Wednesday, September 22, 2010

Var befinner du dig i den sociala grafen?

I förra veckan berättade jag om skillnaden mellan the taste graph och the social graph. Jag vet inte hur många som hängde med i det resonemanget, så därför tänkte jag nu berätta lite mer, och visa lite spännande grafik som jag har tagit fram.Känner du igen personerna i bilden? Det här är användare på Minkarta - och hur de förhåller sig till varandra i the social graph.

En "graf" är ett nätverk, det vill säga ett antal noder och relationerna mellan dem. Noderna på Minkarta.se är användarna, alltså Joakim Jardenberg, Nikke Lindqvist, Jennifer Bark, Jonas Lejon, Björn Falkevik med flera. Relationerna är de sociala kopplingarna mellan dessa personer, vem som följer vem.

Så här ser HELA den sociala grafen ut på Minkarta:

  • Det stora klustret till vänster är personerna i den svenska "sociala medier"-bubblan.
  • Halvmånen är Minkarta-användare som har kopplat sitt konto till Facebook, men som än så länge saknar relationer med andra användare på sajten.
  • Och här och var ser vi små nätverk som börjar växa fram, men som är ganska löst formade.

Vad är det ni ser i bilden ovan? Jo: Jehanna följer Björn Gadd och Robin Jakobsson, och de följer henne tillbaka. De relationerna är ömsesidiga. Michaeldrazic följer Jehanna - men den relationen är enkelsidig.

I morgon tänkte jag publicera en interaktiv social graf, där du själv kan utforska alla de sociala relationerna på Minkarta.

Vill du själv vara med och se var du befinner dig i den sociala grafen?

Se då till att bli medlem på Minkarta, och börja följa dina Facebook-vänner.

Helst innan klockan 12.00 imorgon. Då ska jag skapa den nya grafen.

1 comment :

Jonas Kac said...

Mycket intressant inlägg!

Fråga: vad betyder de olika färgerna?

Jag gjorde för några år sedan ett sommarprojekt för Twingly, där vi jobbade med att titta på liknande grafer, fast då kopplingen mellan bloggar.

Jag hade då svårt att se det direkta värdet som gick att utnyttja av denna kunskap, då den ofta är väldigt ostrukturerad och svår att följa. Tittar man på den grafen du har gjort, så tycker jag att samma problem kvarstår.

Hur anser du att man kan hitta lösningar på det? Och vilka förbättringar kan göras för att förbättra "användbarheten" av informationen?