Tuesday, March 16, 2010

Frukost för a billion dollars

Idag var jag på ett frukostseminarium med riskkapitalbolaget Balderton Capital, på temat "Building a Billion Dollar Business".

Framför allt var det Bernard Liautaud som berättade om den långa resa som ledde fram till att han slutligen sålde sitt företag Business Objects för 6,8 miljarder dollar. (Det tog 17 år.) Jag försökte fota några av de intressanta slidesen han presenterade. Tyvärr fastnade inte texten riktigt. Så jag fick modifiera bilden till höger något. :)

Arrangörerna hade verkligen lyckats fylla det lilla rummet till bristningsgränsen med spännande entreprenörer och företagsbyggare. Andreas Ehn (f.d Spotify), Magnus Wiberg (f.d. Pricerunner), Fredrik Arnander (Keybroker), Mattias Miksche (Stardoll), Jonas Kjellberg (Wyatt), Hjalmar Winbladh (Rebtel) var några av dem jag kände igen.

Vid mitt lilla bord landade inte mindre än tre gamla klasskompisar. Oscar Höglund, Louise Wachtmeister och Mengmeng Du.

Hur bygger man en Billion Dollar Business då? Det var egentligen inga stora nyheter. Du skaffar riskkapital i ett antal omgångar (från Balderton Capital?), anställer drivna och hungriga unga människor, expanderar i olika länder (framför allt i USA), flyttar huvudkontoret till USA fokuserar på intäkterna, håller koll på kostnaderna. Ja, ungefär så. Om jag ska sammanfatta. Det hela lät ganska enkelt, faktiskt. För egen del skulle jag tillägga att det tar ett par decennier, att man ska ha en del tur och det är bra att vara pionjär inom ett affärsområde som är litet initialt men som har framtiden för sig.

Jag kände mig smickrad som var bjuden. Lite som en katt bland hermelinerna. En laptopnomad bland de fina entreprenörerna. Kommer jag att bygga en billion dollar business nu då? Förmodligen inte.

Min inspiration är fortfarande företag som Plenty of Fish som jag skrev om här. Mitt mål är inte en miljard dollar, utan en härlig mix av frihet och skaparglädje. Att bygga en billion dollar business är ju inte gratis, även om det framstod lite som det imorse. När jag googlade lite på Magnus Wiberg (som satt vid mitt bord) hittade jag för övrigt den här artikeln från 2006.

Återigen, det är friheten man vill åt.

No comments :