Wednesday, November 26, 2008

Estetik och kreativitet på webben

Med risk för att framstå som en aning pretentiös tänkte jag skriva ett par rader om estetik och kreativitet kopplat till webben, affärsidéer och entreprenörskap. (Ni som pluggat 40 poäng estetik på Södertörn får gärna komplettera eller kritisera.)

I förra veckan var jag i New York och förutom att sitta och programmera hann jag även förbi the New Museum på Bowery Street och deras utställning med Elizabeth Peyton. Det var inte på något sätt en exceptionell utställning, men den fick mig att fundera lite kring estetik och kreativitet på mitt eget område (det vill säga inom entreprenörskap på internet). Vad är det egentligen som kännetecknar en kreativ affärsidé? Vad gör en affärsidé vacker?

Utifrån utställningen med Peyton: de av Peytons målningar som jag tyckte var mest uttrycksfulla var de som var mest nedskalade, kanske kan man säga kondenserade. Till exempel denna lilla målning:Titta på barnets tröja. Den består egentligen inte av mer än ett fåtal penseldrag. Men målningen blir bara mer uttrycksfull på grund av att dess beståendsdelar är reducerade till dess mest essentiella. När man plockat bort allt som är onödigt blir bara själva kärnan kvar.

Du är säkert bekant med Picasso. Förutom en massa berömda målningar klämde han även ur sig ett antal bevingade uttalanden. Han säger till exempel att:
"It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child."
Till historien hör det att Picasso tidigt var en väldigt begåvad realistisk målare. Han ljuger inte när han säger att han faktiskt målade som Raphael. Ta en titt på denna Picasso-tavla, "first communion":Denna målade Picasso 1895, när han var 15 år. (!) Uppenbarligen mycket imponerande. Realistiskt och detaljerat. Men hur spännande är den egentligen? Ta nu en titt på detta lilla alster vid namn "sparven", som Picasso gjorde 12 år senare, vid 27 års ålder:Här är tekniken enkel (det är ju bara ett streck!) men resultatet är ändå mer kreativt, mer innovativt, mer uttrycksfullt. Ur en estetisk synvikel, intressantare?

Ordet kreativitet kommer from latinets creare (på engelska create) och betyder att skapa något. Helst något nytt. Många icke-kreatörer tror att kreativitet enbart handlar om att hitta på en massor av roliga idéer. Men om du frågar mig så är kreativitet en mycket liten andel idé (kanske 2%) och en väldigt stor andel hårt arbete (kanske 98%). Det krävs väldigt mycket hårt jobb för att komma till en punkt där man kan skapa något som är genialt enkelt.

Om du betvivlar detta, ta återigen en titt på Picassos tavlor här ovanför. Hur gick det till när han skapade sparven? Satta han sig ner en dag vid 27 års ålder och plötsligt ut ut ingenstans drog han ett streck på ett papper som fick heta sparven? Nej. Picasso hade ju dessförinnan, som vi redan vet, tillbringat hela sitt liv med att bemästra måleriet, att lära sig att måla som Raphael och så vidare. Han hade ju, som han själv säger, arbetat länge och hårt för att komma till den punkt där han kunde måla som ett barn. "It took me a lifetime", lyder ju citatet.

Detsamma gäller inom entreprenörskap på internet.

Som ni kanske känner till anordnas det ett event i januari som heter the 24 hour business camp. (70 av landets ledande internet-entreprenörer kommer att samlas på Hasseludden Yasuragi för att realisera varsin affärsidé på 24 timmar.) Vi som samlas är alltså internet-entprenörer, det vill säga konstnärer och kreatörer med webben som vår kanvas.

Du kanske undrar om de räcker med 24 timmar för att skapa en webbidé av värde? Well, titta på Picassos bägge tavlor ännu en gång. Vilken tror du tog längst tid att genomföra? First communion eller sparven? Vilken är "bäst"...?

Jag hoppas att deltagare på 24 hour business camp inte försöker genomföra super-avancerade tekniska idéer. Det vill säga försöker måla som Raphael, fast under extrem tidspress. Det är ju mer spännande om någon kan visa att de kan göra häftiga saker med väldigt enkla medel. Så jag hoppas alltså att någon kommer att göra en webbens motsvarighet till sparven. Men sannolikheten är stor att den personen - precis som Picasso - är någon med lång och bred erfarenhet.

3 comments :

Anonymous said...

Bra inlägg!
Apropå Picassos avskalande måleri:
Picasso y la abstracción de un toro


Även Giacometti med sina trådsmala figurer började med vanliga, "realistiska" figurer i lera som han skalade av allt utom det väsentliga från...

ghag said...

Gratulerar till en lysande reflektion om kreativitet och expertis! Jag kan inte låta bli att göra en koppling ett antal (äldre) studier (Simon, deGroot, m.fl) kring frågan om kunskap, expertis och lärande. I en av dessa vågade man sig på att försöka "räkna ut" hur lång tid det tar för en schackspelare att nå nivån stormästare. Ännu en magisk siffra dök upp: 10 (minst) år. Hård (!) träning i teknik (strategi, äldre partier, slutspel, öppningar, etc) krävs innan "innovativt schackspel" upp/framträder ...
Jag vill gärna få kontakt och höra om din kalender tillåter en gästföreläsning i söder! Hur är det med inspiratörsådran vid sidan av kreatörsådran, alltså? :-)

Ted Valentin said...

Hej Göran! Tack för dina vänliga ord. Jag föreläser inte i dagsläget. Måste programmera.

Men om ett par år, gärna! :)