Tuesday, March 10, 2009

Ska man läsa systemvetenskap?

Jag fick ett mail från en kille som heter Daniel. Han skriver:
Tänkte rådfråga dig som är en duktig systemutvecklare om vad du rekommenderar för utbildning och finns det någon guide som lär dig "basic kunskaperna" inom systemutveckling då jag är väldigt intresserad av att utbilda mig just inom den grenen.
Svar: Hej Daniel! Tack för de vänliga orden. Men jag måste göra dig lite besviken: jag är förmodligen inte alls en bra systemutvecklare. Jag vet knappt vad systemutveckling är, jag var tvungen att kolla på Wikipedia. (Och blev ganska avskräckt faktiskt. Det låter väldigt systematiskt. Men var är skaparglädjen?)

Jag gick en introduktionskurs i webbprogrammering, som var på ett par veckor. (I Kuala Lumpur, våren 2003.) Sedan har jag lärt mig genom learning-by-doing. Genom att googla, och genom att sjösätta många, små, snabblanserade, sajter. Och genom att lära av och försöka korrigera alla misstag jag gjort.

Att driva sina egna projekt är den bästa moroten. Jag kan inte låta bli att tänka på boken Outliers av Malcolm Gladwell, som jag läste nyligen och verkligen kan rekommendera. Han skriver att det finns tre faktorer som gör ett jobb meningsfullt:
  1. autonomi
  2. komplexitet
  3. stark koppling mellan arbetsinsats och belöning
Mitt jobb har gett full pott på alla tre. Och då är det lätt att man lägger ner de 10.000 timmar som krävs för att man ska bli riktigt bra. Jag har nog lagt ner 15.000 timmar de senaste fem åren, varav kanske hälften gått till programmering.

Det kan säkert vara en bra idé att gå en systemutvecklarutbildning, men helst i kombination med att du driver dina egna grejer vid sidan om.

Men som sagt, jag har lite dålig koll på det där med systemvetenskap. Därför kastar jag ut detta som fråga till dem som läser den här bloggen. Har ni läst systemvetenskap? Vad har ni för erfarenheter? Skriv gärna en kommentar på inlägget, så hjälper vi David och alla andra som går med liknande tankar...

9 comments :

 Micael Widell said...

Jag pluggade civilingenjör i datateknik, men ställer mig ofta frågan om hur mycket mer eller mindre jag hade kunnat om programmering ifall jag istället hade sysslat med egna projekt under de 4 åren. Är fortfarande inte säker på mitt svar.

Som Ted säger så tror jag det är mycket viktigt att alltid praktisera i form av egna projekt vid sidan av. Sen kan man ju om man vill generalisera lite säga att de som var duktiga programmerare när de gick ut KTH, var de som kunde programmera bra och hade ett stort intresse för det redan när de påbörjade utbildningen.

Vi är enligt mig påväg in i en värld där kunskap blir alltmer färskvara. Den kunskap jag använder mig av idag för att utföra mitt dagliga jobb är till stor del inlärd senaste 2-3 månaderna.

Anonymous said...

Som sagt så lär man ju sig att lära på högskole-/universitetsutbildningar. Den kunskapen man får är inte direkt applicerbar på yrkeslivet, men man har betydligt lättare än en outbildad att ta till sig ny (i de flesta fall). Även om jag inte är färdig än märker jag hur mycket lättare mitt extrajobb som IT-konsult har blivit sedan jag lärde mig projektmetodik och programmering, vilket jag ansåg mig vara bra på innan utbildningens start.

Dessutom känns det som att man begränsar sig om man vill lära sig programmering på egen hand. När man sedan ändrar inriktning och vill göra annat kan det vara bra med en utbildning att falla tillbaka på.

Anonymous said...

I skrivande stund läser jag andra året på systemvetenskapliga programmet vid Linköpings Universitet. Det handlar mycket om metodik, projekt och dokumentation. Det torra i skolan kompenserar jag med frilans inom webbutveckling och foto vid sidan av studierna. Tveka inte att kontakta mig och du vill veta mer om utbildningen här i Linköping.

Anonymous said...

@Ted: Får man fråga vad du har läst på Handelshögskolan respektive KTH?

Just nu är jag inne på att hoppa på Marknadsekonomprogrammet på Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Programmeringsdelen tar jag på egen hand, eventuellt någon mindre distanskurs.

Vad tror du/ni om det?

Ted Valentin said...

Hej Joakim!

Jag läste marknadsföringsinriktningen på Handels. (Med lite extra fokus på något som kallades MCXL.) Och så läste jag en samarbetsgrej mellan KTH och Handels. En ettårsgrej som hette Affärsutveckling och Medieteknik. Idag tror jag att den heter något annat.

Ganska roliga, men inte så akademiskt tunga grejer alltså. Men å andra sidan ungefär det jag håller på med idag.

Min fru läste nationalekonomi på Handels, och kallar alla mina kurser för "klippa-och-klistra". :)

----
En liten anekdot är att jag även läste jag en sommarkurs i Krakow, som hette "How to make a million euro on the stock exchange." Den underligaste kurs jag någonsin läst. Fast det var självklart grymt kul i Krakow.

Anonymous said...

jobbet har vi ett stående skämt som i stort går ut på att ingen här är utbildad för det de håller på med. Kunskapen är helt enkelt för gammal när man kommer ut och ska omsätta den.

Därmed är det inte sagt att det är onyttigt att plugga - tvärtom. Själv hängde jag i universitetsvärlden i 5.5 år - 4.5 år plugg och ett år jobb. Ett tips jag vill ge alla studenter är att det viktigaste när du pluggar inte är kunskapen, tvärtemot vad man kan tro. Tre saker är mycket viktigare:

1. Tiden du får att testa egna saker och projekt.
2. Alla människor du lär känna (har träffat flera blivande kompanjoner genom att plugga).
3. Verktygen du lär dig för att ta till dig och sålla information. (Glöm inte det kritiska tänket, bara.)

Gör det mesta av dessa tre punkter så kommer det gå fint.

Ted Valentin said...

Hej Linus!

Jag håller med, NATURLIGTVIS ska man plugga på högskola... Det är den roligaste och bästa investering man kan göra.

Fast frågan kvarstår kanske; VAR och VAD ska man plugga om man vill bli en bra webbutvecklare och webbentreprenör?

Ska man plugga systemvetenskap i fyra år, eller ska man satsa på mer humanistiska ämnen (typ ekonomi och marknadsföring) och lära sig programmering vid sidan om?

Det bästa är kanske att plocka russinen ur kakan på Handels och KTH...?

Jag önskar själv att jag hade lite mer gedigna tekniska kunskaper. Kanske några ordentliga, lite HÅRDA kurser på KTH hade gjort susen.

Hyper island vid Telefonplan, någon som har erfarenheter därifrån? Lär man sig att programmera där?

Sedan tycker jag inte att vi ska glömma bort att nämna exempelvis Stanford och Berkeley (utanför San Francisco) och MIT (Boston). Larry och Sergej startade Google på Stanford.

Anonymous said...

Ganska enkelt, Systemvetenskap läser man ifall man vill vara en del i ett team. Du blir inte bäst på att programmera, du blir inte bäst på att sköta ekonomin, men du blir grym på att koordinera, projektleda, hitta lösningar, förutse problem i stora komplexa lösningar och lär dig ett helt annat tänk än vad en vanlig programmerare har och är mer realistisk än din säljare ;)

Klart att man kan vara entreprenör och driva sitt eget efter avslutad utblinding men jag tror det finns utbildningar som kan ge dig en större skjuts framåt om du siktar på att göra karriär "ensam" på nätet. Jag har själv läst Systemvetenskap vid Liu och driver mitt egna företag nu, men tror inte det är utbildningens förtjänst utan snarare att jag alltid varit driven företagare redan från sandlådan.

Det jag tar betalt för är mest självlärt från böcker och internet, men tänket jag har i allt jag gör har jag från min utbildning.

Mårten Angner said...

Hej Joakim

Jag är i och för sig interaktionsdesigner idag men jag tror att mina erfarenheter kan applicera på dig också.

Min väg var att jag startade eget redan som 17 åring. Jag gick då på GUC i Uppsala och började leverera design till vänner och bekanta. Sen har hela min karriär gått ut på att sälja in det jag tycker verar spännande till mina kunder och sedan lärt mig under vägen. Visst har det varit svettigt understundom men mycket effektivt.

Mitt tips till dig är att göra på samma sätt. Ta reda på vad du vill jobba med och sök upp sammanhang där du kan sälja in dig på uppdrag. Börja med nått enkelt och jobba dig uppåt. Man måste vara driftig och se till att ta betalt och inte bli lurad på vägen.

Den här lösningen gå självklart att kombinera med studier men mitt tips är att börja relatera affärsmässigt till uppgiften redan från början.

/ Mårten