Thursday, February 5, 2009

Google Latitude - wow!

Sitter på tåget och fick just en inbjudan att dela min fysiska position med Joakim Jardenberg via Google Latitude. Tjänsten släpptes tydligen igår, men gick under min radar fram tills nu. Liknande tjänster har funnits tidigare, men när Google lanserar denna funktionalitet - med sin enorma användarbas - så vet man att det kommer bli stort.

Lokal information är otroligt lovande, och nästa stora guldgruva för Google. När man vant sig att pinga sin position med jämna mellanrum så går det även att visa riktade annonsmeddelanden. "Passa på - laxfile för 79 kr, på ICA, 200 meter bort". Och tusentals andra saker. Webben blir ett ständligt närvarande informationslager ovanpå den "fysiska" verkligheten.

En annan intressant fråga är hur Google Latitude kommer påverka mikrobloggarna. (som Twitter, Bloggy och statusflödet på Facebook). Frågan Var är du? är ju intimt sammanlänkad med frågan Vad gör du? Om det inte redan går att svara på den senare frågan genom Google Latitude så går det nog att göra inom kort. Detta är en enormt spännande utveckling...

5 comments :

Torkel said...

Mmmm.. Visst verkar det coolt!

Men i termer av marknadspenetration:
Hur många har mobiler som klarar detta?
Hur många av dem vill+klarar av+kommer fortsätta med latitude?

Klart cool teknik, och faktiskt ruskigt användbart! Men precis som med alla affärsmodeller som gick i diket för nio år sen (för att de byggde på att alla skulle ha internet och helst bredband) tror jag att de är för tidigt ute.

Ted Valentin said...

Google är inte för tidigt ute. Det tankesättet applicerar inte riktigt i det här sammanhanget.

Google kommer inte "gå i diket". Det spelar inget roll för dem om de kan kapitalisera på vissa av sina tjänster först om 5-10 år.

De har, till skillnad från andra företag som skulle kunna lansera liknande tjänster, råd att tänka väldigt långsiktigt.

Henrik Ahlen said...

Håller med om att detta kommer att ta fart nu när Google drar igen en så elegant variant. Har just installerat på min N95, verkar funka. Nu behöver jag bara några andra glada att testa mot!

Torkel said...

Näe, att google skule gå i diket är väl knappast troligt.. Men de är inte världens mest uthålliga heller - titta på lively (eller vad hette det där 3d-avatarer-på-hemsidor de försökte nu?) eller jaiku.

Ni får nog ändå lugna er tills nästa generation mobiler (med större touchskärmar och gps) från alla som inte har frukt på sin logga kommit ut och fått penetration i alla fall.

Och när jag ändå babblar: varför tror ni inte ögon-displayer slagit? Alltså, hörlurar för ögonen. Det bara måste ju gå att bygga dem så man inte ser ut som jordens största nörd? Vinsterna med tekniken är ju sinnessjukt stora: obegränsad skärmyta var man än är liksom... Eller så är det bara teknisk omognad och blue-chip-produkten har inte släppts än... jaja, jag babbla.

Anonymous said...

Tjänsten finns ju redan och fungerar med ALLA mobiler - kolla www.lociloci.com