Sunday, July 19, 2009

Positionering i webbläsaren på iPhone.

Det här är stort. Den senaste versionen av Firefox kommer med inbyggd geo-positionering. Tidigare har man kunnat få geopositionering i webbläsaren genom att installera olika plugins. Det är få vanliga webbanvändare som håller på med sånt men nu kommer alltså geo-positionering på bred front, som inbyggd standard.

Även den senaste versionen av webbläsaren i iPhone har geopositioneringen inbyggd, så nu i helgen har jag uppdaterat koden på de mobil-anpassade versionerna av mina kartsajter.

Hur funkar det? Jo, gå in på exempelvis mobil.wifikartan.se, mobil.badkartan.se eller mobil.cafekartan.se med din iPhone, så kommer denna ruta att ploppa upp:... tryck på OK, och du får upp wifi-ställen, badplatser eller caféer i närheten:Lätt som en plätt, eller hur? OK - visst - geopositionering har man kunnat göra i iPhones tidigare... men då var man ju tvungen att bygga en iPhone-app. Det behöver man inte nu. Detta är webben. Tack vare geopositioneringen blev mina mobil-anpassade kartsajter dubbelt så användbara, i ett nafs. Har du en iPhone så hoppas jag att du bokmärker någon av kartsajterna.

Checklista:
  1. (Skaffa en iPhone.)
  2. Om du inte redan gjort det så det uppgradera din iPhone till OS 3.0.
  3. Lägg till en ikon för någon av mina kartsajter.


Jag släppte mobil-versionerna av kartsajterna för knappt ett år sedan, och skrev kort därpå några reflektioner kring det här med mobila sajter. Bland annat skrev jag att vi behövde 100.000 iPhones i Sverige. Och nu är vi nog faktiskt där. :)


PS. En helt annan sak. Som ni kanske hört är de flesta av mina kartsajter svartlistade på Google sedan två månader tillbaka. Jag har starka indikationer på att sajterna exkluderats på felaktiga grunder med inslag av "den mänskliga faktorn". Det tweetas och retweetas en hel del om detta nu, och Nikke har bland annat skrivit en bra sammanfattning.

Det här har varit två ganska tröstlösa månader för mig. Jag har funderat på att lägga ner, på riktigt. Hela situationen med den feedback jag fått från Google har varit kafkaesque. Det är något av ett ljus i märket att så många av er tweetar och stöttar. Det värmer verkligen.

6 comments :

Bo said...

Provade cafékartan med mobilen och hittade ett kafé ett kvarter bort som jag inte ens visste att det fanns.

Peter Hörnell said...

Grymt Ted! Rätt intressant där här att man kan åstadkomma så mycket via webben, som du säger. Vissa hävdar att app store i vis mån kommer att ha spelat ut lite av sin roll när det blir enklare o enklare att göra riktigt bra webb-apps. Finns ju några fördelar med att utveckla så. Man behöver inte i samma utsträckning anpassa sidan efter just specifikt iphone, borde funka att användas via android, palm pre osv. Dessutom slipper man den jobbiga app-approval-processen från apple.

Hur som helst. Keep up the good work Ted!

Stringfellow said...

Shit, du har fått svar av Matt Cutts Ted! Vilken grej, synd att google tar sån enorm tid på sig...

http://www.google.com/support/forum/p/Webmasters/thread?tid=493fb0d4b8625954&hl=sv

Pauspling said...

Är inte tillräckligt duktig på allt vad webb och SEO heter för att förstå vad som har hänt/händer, men jag ville ändå sända dig en tanke och säga att jag håller på dig, Ted. Ge inte upp! Världen behöver kreativa människor som du!

Stefan said...

När kommer stöd för geolokalisering för Firefox? Skrev liten kort guide hur lätt det är, antar det inte är svårare med iPhone.

Anonymous said...

Funkar kanonbra, förutom att första gången mobil.wikifartan.se mig att OK:a fyra gånger. Något du ska titta på kanske, risken finns ju att någon tröttnar och svarar deny på fel fråga...

BTW, Matt Cutts har svarat i ditt case även på Andreas Ekströms blogg.