Monday, September 27, 2010

Och var befinner du dig i smakgrafen?

Förra veckan skrev jag om var du befinner dig i den sociala grafen och tog fram interaktiv grafik som du själv kunde utforska.

Jag berättade även lite om det här med smakgrafen. The taste graph. Nu tänkte jag berätta mer, och börja visa lite grafik!Jämfört med tidigare är det inte lika självklart att du känner igen personerna i bilden. Men Ted Valentin, Martina Lind, Nikke Lindqvist, Olle Lidbom, Henrik Torstensson är kanske några av namnen som låter lite bekanta?

Det som är kittet i ovanstående grafik är inte de sociala relationerna utan de smakmässiga relationerna. Det är alltså mycket möjligt att personer som är nära varandra inte känner varandra. Det som för folk samman är den gemensamma smaken.

Per Åström och Tilde Ma känner förmodligen inte varandra. Men deras smak för dem mot varandra i grafen.

Så här ser hela smakgrafen ut, just nu:Som ni ser har smakgrafen helt andra egenskaper än den sociala grafen. Exempelvis ser man hur användarna mycket tydligare grupperar sig efter stad. Stockholm (grön), Göteborg (blå) och Malmö (röd).

Man kan även urskilja andra kluster. Som sushiälskare och kaffe-connoisseurer. Och ett mycket tight kluster med hängivna kyrkorecensenter:Imorgon ska jag publicera en interaktiv smakgraf. Som du själv kan utforska.

Eftersom smakgrafen baseras på vad du gillar, så krävs det att du recenserar ungefär 10 olika ställen för att du ska dyka upp i smakgrafen.

Gå in och recensera minst tio ställen på Restaurangkartan, Cafekartan, Hotellkartan eller någon av de andra kartorna innan imorgon klockan 12.00, för då börjar jag skapa den nya interaktiva grafen!

Och: om ett par dagar ska jag skriv lite analys. Det är inte av kuriosa-intresse jag diskuterar de här sakerna. Att kunna förstå och tolka de här graferna är viktigt om du på ett eller annat sätt håller på med sociala medier. Jag lovar.

No comments :