Wednesday, April 7, 2010

Blogipedia får dedikerad server

En del av er som använde Blogipedia för ett par månader sedan märke att sajten hade lite problem. Responstiderna var lååånga (ibland upp till 6-7 sekunder) och ibland dök det upp elaka felmeddelanden som skvallrade om att servern var överlastad.

Anledningen: Blogipedia har växt explosionsartat. Jag släppte sajten för drygt sju månader sedan. Idag har sajten:
I jämförelse: I antal artiklar räknat så är Blogipedia idag ungefär en femtedel så stort som Wikipedia. Men bloggosfären växer explosionsartat - och Blogipedia med den. Inom ett år eller två lär svenska Blogipedia gå om svenska Wikipedia i antal artiklar.

Server-lösningen: Blogipedia låg initialt på en VPS från Ipeer, en lösning som jag tycker är extremt praktisk för mina nystartade sajter. För 165 kr / månaden får man en riktig server-miljö, som man enkelt kan "skala upp" om sajten skulle blir framgångsrik. För Blogipedias del blev kostymen ganska snabbt för liten, så nu har jag flyttat hela databasen till en dedikerad server, som står i samma sever-hall hos Ipeer. Databasservern är av typen Dedikerad 3: Fyra processorer, 8 Gb RAM, 438 Gb Hårddisk. I Google Webmaster Tools kan man kolla hur flytten påverkade sajten:


Ganska trevligt, eller hur? Responstiden har gått från 2 till 0,2 sekunder i snitt. För ett par månader sedan blev jag väckt på nätterna av Pingdom, när sajten gick ner. Nu har jag fått min nattsömn åter. Min gissning är att den dedikerade servern bör klara Blogipedia på 10 språk och 100.000 besökare om dagen. Inom kort är det dags att lansera Blogipedia i några nya länder.

PS. Ni har väl sett fantastiska Mediacreeper? Jag tycker att det är väldigt skoj att att se hur svenska medier dagligen använder sig av Blogipedia i sin research. :)

4 comments :

Aron said...

Vilken framgång! Jävligt snyggt jobbat. Du gör bara längre och längre svans på dina webbplatser :) Och, bloggar finns det ju som sagt inget stopp på. Vem vet; Kan sajten kanske t om gå om Wikipedia? Njae, inte om ett år kanske men vem vet vad framtiden har att erbjuda.

En fråga: Hur många unika besökare, etc. har sajten i dagsläget? Lust att dela med dig?

Mvh

Ted Valentin said...

Hej Aron!

Framgång och framgång. Sajten skulle runt 10.000 besökare om dagen för att gå plus minus noll med tanke på den nya fina servern. Men där är den inte än på ett tag, så hittills går jag nog back.

Men Blogipedia är ett riktigt kul projekt, som ligger mig varmt om hjärtat, och som jag tror på, på sikt :)

Aron said...

Okej!

Njae, då är det ingen dundersuccé än kanske, men runt 10,000 besökare om dagen lär väl knappast vara omöjligt på sikt.

Med mycket data på plats senare lär det ju även gå att bygga en del coola mashups. Väntar med spänning på API! :)

Emanuel Karlsten said...

Riktigt roligt, Ted! Tror fortfarande jättemycket på den här grejen.