Wednesday, October 21, 2009

Några 24hbc-tips

Här kommer några tips om hur man förbereder sig inför 24 hour business camp. Jonas Lejon och Thord Daniel Hedengren som bägge var med förra gången har också bloggat på samma tema.
  1. Spåna på massor av idéer. Som jag sagt förut är det en bra tips att skriva ner alla sina affärsidéer i ett dokument någonstans. Där kan idéerna få leva och utvecklas, mutera och knoppa av sig.
  2. Välj en riktigt enkel idé. Till 24hbc - välj din enklaste idé. Tanken med 24hbc är inte att försöka genomföra vilken idé som helst på kort tid - utan att i förväg bestämma sig för en idé som lämpar sig för formatet. Om du tänker att det där borde man kunna göra på en eftermiddag, så är du förmodligen på rätt spår. Den gyllene kombinationen (som man som entreprenör alltid liksom letar efter) är: "enkelt att genomföra + tydligt behov + lukrativt".
  3. Reducera, reducera. De flesta idéer är för komplicerade. Så testa att reducera dina idéer till deras enklaste beståndsdelar. Ta bort precis allting som inte behövs och koka ner idéerna hårda små buljongtärningar. Det är en universell regel att saker snabb växer i komplexitet. Så den riktigt stora utmaningen är att göra något enkelt men användbart. Tvärtom mot vad många tror så är det faktiskt svårare att göra något enkelt är något komplext.
  4. Bygg med klossar som du är van vid. Kan du Ruby on Rails - använd det. Kan du Wordpress - använd det. Kan man bygga en affärsidé enbart på Wordpress - absolut. Kan man bygga en affärsidé endast på Twitter? Säkert :)
  5. När klockan tickar: Prioritera. Lägg inte tid på sådant som inte är helt nödvändigt. Fokusera på att skapa den grundläggande funktionaliteten. Fokusera på att bli färdig. Småfixande kan man göra sist av allt, i mån av tid.
Som ni märker handlar de flesta av mina punker om själva idéarbetet. För min del så att tanken med 24hbc inte att man ska bygga något väldigt avancerat - utan något väldigt enkelt. Visst, 24hbc handlar om att jobba hårt... men kanske framför allt om att jobba smart.

:)

1 comment :

Kalle said...

Bra tips, Ted!

Just vad gäller samla idéer nyttjar jag Evernote. Gillar det faktum att jag kan skriva ner idéer var jag än är och sedan komma åt dem enkelt på datorn eller någon annanstans!