Friday, January 16, 2009

Annonskartan - så har det gått


För drygt tre månader sedan lanserade jag Annonskartan.se, en sökmotor för lokala annonser. Här är en liten resumé av hur sajten kom till, och vad som hänt sedan start.

Det började i september 2008 då jag fick jag ett anfall av inspiration, eller hur man nu ska uttrycka det. Efter några dagar skrev jag i alla fall här på bloggen att jag hade en hemlig sajt på gång:
Jag trodde starkt på konceptet. Och påstod till och med att den kanske skulle kunna kvala in på topp 100-listan över Sveriges mest välbesökta sajter, innan årets slut. (För det skulle den behöva cirka 100.000 besökare i veckan.) Två veckor senare var det i alla fall dags för releasefest och lansering av sajten:
Sajten fick ett bra mottagande men många oroade sig för att Blocket skulle bli sura och stämma mig. Trevligt nog fick jag mycket support från bloggosfären. Två veckor senare släppte jag en ny kartsajt (Cafekartan.se) och kunde också berätta att:
En deal med Blocket. Det var skönt, för då fick jag tillbaka min nattsömn igen. Hade varit väldigt tråkigt att bli stämd, minst sagt. Annonskartan växte fort under de första veckorna:
Så här såg besöksstatistiken (per vecka) ut den första tiden:I början av november var den alltså uppe i cirka 30.000 besökare per vecka.

Jag har hållit lite tyst om Annonskartan sedan dess.
Mest har jag ju hållit på med 24 hour business camp. Och så startade jag Kyrkokartan.se. Och resten av tiden har jag experimenterat med min NYA hemliga sajt.

Nu tänkte jag berätta lite mer om hur det gått för Annonskartan.

Här är besöksstatistiken (per vecka) sedan start:Nästan en halv miljon personer har besökt sajten! Just nu är den uppe i cirka 80.000 besökare per vecka. Det lilla dippet i kurvan skedde kring jul och nyår, men sedan dess verkar det rulla på igen.

Än så länge är Annonskartan bara hälften så stor som Kenzas blogg. (Men den har i alla fall passerat Veckorevyn.se och VA.se.) Ska bli spännade att se var det slutar. I'll keep you posted.

Uppdaterat: Läs gärna kommentarerna för lite diskussion kring Google Adsense.

9 comments :

Anonymous said...

vad är en bra gissning på reklaminkomster på en site med 50000besök/vecka? jag har absolut ingen aning, därför jag frågar =)

/joel

Ted Valentin said...

Hej Joel! Kul fråga. Jag ska inte gå in på MINA exakta intäkter men kan ge dig några bra räkneexempel.

Håll i dig!

----------

Det enklast är att räkna på CPM (dvs intäkter per tusen sidvisningar).

1) Google Adsense brukar nog vanligtvis ge runt 10-30 CPM. Det vill säga 10-30 kr per tusen visningar. (Exempelvis en klickfrekvens på 1% och 1-3 kr per klick.) Men det kan variera en hel del, beroende på målgruppen och framför allt vad du skriver om.

2) Tailsweep ger kring 20-50 CPM.

3) "Riktiga" fina "egensålda" annonser ger 50-100 CPM.

4) Om du är Dagens Industri eller Veckans Affärer (eller liknande) kan du säkert komma upp i typ 500 CPM. Du ska då ha ett väldigt starkt varumärke, som en del annonsörer (som inte vet bättre) är villiga att betala för att synas med.

---------

Räkneexempel:
Om du har 50.000 besökare i veckan och dessa gör tre sidvisningar vardera så blir det 150.000 sidvisningar.

Med 10 CPM:
150 x 20 = 1500 kr i veckan.

Med 50 CPM:
150 x 50 = 7500 kr i veckan.

Med 100 CPM:
150 x 100 = 15000 kr i veckan.

-------------

Sedan kan du naturligtvis har flera annonser på varje sida.

ETT PROBLEM: Det kan vara väldigt svårt att få allt sitt annonsutrymme sålt. Det är framför allt DÄR stora medier som Bonnier har en fördel - de är många gånger bättre på att sälja annonser. [På nätet främst för att de flesta marknadschefer inte vet bättre om du frågar mig.]

EN BRA GREJ: Att det under de kommande åren kommer växa fram många fler system som Google Adsense och Tailsweep. Det vill säga automatiska eller halv-automatiska system för att matcha annonsörer med publicister. Dessa system blir hela tiden bättre. Google Adsense har bara funnits i ett par år!

FRAMTIDEN: Ju mer automatiserade annonssystemen på nätet blir, desto mer kommer konkurrensen att ske på lika villkor. (Inte beroende vilken säljare som har minglat med flest mediebyråer på Stureplan.) Stockholmsbörsen är lyckligtvis automatiserad sedan länge och snart kommer marknadsplatserna för annonser att vara det också. Google Adsense sätter trenden.

SAMMANFATTNING: Sälj dina aktier i traditionella medier. Satsa på internet. Det är framtiden.

Jag menar allvar :)

Anonymous said...

Aldrig haft några ;-)

Jätteroligt att se att Annonskartan utvecklas på det sätt som du har hoppats. Jag tror att detta bara är början faktiskt.

Anonymous said...

Jag själv har ett snitt-CPM om 100 SEK ($13).

160 000 sidvisningar per vecka ger från 1 600 SEK per vecka (10 CPM) till 16 000 SEK per vecka (100 CPM). 6400 SEK per månad eller 64 000 SEK per månad.

Jag har dock inte så många sidvisningar som Ted. En gång i tiden hade jag ett snitt-CPM om $58, fler besökare brukar ge att du får ett lägre CPM. Just nu antar jag dock att de flesta har fått ett lägre CPM på grund av finanskrisen.

Det är väldigt svårt att skapa en sida som ger 160 000 sidvisningar per vecka dock. Det var lättare förr men nu är konkurrensen mycket tuffare. Det tar ofta väldigt lång tid att bygga upp besöksantalet till en så pass hög nivå att man kan leva på annonsintäkterna, jag har inte nått dit ännu trots cirka 3 år av hårt slit.

Anonymous said...

Det jag gissar att du tjänar bäst på är dock som Tradera affiliate. Inte sant?

Ted Valentin said...

Anonym: Väldigt höga CPM-värden. Jag tar för givet att du refererar till Google Adsense-annonsering. Gissar också att du har väldigt nischat innehåll, med stor kommersiell relevans. Typ en blogg om bolån flygbiljetter, poker, eller något i den stilen? :)

Då låter det också mycket rimligt att konkurrensen hårdnat, så som du beskriver. Det blir ju en balansgång, tar man en för kommersiella nisch så är det ju också tuff konkurrens om besökarna.

Adam: Jo, på Annonskartan drar jag in lite grann som affiliate via TradeDoubler också - inte några jättesummor dock.

Anonymous said...

Ted: Det handlar om google adsense och det är mindre hemsidor som mångt i mycket är inriktade på ett köpbehov (kommersiell inriktning).

/Anonym 2

Anonymous said...

Ted: Kul att läsa om hur du byggt ditt hemsidesimperium. Får en del tips och inspiration till mina egna sidor.

Designar du själv förresten?

Anonymous said...

Jag har ungefär $2,50 CPM utslaget på mina webbplatser som använder Google AdSense. (Jag har summerat antal sidvisningar med Analytics istället för att ta siffran direkt från AdSense, för den får man ju inte publicera...)

Jag har skrivit en kort sammanfattning av mina AdSense-intäkter under 2008.

Och jag märker också av lågkonjunkturen i form av kraftigt minskad ersättning per klick.