Friday, March 22, 2019

Barbro Thörn, saknad kyrko-recensent

Barbro Thörn, hängiven användare på en av mina sajter, Kyrkokartan, har tyvärr gått bort.

Barbro Thörn, långt innan jag stiftade hennes bekantskap

Jag har skrivit om Barbro ett par gånger tidigare här: Barbro är grym och Barbro och det magiska numret.

Kyrkokartan startade jag i november 2008 efter att Mattias Hallberg på Svenska Kyrkan hörde av sig med "en idé". Jag skrev om bakgrunden här. Några månader senare hade Barbro hittat till sajten och redan hunnit skriva tusen kyrkorecensioner!

Sannolikheten är stor att du har läst en av hennes texter, eller sett en av hennes bilder någon gång under de senaste tio åren. En stor del av den svenska internetanvändarna har vid *något* tillfälle besökt sajten. ComputerSweden gjorde en intervju med Barbro här.
" - Jag har samlat kyrkor i ett antal år. Jag har säkert 6 000 bilder och de ligger här i kartonger. Vad ska jag göra med dem, frågade jag mig? Då hittade jag Teds sajt. Perfekt! Då fick jag användning av alltihopa." - Barbro till ComputerSweden
Barbro och jag träffades aldrig i verkligheten, men vi hade kontakt under tio års tid på e-post och messenger. Det var alltid trevligt. För det mesta handlade det om praktiska små saker: kyrkor som fått fel positioner, avkristnade kyrkobyggnader och dubbletter i databasen.

Barbro fortsatte att ladda upp bilder på Kyrkokartan, nästan dagligen. Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, skriver på DN.se:
"Ungefär 3.000 kyrkor och kapell i Sverige hann hon besöka och nära 25.000 utvalda bilder har hon publicerat på Kyrkokartan.se. Det är i sanning ett enastående arv som hon har lämnat till framtiden." - ur minnesordet till Barbro på DN.se
Så här minns vi Barbro från Kyrkokartan:


Barbro är saknad. Hon blev 78 år. Hennes bilder och texter hjälper varje dag människor i Sverige att hitta kyrkor - för utflykter, dop, bröllop och begravningar. Jag ska göra mitt bästa för att det ska leva vidare.

No comments :