Tuesday, June 9, 2009

Ett API för mina kartsajter!

För någon vecka sedan släppte jag en recensions-widget som du kan lägga upp på din blogg. (Kolla hur den ser ut i min högermarginal, eller exempelvis hos Bea, Jonas eller Hakke.)

En spännande nyhet är att jag nu även fixat ett API till kartsajterna. Detta är en lite mer teknisk lösning, där programmeringskunniga typer kan hämta i princip vilken data som helst från mina kartsajter, och sedan presentera den på ett nytt sätt eller i en ny kontext.Några exempel på data du kan hämta:
  • Alla caféer i närheten av en koordinat, eller adress
  • De bästa caféerna i en specifik stad
  • Alla recensioner av ett café
  • Alla bilder från ett café
  • Information om och recensioner från en specifik användare
... det vill säga massor av den information som kontinuerligt skapas på sajterna. I exemplet ovan använder jag caféer, men API:et fungerar naturligtvis även för hotell, sushi-ställen, wifi-ställen, badplatser, campingar, kyrkor, gymnasier, vandrarhem, flygfält och vintagebutiker. Och snart kanske andra saker också.

Kom gärna med idéer med hur man skulle kunna använda datan. Exempelvis genom att skapa mashups med andra tjänster? Låt gärna kreativiteten flöda, använd "vita hatten" - det vill säga ingen idé är för dum!

(Uppdatering: För API-exempel, kolla mitt inlägg bland kommentarerna. Vill du ha en egen API-nyckel så maila mig på ted + snabel + tedvalentin.com )

22 comments :

Andreas Krohn said...

Snyggt jobbat! Var hittar jag dokumentationen för detta API?

Ted Valentin said...

Hej Andreas!

Dokumentationen är inte riktigt på plats ännu. Först vill jag kolla om det är någon som är intresserad av att använda API:t. :)

Andreas Krohn said...

Vill du spara tid på dokumenterandet så skicka mig några exempel på vad ditt API kan göra så kan jag dokumentera det på mashup.se :)

Niclas Borgström said...

Jättebra jobb, Ted!

Tror absolut att intresset finns där. Tror det skulle uppskattas av alla reseguidssajter och liknande. "Hitta bästa caféet i New York", typ. :)

Släpp API:t nu så jag kan leka lite med det, sitter och lär mig PHP nu (inte en dag försent? hej då ASP!)

Ted Valentin said...

Man behöver en egen "nyckel" för att använda API:t.

@Andreas, @Niclas: Jag har skickat er ett par egna nycklar.

Om ni vill bygga något på riktigt av det så säg till först, så kan vi fixa ett enkelt avtal. (Antal förfrågningar per dag m.m.)

--------------

API-EXEMPEL:

http://www.allakartor.se/api/?key=your_key&webpage=sushikartan&address=Wallingatan 2, Stockholm
= hämtar sushi nära en angiven adress

http://www.allakartor.se/api/?key=your_key&webpage=sushikartan&address=Wallingatan 2
= i det fall man skickar en address med flera möjliga koordinater så får man tillbaka en lista med matchande adresser, och deras respektive koordinater

http://www.allakartor.se/api/?key=your_key&webpage=sushikartan&lat=56.03978400&long=12.70484700
= hämtar sushi nära en angiven koordinat

http://www.allakartor.se/api/?key=your_key&webpage=sushikartan&address=Wallingatan 2, Stockholm&distance=1000
= Om man anger avstånd ("distance") får man tillbaka de HÖGST RANKADE ställena inom det avståndet. Maxavstånd är 9999 meter.

http://www.allakartor.se/api/?key=your_key&webpage=sushikartan&venue=16135
= Hämtar recensionerna från ett angivet sushi-ställe

http://www.allakartor.se/api/?key=your_key&webpage=sushikartan&pictures=16135
= Hämtar bilderna från ett angivet sushi-ställe

http://www.allakartor.se/api/?key=your_key&webpage=sushikartan&user=2610
= Hämtar beskrivning och recensioner för angiven användare. Exempelvis Andreas Krohn.

Niclas Borgström said...

Tack Ted! :) Inte fått nyckeln än, men antar att den kommer snart.

David Svensson said...

Kul! Jag kan tänka mig att använda API:et på exempelvis lokala portalsidor. Hojta gärna till när man kan få tag i dokumentation.

Micke said...

Bra jobbat Ted.

Känns som att det finns hur mycket som helst man kan skapa. Helt rätt med öppenhet.

Är definitivt intresserad av att få testa en nyckel. Skickar dig ett mail.

Kristian said...

Bra!

Experimenterar själv med en hobbygeoblogg. Att kunna hämta bilder och recensioner från tex kyrkokartan ger verkligen möjligheter till bra mashups. Kyrkoplatserna kan utvecklas med taggar, kategorier och utförligare beskrivningar.

Vill någon annan göra något med posterna på utflyktsverige.se är det bara att hämta lämpligt rss-flöde!

Erik Jonsson said...

klockrent! bra jobbat!

Daniel Lindström said...

Finfint Ted!

Har funderat på det här lite tidigare.

Jag är en riktig kaffenörd och skulle vara mycket mer intresserad av bara "de fina" caférna, och kunna lägga till speciella funktioner för att kunna betygsätta olika typer av kaffe osv.

Jag lånar gärna en API-nyckel för att labba lite.

Magnus Stolpe said...

Hej,

Jättebra jobb med dina kartsajter! Har läst en del intervjuer med dig och gillar din inställning till webben och entreprenörskap.

Spännande att du släppt ett API, jag undrar om du vill dela med dig av dina kunskaper kring hur du skapade API:et, vilka källor eller litteratur fick du inspiration av (eller om du kom på allt själv :D).

Ser fram emot när du släpper Gym-kartan :)

Tobias Engström said...

Hej Ted!

Kul med API, jag skulle absolut vilja prova detta API till våran nyöppnade skärgårdsportal skargarden360.se. Badkartan och Cafékartan tror jag skulle kunna passa fint! Skulle vara kul att få testa detta API, och sedan kanske börja använda det seriöst.

Förslag på utveckling skulle kunna vara ett Api för att kunna posta kommentarer/recensioner. Vad man måste lösa dock är att undvika spam och oseriösa postare på något vis.

Tack för kul tjänster!

palace said...

Hej Ted. Säg till när du har dokumentation på plats. jag vill använda din info på veidekkebostad.se
/M

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Tobias said...

Hej Ted!

Fantastiskt initiativ! Skulle verkligen uppskatta en api-nyckel och leka lite med lokal data. Vad kommer du ha för licens på innehållet?

Ted Valentin said...

Hej!

Nu har jag skickat er individuella nycklar till API:et, via mail.

Om du INTE fått en API-nyckel så är det för att jag inte har din emailadress!

Så om du vill ha en nyckel, maila mig på ted + @ tedvalentin + .com

Hej!

Ted

Johan said...

En liten fundering Ted, trots att det här låter spännande så kan jag inte låta bli att undra hur detta fungerar rent lagligt då som jag förstår det hela så har du använt Hotels.com för att plocka in deras Hotell data i XML-format på hotellkartan.se. Även om du suttit och knappat in informationen själv så känns det ganska osannolikt då när jag kollade i Google så fanns det över 100 000 sidor indexerade just på den tjänsten. Så du måste ju fått datan från nåt ställe, även om du kanske lagt en lokal kopia av den så undrar jag hur kan du då låta andra ta del av den när du själv antagligen inte har rättigheterna för detta? Eller är jag helt ute och cyklar nu?

Ted Valentin said...

hej Johan!

Tack, det var en bra fundering. Grunddatan kommer från flera olika källor, Hotels.com, Expedia.com, Booking.com (och fler lär tillkomma).

Jag skulle gissa går bra, men det beror eventuellt även en aning på hur datan används.

Det blir nog helt enkelt enklast att avgöra det hela i förekommet fall.

Man måste ju få en nykel av mig till API:et, och jag vill veta i förväg vilka implementeringar folk gör. Så i samband med det kan man ta ställning till detta. Om det skulle uppkomma, alltså.

Johan said...

Tack för dina synpunkter Ted. När jag tittade på Hotels.com avtal så verkar det som att de vill vara väldigt exklusiva, alltså får man inte använda några andra datakällor inom liknande områden än deras data annars så är risken att bli avstängd tydligen.

De gillar inte heller att man plockar in Adsense som pluttar in länkar till andra Hotellboknings-sajter. Vet ej hur allvarliga de är med att följa deras avtal ordagrant, men det återstår väl att se eller hur? :)

Anonymous said...

Hej,

kan man få en nyckel för att testa lite? ck snabel-a hemma på engelska punkt se

Mvh Christian

Magnus O. said...

Hej Ted,

API:et ser intressant ut. Jag ahr nyligen lanserat en vädersajt (http://www.blirdetsol.se/) och jag letar efter en bra källa till badtemperaturer.

Vart får du badtemperaturen ifrån? Skulle jag kunna få en nyckel och använda api:et för att presentera badtemperaturer på min sajt?