Wednesday, August 13, 2008

Skriv ner dina affärsidéer och låt dem mogna

Jag tycker för det mesta att tidningen Internetworld fokuserar för lite på entreprenörskap, men igår hittade jag tack vare Fredrik Wass bisonlänkar till en riktigt inspirerande artikel om Modezine.se. Att har 300.000 kr i omsättning efter cirka ett år är uppenbarligen riktigt imponerande. Snygg och stilren sajt i övrigt, med mycket bilder. Enkelt och lukrativ afärsmodell i grunden. Smart.

Min fru och jag blev bägge inspirerade - och spånade fram några nya affärsidéer själva.

Ett väldigt bra tips till alla entreprenörer är att skriva ner sina affärsidéer i ett eget dokument. När man väl börjat spåna växer listan på affärsidéer snabbt. Jag tror att jag har ett 100-tal på min egen lista, som har hängt med i fyra-fem år. Poängen är att idéerna ofta behöver ligga och mogna, och genomgå flera förändringar innan de blir riktigt bra. För ett tag sedan såg jag på PP-list den affärsidé-lista som så småningom ledde fram till Twingly. Den var typ fem A4-sidor lång, med massor av roliga sidospår.

Så här såg idéen som så småningom ledde fram till mina kartsajter ut från början:

Karta över Stockholm, Göteborg, Malmö: Sätt ut ett tips på kartan (ladda upp en bild om du vill). Säg hur gammal du är, kille/tjej, vilken del av stan du bor i. Inspirerat av Milliondollarhomepage - fast gratis. Man borde även kunna sätta ut annonser eller recensioner av restauranger eller vad som helst! Skapa egen kategori (ex: toaletter) Skapa sin egen cityguide med bara favoritställen. Någon grej med postkoder? Potentiella domännamn: Guidetoeverything.com, Showme.com.
Som man märker har idén förändrats en hel del sedan dess. En extremt viktig lärdom är att idéer är inte värda så mycket i sig själva. Idéer är nästan gratis, det är genomförandet som kostar tid och pengar. Nedan ett exempel från boken Getting Real, som jag ofta kommer på mig själv med att citera:

To me, ideas are worth nothing unless executed. They are just a multiplier. Execution is worth millions.

Explanation:

 • Awful idea = -1
 • Weak idea = 1
 • So-so idea = 5
 • Good idea = 10
 • Great idea = 15
 • Brilliant idea = 20
 • No execution = $1
 • Weak execution = $1000
 • So-so execution = $10,000
 • Good execution = $100,000
 • Great execution = $1,000,000
 • Brilliant execution = $10,000,000

To make a business, you need to multiply the two.

The most brilliant idea, with no execution, is worth $20. The most brilliant idea takes great execution to be worth $20,000,000.

That's why I don't want to hear people's ideas. I'm not interested until I see their execution.


Hela boken går att läsa i sin helhet här. För er som inte redan läst den.

5 comments :

Fragilista said...

Tack för Boktips och bra inlägg!
Jag håller till stor del med om det surr som går runt i bloggosfären om att idéer i sig själva inte är värda något och att det är utförandet som räknas.

Jag vill tillägga att det är viktigt att så snabbt som möjligt få feedback på sina idéer för att kunna utveckla dem vidare. Det är många som inte vågar detta då de tror att deras idéer kommer att bli snodda. Grejen är väl att det krävs väldigt väldigt mycket övertygelse för att utföra någon annans idé

Ted Valentin said...

Jag håller fullständigt med dig! Jag glömde nämna det i blogginlägget: det är jätteviktigt att stöta och blöta sina idéer så mycket man kan. Det är också på det sättet man får dem att mogna. Hej!

Anonymous said...

När man ser en sajt som Blocket växa fram kan jag inte låta bli att undra hur många hundra människor det sitter där ute som säger till sig själva och vilka andra som råkar lyssna att "Det där hade jag också kommit på långt före dem!"?

Anonymous said...

Jag skrev ner lite några tankar om mina idéer för något år sedan. Ditt inlägg är bra läsning.
http://starksignal.se/index.php/2007/07/17/vardet-pa-din-ide/

Anonymous said...

Bra tips! Jag jobbar enligt samma metod, skriver ner allt. Kör i Google Docs så det alltid finns tillgänligt.