Monday, April 27, 2009

Makt vs. frihet

Förra veckan blev jag tipsad av Fredrik Arnander om att jag var med på Affärsvärldens lista över Sveriges 100 mäktigaste under 40. Men jag hittade absolut ingen info om det på nätet, så jag tänkte att det nog inte stämde.

Men sedan dök samma info upp på bloggen Köpstopp. Och sedan hos Martin Spanar, och då med en länk till Affärsvärldens artikel och lista. Tack bloggare för att ni sköter min omvärldsbevakning. :)

Jag hamnade i alla fall på plats 95 på listan. Självklart är det jättekul att vara med på listor. (Jättekul att visa mamma och pappa.) Men man ska ta det med en rejäl nypa salt. Mest har dom nog tagit med mig för att jag är en udda typ, som utmanar den konventionella synen på hur det går till att starta och driva företag.

Men makt, det har jag nog inte.

Mitt eget mått på framgång är frihet. Frihet att göra vad jag vill, bestämma över min egen tid. Åka på semester - eller jobba! - var, hur, och när jag vill. Bestämma över mig själv. Men makt hänger ihop med att bestämma över andra människor. Och det är något som jag inte ens eftersträvar.

4 comments :

Pelle said...

Makt innebär väl inte nödvändigtvis att bestämma över andra utan kan också vara att ha inflytande över andras människor beteende.

Man kan väl ha makt såväl medvetet som omedvetet, såväl direkt som indirekt.

Med ditt sätt att arbeta och din framgång är du en stor inspirationskälla för många och ett gott exempel på en alternativ väg inom entreprenörskap.

På så vis har du inflytande över många - och på så vis har du "makt" även om du inte aktivt strävar efter den.

De som strävar efter makt är nog ofta de som inte når den - för strävar man efter makt för maktens skull har man mist fokus på det som egentligen betyder något.

Olof said...

makt over ditt eget ode kanske? det ar det inte alla som har//olofster

Aron L said...

Som min samhällskunskaplärare sa när jag var, inte äldre än, 15:

Makt är att få andra människor att göra något de annars inte gjort.

Tyvärr har det en väldigt negativ klang, men att ha inflytande går ju faktiskt hand i hand med just makt.

Ted Valentin said...

Japp, men då kanske man ska skilja på "makt" och på "inflytande". De är ju inte helt utbytbara.

Inflytande är mer "frivilligt", makt är mer "ofrivilligt"?