Sunday, December 6, 2009

Inspiration - Plentyoffish

Via Joakim Jardenbergs blogginlägg hittade jag den här artikeln i tidningen Inc. om Markus Frind, grundaren av dejtingsajten Plentyoffish. Om ni inte hört den redan så är storyn denna: Markus startade en sajt 2003 för att han ville bli bättre på att programmera. Han fokuserar på att göra sajten självgående så att han själv ska kunna jobba så lite som möjligt. Han skaffar inget kontor, inget riskkapital och inga anställda. Men drar ett par år senare in $10 miljoner om året, varav en stor del från Google Adsense.

Plentyoffish är ett ganska extremt exempel, med det som beskrivs inte ett isolerat fenomen. Som Inc. skriver:
But if Frind's methods make him unusual, he is also a man of his times. In the past few years, a new technological ecosystem, built around Google's dominance in Web search and its decision to offer powerful software tools at no charge, has changed the economics of doing business on the Internet. Web analytic services that used to cost thousands of dollars a year are now free. /... / And advertising networks, especially AdSense, have made it possible, even preferable, for Internet entrepreneurs to bootstrap their businesses without hiring a sales force and without raising much money. Websites that venture capitalists would have spent tens of millions of dollars building in 1998 can now be started with tens of dollars.
Jag kan bara instämma. Det är väldigt mycket 24hbc-anda över det här. Som jag sagt tidigare: keep it simple. Nu har Markus skaffat ett kontor, men mest för att tidningen ska kunna ta den här skojiga bilden, verkar det som:OK, det var en rolig bild. Men personligen jag tror faktiskt att han bara går igenom en fas, han vill bara visa världen att han kan ha ett kontor om han vill. Om ett halvår kommer han gjort sig av med kontoret och jobba från något fik istället. :)

Tyvärr är själva artikeln delvis ganska löjlig, med ett onödigt pubertalt fokus. Typ att han gillar att spela Risk och - hör och häpna - har en flickvän. Det är lite synd att dom inte lyfter fram mer av det som faktiskt är intressant; de strategiska beslut han fattat längs vägen, och hur han byggt upp verksamheten rent praktiskt. Så att vi andra kan lära oss något av det...

9 comments :

Patrik Högberg said...

Nu har han nog det bra på Plentyoffish. Att få allt att snurra sådär tar faktiskt ganska många år av utveckling och perfektion så det ligger nog hårt arbete bakom precis som med alla andra tjänster av den magnituden.

Jag vet inte om det skulle gå att köra sådär enkelt i Europa, här skulle det definitivt blivit problem med pedofiler och det krävs mycket resurser att bara "screena" sådant.

Det är förmodligen "more than meets the eye", men visst är det den ultimata inspirationen som det borde vara ;-)

Du Ted, jag är också straffad av Google med mina nya sajter på samma sätt som för dig i somras. Verkar som om de kör lite hårdare mot länk-farm strukturer nu än någonsin tidigare och så kommer vi seriösa entreprenörer i kläm. Det märks att det återigen är nya tider på nätet, ny marknad och hårdare konkurrens.

Carl said...

Mer läsning om Plenty Of Fish (bla. att siten med 30miljoner hits/dag bara körs via 2 (windows) webbservar och 3 db servrar):

http://highscalability.com/plentyoffish-architecture

http://www.readwriteweb.com/archives/plentyoffish_one_billion.php

http://online.wsj.com/article/SB117987775136211487.html

Unknown said...

Artikeln är fem (långa) sidor lång, men orkar man sig igenom den får man både både ett och annat om hans strategi.

Jag kan personligen säga att jag skulle ha svårt att göra precis likadant. Självklart skulle jag inte tacka nej om någon gav mig slutresultatet, en site med massa besökare och pengar som ramlar in i drivor, men jag vill bygga coola nya lösningar och vara innovativ.

Tittar man på hans tjänst ur ett teknik och design-perspektiv (åtminstonde utåt sett, jag tvivlar inte på att allt är extremt trimmat och fint under ytan) blir man ju gråtfärdig. Hemligheten är väl att målgruppen, Svensson, inte bryr sig ett enda dugg att det är fult.

Patrik Högberg said...

Carl -> den där länken var ju riktigt rolig att läsa...

När jag hade som mest aktivitet på Familjeliv skötte jag 20 miljoner hits/dag också från 2 Redhat servrar fast då utan CDN med ca 10 000 sql frågor i sekunden. Tyckte det var en utmaning, sedan träffade jag Mattias Miksche på Stardoll som berättade för mig att de hade 60 000 sql-frågor i sekunden, tydligen spelade jag bara i juniorligan...

Dessa kommentarer lämnar ett leende på läpparna:

- No caching functionality in ASP.NET is used. It is not used because as soon as the data is put in the cache it's already expired.

- If you call the database 20 times per page view you are screwed no matter what you do.

Ted Valentin said...

Carl, tack för de bra länkarna. Väldigt rolig läsning. Och kul att få höra mer om dina erfarenheter Patrik.

Intressant att sajten Plentyoffish som sådan ser så sunkig ut. Man tänker liksom: va? - är den HÄR sajten en av de största i Canada? Det ger en tankeställare.

Kanske fokuserar man på fel saker...

daniel said...

Mig veteligen så är den störst i USA också.

PoF och Craigslist är väl två typexempel på att folk inte bryr sig om design, så länge funktionerna finns där.

PoF är otroligt användarvänlig och har allt man behöver om man letar vänner/dejter.

Simple, yet powerful :)

Aron Levin said...

Inspirerande och intressant: här kommer två andra intressanta artiklar om hur enkelhet kan gå långt... :)

http://www.wired.com/entertainment/theweb/magazine/17-09/ff_craigslist

http://www.wired.com/gadgets/miscellaneous/magazine/17-09/ff_goodenough

Ted Valentin said...

Tack så jättemycket för grymma länkar Aron!

Eddie said...

Det finns mycket intressant att läsa om POF. Vi i Sverige är skonade eftersom folk här fortfarande är rädda för engelska. Angående spam, peddon osv så har han stenhårda filter. Hellre fälla än fria. Mina fejkkonton som jag skapar för konkurrensbevakning dör på bara några minuter.