Monday, October 27, 2008

24 hour business camp.

Kommentarerna drog iväg på mitt förra inlägg, så jag tänkte att jag skriver ett till inlägg med lite funderingar...

Bakgrunden är alltså att vi fixar ett "24 hour business camp" med följande upplägg:
  • Tio entreprenörer (eller små entreprenörsgäng) träffas under en helg, förslagsvis på en skärgårdsö, för att dra igång varsin affärsidé på 24 timmar.
  • När helgen är över ska alltså tio nya sajter eller affärsidéer ha lanserats.
  • Det hela realtidsdokumenteras av en eller flera personer på en blogg med bilder, video och små intervjuer.
  • Inspirationen kommer bland annat från Mattias Järnhäll, Eric Wahlforss the 24 hour dot com, med flera som genomfört liknande 24-timmarsprojekt.
1) Varför?

För att inspirera. Aldrig i historien har det varit så enkelt att starta en egen business som idag; det finns en häftig infrastruktur på webben som gör det extremt enkelt att komma igång med någonting. Allt man behöver är en laptop och en internetuppkoppling. Visste du att enbart i USA så finns över en miljon människor som tjänar sitt uppehälle helt eller delvis på att sälja saker på eBay?

Hur många är vi i Sverige som tjänar vårt uppehälle på den nya tekniska och ekonomiska infrastrukturen? (Google, affiliatenätverk, Blocket, Tradera, bloggar...) Jag och Blondinbella, vem mer? Vi borde rimligtvis redan vara 50.000 stycken, men generellt så är vi nog en väldigt osynlig grupp. Hur många gymnasieelever ser internetentreprenör som ett karriärval? Och under de närmsta 10 åren så kommer det bli ännu enklare att tjäna sitt uppehälle på webben. Till exempel med mikrobetalningar, billigare ehandelslösningar, Google Checkout osv, osv.

Kanske är det inte Ericsson och Volvo som kommer att ta oss ur den här lågkonjunkturen, utan ett stort antal mini-entreprenörer ("miniprenörer")?

2) Varför 24 timmar?

För att det är en väldigt kort tid. Precis som med med boken The 4-Hour Workweek handlar det om att provocera lite grann. Om vi kan göra det på 24 timmar så betyder det inte att alla kan göra det på 24 timmar - men det betyder att alla kan göra det!

3) Vad hinner man egentligen skapa på 24 timmar?

Förmodligen ganska lite. Eric Wahlforss och hans vänner sålde sin 24hourdotcom för $2026 dollar på eBay. Mattias Järnhäll och hans vän skapade en fungerade webbtjänst. Poängen med att starta saker på webben är att de inte behöver vara grandiosa. Istället handlar det om att väldigt många små verksamheter får existensberättigande. Den långa svansen. Small is the new big. Poängen är att man kan skapa någonting på 24 timmar.

4) Hur gör man rent praktiskt?

Det finns idag massor av smarta verktyg för att komma igång snabb på webben. (Om man ska kunna komma igång på 24 timmar så är det nog bra om man behärskar några av dem.) Man kan starta en blogg på 5 minuter. Bygga en redaktionell sajt med Wordpress. En egen mashup med Dapper. Det finns tusentals gratis templates för design. Jag vet hur jag gör, men det finns säkert 1000 tricks of the trade som jag inte känner till. Så det vore självklart kul om "the 24 hour business camp" kan belysa några av dem.

5) Varför en skärgårdsö?

Det är ju inte en nödvändighet... Men jag gillar på något sätt att det för tankarna till Expedition: Robinson. :)

6) Vem betalar för mat och uppehälle?

Det bör inte behöva kosta så mycket mer än några tusenlappar per person. Antingen står vi för det själva, eller så hittar vi en sponsor. Svensk Näringsliv? Ung Företagsamhet? Mindpark? Dagens Industri? Hotell Strand? (Nån som har förslag?)

7) Vad gör jag om jag inte kan programmera?

Poängen bör vara att man kan skapa skapa något på på webben på 24 timmar, som man sedan kan tjäna pengar på. I min värld betyder det att det krävs nån typ av programmering eller hacking eller hur man nu ska uttrycka det. På ett eller annat sätt måste man skapa något. Det finns ingen gratislunch.

14 comments :

Anonymous said...

Jag är helt klart intresserad! Om inte själv, så tillsammans med mina vapendragare Eric (grebban.com) och Victor (har bla gjort promenix.se med mig).

Det vore riktigt skoj, Ted!

Anonymous said...

För att upprepa mig från förra inlägget: jag är intresserad :) Expedition Robinsson, men med mat, utan öråd och med internetuppkoppling. Låter perfekt.

Aron said...

Som jag skrev i förra inlägget:

Det är en fantastisk idé, och den kommer - om den lanseras rätt - få en hel del massmedial uppmärksamhet.

Det kommer vara fler än 10 som anmäler sig, så vad är kriterierna, Ted? :)

Anonymous said...

Det vore ju grymt roligt. Att bara ha 24 timmar på sig betyder ju att man verkligen behöver "embrace your constraints". Vore spännande att se vad som kommer ur en sådan situation.

Anonymous said...

Hej!

Även jag är väldigt intresserad! Känns som ett kul koncept som både kan resultera i ett bra resultat och vara väldigt lärorikt för alla deltagare.

Hör gärna av dig med mer info när det är mer konkret!

Mvh,

Anton

Unknown said...

Okej, jag ska bara lära mig koda sen är jag på!

Anonymous said...

Va bra att man fick svar på sin fråga i ett nytt inlägg :)

Vi är på! Men då kommer vi vara 3 st. Dels en programerare, dels jag som är entreprenör, och slutligen Peter som är regissören i vårt bolag.

Tror det skulle vara intressant om vi som bolag dokumänterade det hela, då vi jobbar med videoproduktion. Om vi sedan klipper ihop det på ett underhållande sätt kanske vi kan sälja den till ett tv-bolag :)

Det jag kan tänka mig att det kommer vara fler än tio som kommer vara intresserade, eftersom så många verkar visa sitt intresse på din blogg. Du kanske kan göra mkt större grej av det här än vad du trodde från början! Då kommer det även bli mkt mer intressant för media också.

Jag har bra kontakter inom Almi och jag tror det här något de skulle helt klart vara intresserade av, då de storsatsar just nu.

Om du har möjlighet, kontakta mig gärna så kan vi diskutera vidare.

Mvh
David Ovsepian
Cinemavision
[email protected]

Anonymous said...

mindpark ställer gärna upp med spons. Låt oss prata

Anonymous said...

ja, roligt!

Cristoffer said...

Jag är intresserad av att hänga med, cristoffer at pyramid.se. (crc.jaiku.com)

Anonymous said...

Im in, i gott sällskap av Emil! Bra initiativ!

Mattias Johansson said...

Jag är in som fan! Sjukt coolt! Under bältet har jag fatstatement.com och slurpbox.com (det senare byggt på rekordtid, översättningar gjordes via odesk.com på en dag!)

Unknown said...

Kul idé, om det kan ske innan min flytt till San Francisco (för att bootstrapa Internet tjänster i Silicon Valley - bootstraplabs.com), så är jag på!

Mvh
Nicolai

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.