Thursday, September 25, 2008

Den mobila webben - finns den?

Sitter på il caffè på Kungsholmen och väntar på att en av mina robotar ska bli klar med att söka av webben efter data till mitt hemliga webbprojekt. Det verkar ta ett tag. :)

Så under tiden tänkte jag passa på att berätta lite kortfattat om mina erfarenheter av den "mobila webben". (Som ni kanske vet finns mina kartsajter i mobil version.) Till att börja med tänkte jag dela med mig av lite besöksdata för den senaste månaden. Först antal sidvisningar för respektive mobil-sajt:Som ni ser är det wifikartan och sushikartan som dominerar. Här är samma sidvisningar uppdelade per typ av device:Som ni ser är det iPhone som dominerar (ca 60% av besöken).

Totalt har mina mobil-sajter ca 15 unika besökare per dag, totalt. Det kan jämföras med ca 3000 unika besökare per dag på den vanliga webben. Mobilbesökarna står alltså för ca 0,5 % av besöken.

Slutsats: Den mobila webben finns, men är förhållandevis liten. Vi pratar fortfarande inte om någon massmarknad om man bara ser till Sverige, utan ska man utveckla för den mobila webben ska man nog helst ha en global målgrupp. Att exempelvis utveckla appar för alla världens iPhones (runt 5-10 miljoner stycken) är säkert en bra idé, men att bara göra det för svenska iPhones (runt 10,000 stycken) är nog helt enkelt inte någon vidare affärsidé. Som jag nämnt tidigare skulle vi behöva några några fler iPhones här i landet.

Well well. Nu verkar mig lilla robot vara klar, och jag ska återgå till att koda på den nya hemliga sajten. Det brinner lite i knutarna. 7 dagar kvar!

2 comments :

Anonymous said...

Hur får du en överblick över sidvnisningar för alla webbplatser med Analytics? Använder du något externt verktyg?

Ted Valentin said...

Hej Christian! Man kan inte använda Google Analytics för mobilsajter i dagsläget, så jag använder Bango Analytics.