Monday, February 21, 2011

Visualisera enskilda politiska frågor

Martina och jag nu ta fram fina visualiseringar över politiska frågor, med data från Politometern. Så nu kan man se kan man se vilka bloggar och partier som är opinionsbildande inom olika frågor.

Här är en bild som visar debatten kring FRA och Ipred:


Den här bilden visar föga förvånande att frågorna om FRA och Ipred drivits hårdast av Piratpartiet (=lila) men även vissa socialdemokratiska bloggar (=ljusröda) har varit tongivande i debatten. De få alliansbloggar som står ut är Mina Moderata Karameller (=ljusblå) och Mark Klamberg (=mörkblå).

Här är en bild som visar debatten kring entreprenörskap:


Intressant nog är det främst socialdemokratiska bloggar som driver på diskussionen, även om centern (=ljusgröna) också spelar en viss roll. Jag gissar att det kan förklaras av att det finns ett större behov av att diskutera det politiska förhållandet till entreprenörskap inom socialdemokraterna än inom allianspartierna.

Det är riktigt kul att ta fram sådana här grafer. Om du har egna intresseområden som du vill visualisera så hör av dig till Martina. Hon kan göra betydligt djupare politisk analys, också.

4 comments :

RasmusF said...

Jag tycker det är värt att påpeka dels att det inte går att läsa texten i grafiken och dels att det inte är särskilt tydligt vad det egentligen är som presenteras.

Alltså, är varje cirkel en blog, vad indikerar arean på cirkeln, vad är linjerna mellan osv.

Det är visserligen fint men jag får känslan av att osexiga gamla stapeldiagram med tydlig text hade kunnat föra fram samma information tydligare.

Ted Valentin said...

Hej Rasmus!

Hade lite svårt att ladda upp riktigt stora bilder på bloggen. Det är därför det är lite kornig kvalitet. Säg till om du vill ha orginalet.

Det krävs lite vana att tolka en nätverksgraf. Men fördelen är att den innehåller mer information än ett klassiskt stapeldiagram. Så här tolkar du bilderna:

* Varje cirkel är en politisk blogg.
* Färgerna representerar partitillhörighet.
* Storleken på cirkeln = inflytande i frågan, baserat på inlänkar till de inlägg man skrivit i ämnet.
* Cirklarnas placering indikerar vilka som länkar till vilka. En blogg placerad bland moderater får alltså flest länkar från moderater, medan en blogg placerad "i mitten" får länkar från flera olika politiska håll.

Mattias Östmar said...

Hej! Väldigt intressant och kul att se denna fördjupning av politometern! Jag håller dock med föregående talare och efterlyser länk till gigantiskt stora bilder för nerladdning i bloggposten. :-)

Markus "LAKE" Berglund said...

Är också intresserad av en lite större bild om FRA/Ipred, jag anar att jag är den gröna klicken som sitter inne i smeten bland alla pirater...