Thursday, January 29, 2009

Två bra sajter för att hålla koll på privatekonomin

...startades under 24 hour business camp. Jag har nu hunnit testat dem, och tyckte att det var jättekul att se var mina pengar tar vägen. Här kommer en snabb utvärdering av de bägge sajterna. De löser samma problem, men har ganska olika approach!

1. Utdraget.se: Gå in på din bank, kopiera ut ett utdrag, och klistra in på utdraget.se. Sedan kan du kategorisera var och en av dina utgifter, exempelvis "mat", "kläder", "restaurang" och så vidare. När du är klar får du upp ett fint diagram över alla dina utgifter:(Bankomatuttag: 21000. Mat 11000. Restaurangbesök 6000.)

Fördelar:
  • Enkelt att göra en gång i månaden, eller en gång om året.
  • Kategorierna crowdsourcas, så om nån annan redan kategoriserat ett liknande uttag så slipper du göra det.
Nackdelar:
  • 45% av mina utgifter var bankomatuttag, så för att detta ska funka riktigt bra borde jag betala oftare med kort. Vilket ju i och för sig kan vara smart att göra hur som helst.
  • När jag laddade in hela mitt årsutdrag blev sajten långsam och hängde sig ett par gånger.
2. Vartogminapengarvagen.se: På den här sajten går man in och skriver in varje utgift var och en för sig, helt själv. Man kan skapa sina egna kategorier, och sedan snabbt hoppa mellan olika månader och överblicka sina utgifter.Fördelar:
  • Extremt enkelt och snyggt. Web 2.0 när det är som bäst!
  • Det tar bara några sekunder att stoppa in sina utgifter.
Nackdelar:
  • Man måste mata in varje utgift var och en för sig, från minnet. Så denna tjänst bör man nog lägga någon minut på, varje dag.
Som ni märker är det lite olika upplägg, och vilken sajt man väljer beror på ens personliga preferenser. Bägge sajterna är dock grymma, och jag tycker att bägge förtjänar fler röster i den pågående omröstningen!

2 comments :

 Micael Widell said...

Hej! Först måste jag tacka Ted för ett sjukt bra initiativ som dessutom roddes i land på ett exemplariskt sätt. Otroligt skoj och nyttigt event!

Jag var med och byggde utdraget.se, vill bara anmärka om att vi är medvetna om att sajten är buggig och funkar dåligt (om alls) med Internet Explorer just nu. Vi jobbar på det och de mest akuta problemen bör vara lösa innan helgen är slut.

Sen måste jag bara spinna vidare på hur smart konceptet med 24hbc är! Även om man inte hinner "klart" med sin sajt så har man ju bestämt sig för att lansera den, och det gör man. Sen får man massa PR och besökare, och tvingas då att illa kvickt få sajten riktigt bra (för att slippa skämmas :). Allt detta bidrar till otrolig effektivitet i arbetet :)

All the best!
/Micke
(som är bitter för att inte kunna komma på reunionen ikväll, drabbats av influensa :(

Anonymous said...

Otroligt kul att tjänster som dessa börja dyka upp.

Jag längtar verkligen till den dagen vi har en svensk version av USA tjänsten Mint ( http://www.mint.com/ )

Fortsätt det goda arbetet (och hoppas de finansiella institutionerna är med på att dela grunddatan...)