Thursday, May 20, 2010

Fy sjutton, Resumé

OK, Resumé. Kul att ni gör en rewrite av mitt blogginlägg från i morse om vem som är Sveriges hetaste bloggare. Det tycker jag är kul. Rent hypotetiskt i alla fall. Men.

Det blir ju helt meningslöst om ni skriver ett sammandrag och sedan inte uppger någon ordentlig källa. Hur ska era läsare kunna skapa sig en egen uppfattning om relevansen i den här informationen?
"Det visar en undersökning som it-entreprenören Ted Valentin gjort via Blogipedia."
Kallar ni det för källhänvisning? Utan länk? Hur många av era läsare tror ni orkar ta reda på vad Blogipedia är, eller var på nätet själva undersökningen finns att tillgå?

Har ni inte någon slags journalistisk ed eller heder eller *något* som specificerar att om man tar saker från andra platser på nätet så länkar man dit?

Ove Gustafsson är en förbaskat lat journalist. Resumé är tjuvar. Så, nu blev det sagt. Jag blir extra sur eftersom jag la 20 minuter av min tid på att maila den här journalisten extramaterial. För varje gång ni gör så här så undergräver ni förtroendet för gammelmedia. Varför ska man gå in på en sajt som Resumé för att läsa rewrites av bloggar, utan ordentliga källhänvisningar? Beats me.

PS. Jag länkar till Resumés artikel i det här blogginlägget.

10 comments :

Joel Backlund said...

Dålig stil av Resumé, helt klart. Vad förlorar man på att ange en källa?

Tobias said...

Hej Ted.

Vi brukar vara bra på att ge cred i form av länkar. I den här artikeln gjorde vi inte det. Men nu är det fixat.

MVH/Tobias Rydergren, webbchef på Resume.se

bendel said...

Det är bara att skicka en faktura se journalistförbundet de ska en shablonprissta när Någon tar annans material.

Ted Valentin said...

Nu har artikeln en länk. Tack!

Emanuel said...

Förstår att du irriterade dig på det. Att du länkar till Resumé är ju inte bara schysst, det är ju också logiskt att du vill det, då du på så sett själv kirrar så ditt inlägg finnas brevid Resumés artikel (Twingly) :)

Arneby said...

Jag är inte alls förvånad. Resume (möjligen med undantag av Rydergren) tar inte bloggar på allvar öht. Viggo & Co gör en seriös och viktig publikation (yeah right) medan bloggare bara flamsar och tramsar.

Votum bloggar said...

Till Resumés försvar tycker jag ändå att de har agerat snabbt och åtgärdat sitt "misstag".

En annan man said...

Personligen tycker jag att det är helt ok att skita i källor om man har råd med det (alla drakar har det, hence they are dragons). Dock, ingen får kliva på Ted.

Jag tycker det är intressant att din/Teds kommentar berör mig. Kanske för att det i ilskan finns en sårbarhet. Jag tror det är fler än mig som ser Ted som en internetguru värd att följa - således blir hans ilska en delad ilska.

Jag tror att vårt stöd för Ted i detta fall beror på att vi stödjer Ted som person mer än vi tog hans sida (sakligt) i missförhållandet med www.resume.se.

Gabriel said...

Tyvärr kan man ju däremot inte påstå att det är ovanligt att folk inte länkar ordentligt. Oavsett om det är gammelmedia, bloggare etc så är det skrämmande hur många som är dåliga på att ge länkar tycker jag.

Fredrik Nygren said...

En gång är ingen gång, sägs det...

Jag råkade ut för ungefär samma sak i den här artikeln (http://www.resume.se/nyheter/2008/06/17/har-ar-medierna-du-inte-sk/index.xml), vilket jag också påpekade för Resumé när det inträffade. Det är snart två år sedan. Jag har fortfarande inte fått någon länk...