Friday, December 11, 2009

Bloggmätningar och bloggpriser - är de av ondo?

Sofia Mirjamsdotter (aka Mymlan) skrev igår ett inlägg på Bloggvärldsbloggen om inflytandet hos sina olika bloggar. En annan bloggare, Djuvälskattungen snappade upp nyheten och skrev ett bra, delvis kritiskt inlägg om mätningar och priser i bloggosfären. Både läsvärt och länkvärt. Mymlan var snabb på att svara.

Jag vill inte vara sämre, så här är mitt eget svar:
Hej Djävulskattungen!

Jag startade inflytande.se delvis för att den skulle vara en motvikt mot "bloggpriserna". Jag tycker att inlänkar är ett mer objektivt och demokratiskt mått än de subjektiva värderingar och personliga kontaktnät som bloggpriserna delvis baseras på.

Naturligtvis är det så att det finns ett stort tolkningsutrymme kring begreppet "inflytande". Hur kan man definiera det? Det är, precis som du påpekar, inte nödvändigtvis samma sak som kvalitet. Men att andra länkar till det man skriver är trots allt en indikation på att andra läser och gillar det man skriver - och reagerar på det.

Även om det är helt rätt att ha en sund skepsis mot varje specifik lista och specifikt pris, så är det ändå så att bloggosfären mår bra av dem. De leder till att bloggarna blir fler och bättre. Och ju fler olika måttstockar att mäta bloggarna efter, desto bättre. Jag har faktiskt fått ett antal mail från folk som meddelar att Inflytande.se sporrar dem att blogga både mer, och bättre.

Men framför allt tycker jag att det är både roligt och viktigt att använda orden "bloggar" och "inflytande" i samma mening. Bloggar är en fantastisk, demokratisk, kraft. Men fler (även personer över 30!) behöver få upp ögonen för att bloggar kan ha inflytande.

Den funktionalitet som jag tycker är själva kärnan i Inflytande.se är dock inte själva rankingen, utan framför allt historiken. Som bloggare är det intressant att få löpande feedback på sitt skrivande, och se hur ens aktivitet, över tiden, påverkat ens inflytande. Kolla exempelvis in hur Ali Esbatis utlandsflytt påverkade hans inflytande eller på hur stjärnskott som Foki kommer från ingenstans (nästan!) på väldigt kort tid.

Ytterligare en intressant parentes är att när man väl fått inflytande så är det svårt att bli av med. Både på Inflytande.se och på nätet i stort. Till skillnad från traditionella medier är nätet en långsynt organism. Nätet har ett minne. Det är den främsta anledningen att jag tycker att nätet är så mycket smartare och intressantare än tidningar och TV.

7 comments :

Stephanie said...

Det är väldigt svårt att få bra ranking i bloggvärlden. Min blogg är värderad som 0, skit trist :(

Skriver ju om min vardag och annat som jag vill köpa och tips av produkter som intresserar mig m.m. Egentligen bryr jag mig inte, men någon sa ifall att du inte får bättre ranking, så kommer du troligtvis inte bli bjuden på fler fester... Varför då, liksom???

Det viktiga ska väl vara att jag skriver det jag vill, och ändå ha en chans att få ha roligt på bloggfester, med andra bloggare.

Peter Andersson said...

Tycker att inflytande.se är jättebra som komplement till andra. Bara man inte tar det alltför seriöst.

Sen, Stephanie, min blogg är värderad etta på knuff , ligger ca 20 plats på bloggtoppen, tvåa på mest länkade på bloggportalen och har på Inflytande.se omdömet Endast 0,26% av svenska bloggar är mer inflytelserika." Jag får inga bloggfestinbjudningar trots det :-(

/peter

Ted Valentin said...

Hej Peter och Stephanie!

Jag blev inte heller bjuden på Blog Awards. God damn it!

Jag tror det enda funkar är att ta saker in egna händer. Det vill säga starta en egen bloggala.

Dit ALLA får komma.

Kom gärna med tips på någon bra lokal som rymmer hundratiotusen pers. :)

Agneta said...

Jag vill komma på bloggala!
En utomhusdito? På Djurgården, eller Slottskogen i Göteborg? ; )

Unknown said...

Jag måste säga att jag är imponerad att min skitblogg stiger/ökar på inflytande. Jag skriver nästan uteslutande om att skriva manus.

Ska tillägga att jag har haft stängt ner bloggen och startat upp den igen och har därför bara drygt hundra inlägg so far. Hur går det ihop?

Eller har jag helt enkelt misstolkat allt. Jag kanske är på botten. Nu blev jag osäker.

Miss Odess - Steffi.se said...

Inflytande.se verkar inte fungera för min blogg.

Jag har under Januari fått flera länkningar i inlägg gjorda av bloggare m.m. Ifrån både från små och stora bloggar / webbsidor / tidningar.

Fortfarande står det att jag inte har några inlänkar.

Farbrorblå said...

Hej Jag heter Torbjörn Peterson. Jag driver en pollitisk blogg som du gärna får länka till. Jag tycker att dina synpunkter på bloggpriser är intressanta.

Min blogg är till för alla som tycker om sport, musik, politik med. mera. För tillfället skriver jag om politiska arbete då jag vill att ni ska få reda på de båda blockens politiska budskap. Jag är med och skapar ett nytt parti, som jag troligtvis kommer att vara med i. Intresset för politik finns långt inne hos alla människor och min blogg kan väcka detta intresse, i både små och stora doser.

liberalismen, yttrandefriheten och demokratin måste vi värna om!

www.farbrorbla.bloggplatsen.se