Sunday, March 15, 2009

Underbara amatörer

Igår var det "blogglördag" och ett kul gäng bloggare samlades på The Park. Tyvärr kunde jag inte delta men det verkade som att stämningen var god. Temat för dagen var amatörskap. Ordet amatör kommer från "amore". Att vara amatör är att göra något man älskar. Ordet professionell syftar på vad man har för yrke, det som ger en stadig och säker inkomst. Läs mer hos Judith Wolst, Disruptive, Martin, Erik Starck.

Jag är helt klart en amatör på webbutveckling. Och jag hoppas förbli det länge, länge till. Jag vill fortsätta känna den här amatörmässiga upptäckarglädjen inför det jag gör, och att lära mig nya saker. Att bli "färdigutbildad" och skaffa ett professionellt jobb... Det låter ju verkligen dötrist.

För snart tre år sedan var jag i San Francisco och hälsade på Eric Wahlforss. Jag hade en liten blogg där jag skrev ett inlägg om Punk Rock Business Models. Citatet från The Long Tail tycker jag passar bra in i det här sammanhanget också:
"... In the late 1970s and early 1980s, the combination of the electric guitar, the arrival of cheap multitrack recorders, and the fine example set by Sex Pistols gave licence to a generation of kids with no musical training, obvious talent, or permission from anyone to start bands and record music. /... / For a while, the assumption was that to be a musician, the right way of learning was to copy the masters. So you should start by playing covers, reading music, and maybe going to music school. This was the notion of paying your dues: Do the circuit, and play the standards, because that's what people want. Do it right. ... " [citat från The Long Tail, av Chris Anderson]

Även Jonas Lejon - en av mina stora inspirationskällor gav sig in i amatörsdiskussonen och påstår sig vara en amatör på att programmera. (Jonas är för övrigt den som jag tror kommer ta hem titeln årets entreprenör hos Internetworld.)

Oj, nu är klockan 18.00. Jag som lovat att lansera min nya sajt imorgon. Nu måste jag sluta blogga, och istället programmera för glatta livet om jag ska hinna bli klar. Stay tuned, det kommer att bli en riktigt användbar sajt. En av mina bäst hittills, hoppas jag!

5 comments :

Anonymous said...

Ytterligare en spännande vinkel att lägga till på listan - grymt!

& så ser vi givetvis fram emot din lansering Ted. Spännande.

Niclas Borgström said...

Ja, amatör är bra. Alltid fint med den där "kicken" när man lyckats med något, i ens egna ögon helt ofattbart.

Säger som Judith, ser fram emot lanseringen av din nya sajt, Ted. :)

Anonymous said...

Det var länge sen jag läste The Long Tail nu och det där citatet hade jag glömt. Men det är jävligt bra.

Har heller aldrig tänkt på vad amatör egentligen betyder, men proffs ska jag då aldrig bli i så fall.

Om ni aldrig läst The Fountainhead av Ayn Rand så kan jag rekommedera den som den ultimata hyllningen till amatörskapet.

Anton said...

Det här inlägget kommer säkerligen upp på din radar ändå, men här är det (som en vidareutveckling på det här...): http://www.superanton.se/vad-ar-det-som-skrammer-potentiella-entreprenorer/

Björn Paulsson said...

Det är inspirerande att se den positiva skaparkraften och förmågan all se det positiva i tillvaron hos sveriges ledande internetentreprenörer.

Mitt i rådande ekonomiska klimat så är det en ljuspunkt att se hur det går att skapa nya saker ändå, med motivationen som kommer från att göra det man brinner för, som amatör.

- Älskar Internet och entreprenörskap