Wednesday, February 19, 2014

Varsågoda - Sveriges bästa cafésajt?!

Idag lanserar jag officiellt café-sajten PopuläraCaféer.se. Redan från dag ett hoppas jag att detta är en av Sveriges bästa café-sajter. Om ni läser på så ska jag berätta varför.


Målsättningen med den här sajten är att den ska funka lika bra ute på landet som den gör i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så här ser sajten ut om du vill letar efter ett fik i närheten av Mariatorget i Stockholm, med hjälp av mobilen:


Om du loggar in med Facebook så kan du även se vilka ställen dina vänner besökt. Testa själv! Så här ser det ut för min del kring Mariatorget:


Hur bra är den här sajten? Riktigt riktigt bra, skulle jag själv säga. Min målsättning är att PopuläraCaféer.se ska bli Sveriges bästa cafésajt, bättre än både Cafekartan.se (som jag själv driver) och Foursquare. Samt bättre än Reco.se, Eniro.se, och Hitta.se - men över dessa tjänster vinner nästan vem som helst på walk-over.

Låt oss ta café-sökningen kring Mariatorget som exempel! Jag fikar en hel del själv och tycker att jag har bra koll på vilka ställen som borde vara med på en lista för över bästa caféerna kring Mariatorget. Om någon frågade mig skulle jag säga att de sex bästa caféerna kring Mariatorget är:

Så, låt oss jämföra några olika tjänster för att hitta de bästa caféerna nära Mariatorget.


1. Cafekartan.se:Cafekartan får med mina sex favoritcaféer bland de första 30 resultaten. Men den inbördes ordningen är inte perfekt. Den stora fördelen med Cafékartan är att alla caféer är med, och att det finns väldigt gott om recensioner.  Men oavsett om man sorterar efter närhet eller efter bäst betyg, så får man göra en hel del eget detektivarbete (läsa en del recensioner) för att försöka förstå vilket ställe som verkligen är bäst.

2. Foursquare: 


Tjänsten Foursquare är min verkliga konkurrent vad det gäller kvalité på sökresultaten. Fem av de sex caféer som jag tycker är bäst ligger även i topp i deras lista. Ett mycket gott betyg, alltså. Men  Foursquare har även ett antal nackdelar, som gör att jag sällan använder tjänsten. Du måste ha deras app installerad, och att söka sig fram till caféer nära Mariatorget är inte jätte-enkelt. Personligen tycker jag inte att Foursquare klarar "mamma-testet" (=så enkelt att min mamma kan använda det).

3. Reco: 

Den svenska tjänsten Reco.se tar jag mest med för att visa på ett ganska uselt exempel. Sökningen för caféer kring Mariatorget ger fem resultat (varav bara tre är caféer). Ingen av mina sex favoritcaféer finns med på listan. Högst upp placeras ett sponsrat resultat, "Reco tipsar om", som leder till ett café i Vasastan. Suck. Det här är ett resultat som stjälper mer än det hjälper.


4 & 5. Eniro.se + Hitta.se: 


Ursäkta mig, men resultaten man får från Eniro.se (som är värderat till fem miljarder på börsen!) och Hitta.se (som ägs av Sveriges största mediebolag, Schibsted) så usla att de inte ens är värda att nämnas.

6. PopularaCaféer.se: 


PopuläraCafeér.se placerar fem av mina sex favorit-caféer på topp 10. Det är ett riktigt bra resultat, nästan i klass med Foursquare. Fördelen, gentemot Foursquare, är att det är betydligt enklare att använda PopularaCaféer.se. Du behöver inte installera någon app, och eftersom sajten är specifikt utformad för att hitta caféer, kan du i princip inte misslyckas.

------

Så vad säger ni? Tycker ni att jag missat någon tjänst som skulle kunna mäta sig i konkurrensen?  Håller ni med om att PopuläraCaféer är Sveriges bästa café-sajt? I så fall får ni gärna like:a den på Facebook, eller twittra om den. :)Tweeta om detta:

6 comments :

Andreas said...

Det ser väldigt lovande ut, gillar speciellt grejerna jag kan se om varje kafé (när det är mest aktivitet är genialt för oss som gillar att kaféjobba när det är tyst och lugnt).
Men du måste göra något åt mot det som dyker upp. Gör jag den breda sökningen Stockholm så får jag på topp 10 upp Andys Lekland i Nacka och Kaknästornet, det känns inte riktigt som att det stämmer med verkligheten.
Vad baseras betygen på förresten?

Ted Valentin said...

Hej. Anledningen att Kaknästornet och Andys lekland är med bland de mest populära caféerna i Stockholm är att… dom ÄR det. Både Kaknästornet och Andys lekland har fik., nämligen. Men visst, Kaknästornet är nog mest poppis bland turister, och Andys lekland mest poppis bland föräldrar. Men ändå. Det ÄR populära fik, så det skulle bli lite missvisande om jag tog bort dem.

Unknown said...

Kan det inte vara vits att lägga till fler kategorier av kaféer? "Lugna kaféer", "Trendiga kaféer", "Kaféer med gott kaffe (specialkaffe)", "Kaféer med bra wifi". Eller menar du på allvar att de som letar efter caféer verkligen borde åka till Kaknästornet och Andys lekland? Isf. får du får gärna presentera en studie som visar det.

Ted Valentin said...

Hej igen Daniel. Det vanliga sättet att använda sajten är att kolla vad det finns för ställen i NÄRHETEN. Av ens nuvarande plats, eller av exempelvis en plats som Mariatorget. För den (lite ovanligare) breda sökningen "Stockholm" så håller jag med om att det vore praktiskt men någon typ av taggar, som du beskriver. Utmaningen är att skapa det på algoritmisk väg.

Unknown said...

Finns det färdiga taggar (kategorier) i det data du använder dig av, eller måste du analysera löpande texter (ex. beskrivande texter, kunders kommentarer etc)? Kan vi användare hjälpa till att lägga till taggar?

Ted Valentin said...

Hej Daniel! Det finns inga färdiga taggar av typen "bra wifi", "populärt bland turister".Att låta användarna föreslå och godkänna taggar - skulle kunna funka. :)