i din mobiltelefon.

PS. Kom gärna med feedback genom att kommentera det här inlägget! Förresten ska jag inom kort skriva ett inlägg med några bra lärdomar från de senaste dagarnas mobil-kodning.

9 comments :

Anonymous said...

Varför inte kolla User Agent på www, så man slipper skriva in mobil.*kartan.se? (Om du nu måste ha en subdomän, använd m.*kartan.se, istället. Mindre att skriva.)

Niklas said...

Superbra gjort! Men jag håller med Gustav helt. m.* eller kolla user-agent.

Unknown said...

Brabrabra. Nästan ett måste för kartsiter, att man kan nå dem snabbt och smidigt via telefonen när man är ute. Bra idé! Skriv gärna om besöksstatistiken så vi får se om dessa tjänster används.

Ted Valentin said...

Hej Niklas & Gustav! Tack för bra feedback. Förlåt, jag glömde säga det. De alternativa webbadresser som tar en till mobilsidan är:

1) mobil.wifikartan.se
2) m.wifikartan.se
3) wifikartan.se/mobil

Alla dessa funkar alltså lika bra.

Däremot har jag precis som ni säger ingen kod för att kolla user agent. Nån av er som kan tipsa om någon bra php-kod som kollar olika user-agents och skärmupplösningar? Hej!

Anonymous said...

Har inte läst hela inlägget, men kika på http://efficienttips.com/php-browser-detection-user-agent-sniffer/

Ted Valentin said...

Hej igen. Nu har jag hittat och implementerat en bra kodsnutt som kollar user agent och redirectar till mobilsidan om det är en mobil webbläsare. Stort tack för tipset Gustav och Niklas!

Anonymous said...

Vill man (som iPhone-ägare) alltid in på den mobila versionen av sajten? Är tanken inte att man även ska kunna surfa på "vanliga" sajter som ofta har mer funktionalitet än deras mobila syskon.

Anonymous said...

Roligt att du kom igång själv och snygga sidor blev det också.

Jag brukar alltid säga till folk att det egentligen inte tar så lång tid att skapa mobilsidor, men tyvärr blir det ofta nedprioriterat.

Ska bli intressant att följa utvecklingen, samt vilken trafik det kan få.

Anonymous said...

Jag håller med Emil. Som iPhone användare tycker jag det är lite irriterande när man blir skickad till en mobil sajt. Browsern i iPhone är tillräckligt bra för att hantera vanliga sajter.