Marken skakar.
För två veckor sedan försvann nästan alla mina kartsajter från Google. Dom har blivit helt svartlistade, och går inte att hitta ens om man söker efter domännamnen. Det gäller bland annat Sushikartan.se, Wifikartan.se, Kyrkokartan.se, Badkartan.se, Hotellkartan.se, Cafekartan.se och Jobbkartan.se. Det vill säga sajter som under det senaste året blivit uppmärksammade både på webben och i vanliga medier, och fått hundratals inlänkar från både bloggar, sajter och dagstidningar.
Många användare har hört av sig och frågar varför sajterna inte längre går att hitta. För mig personligen känns det hela olustigt. Precis som alla andra sajtägare är jag beroende av Google. 80% av besökarna till mina sajter kommer via Google. Folk är vana vid att googla "sushi stockholm" eller "wifi mariatorget" och snabbt hitta till sushikartan eller wifikartan.
Orsaken till svartlistningen är ett mysterium.
Jag följer Googles riktlinjer. Jag har aldrig köpt länkar. Jag har aldrig försökt lura sökmotorer. Tvärtom så har jag under de senaste åren gjort det till min personliga religion att bygga och promota mina sajter enligt Googles önskemål [pdf]. Jag försöker, så som Google säger, skapa "great content"; enkla och användbara sajter som är så relevanta att andra sajtägare spontant länkar till dem.
Ni som följer bloggen vet är att jag är en av Googles största supportrar. Jag ser mig själv som en del av Googles ekosystem, och försöker uppmuntra andra att också bli det.
Vid ett antal tillfällen har jag hamnat i diskussion med folk på Schibstedt, Bonnier, diverse mediebyråer och andra gammelmedier som känner sig hotade av Google och gör sitt bästa för att diskreditera dem. Folk som inte förstått att Google inte är ett vanligt företag.
Jag älskar Google därför att det är en rättvis marknadsplats. Google är inte en aktör på den gamla mediemarknaden. Google är en ny marknad. Google är platsen där köpare och säljare - de som söker och de som vill bli funna - möts. Till skillnad från tidigare, havererade system för att hitta på nätet (exempelvis Dmoz) sköts Google inte av människor (som gör mänskliga fel).
Google är en maskin, en algoritm. Algoritmen består av en uppsättning regler som baseras på ett enkelt och transparent grundantagande: Du skapar bra innehåll -> högt rankade sajter länkar till dig -> din sagt blir högt rankad. Algoritmen bryr sig således inte om du är fattig eller rik, om du gått på en fin skola eller har ett fint efternamn, om du jobbar på ett stort företag eller är en ensam rullstolsbunden bloggare i en stuga i Norrland. Även Googles sponsrade länkar (Adwords) är ett level playingfield. Det spelar ingen roll om du har en budget på 50 kronor eller 50 miljoner. Systemet är samma. För alla. Det är rättvist.
Så vad är det som drabbat mina sajter? Har Googles algoritm plötsligt slagit bakut mot dem? Jag tror inte det. Det jag tror hänt är att sajterna blivit manuellt exkluderade, det vill säga av en människa. På senare år har Google anställt fler människor som manuellt letar efter de ful-sajter som försöker lura algoritmen. (Köpta länkar, exempelvis, kan vara svåra att särskilja automatiskt.) Men problemet med människor, som sagt, är att de gör mänskliga fel. De kan trycka på fel knapp. De kan missförstå sina arbetsuppgifter. Det finns alltid den mänskliga faktorn.
Mina kartsajter är inte spam.
Kyrkokartan.se är inte en länkfarm.
Via Google Webmaster Tools har jag skickat en "reinclusion request". Det var 10 dagar sedan.
Jag känner mig som paria. Utstött ur systemet, dömd utan rättegång, utan kännedom om brottet.
@Stina Honkamaa, @Rikard Steiber, @Oscar Karlsten: Vanligtvis skulle jag själv alltid ställa mig på Googles sida, men detta är fel. Mina sajter är inte skräp. Vad är det som hänt?
Thursday, June 4, 2009
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
66 comments :
Mycket tråkigt att höra. Hoppas det är tillfälligt.
Daniel
Helt galet! Hoppas det löser sig snabbt.
Nä vad tråkigt! Hoppas det löser sej inom kort.
Ajaj, en mindre katastrof för en siteägare, särskilt för denna typen av siter. Det måste ju vara ett vansinnigt misstag och jag hoppas det löser sig snarast.
Lycka till!
Vänta jag har för mig att jag hört mantrat "Don't be evil" från Google... hmmm. Hoppas verkligen att de inser sitt misstag och städar upp efter sig.
PS Jag tycker du ska posta den här bloggposten igen, på engelska.
Trist.. Det måste var ett misstag. Hoppas de hör av sig snart, så allt ordnar sig. gl.
Ja, skriv en artikel på engelska. Lovar att du kan få hela blogg/mikroblogg Sverige att uppmärksamma det här och sätta lite fart på Google så de åtgärdar detta.
Jag hittar dem om jag söker på domännamnet inkl. toppdomän.
Kanske får lägre poäng på de enskilda sajterna eftersom alla domännamn är vhostar på samma ip-adress?
Om man googlar på allt samtidigt så får man bra resultat: http://www.google.com/search?hl=en&safe=off&client=safari&rls=en-us&q=kartan+hotell+annonser+jobb+caféer+sushi+wifi+bad+camping+kyrkor+gymnasier+studentrabatter+vintage&btnG=Search&aq=f&oq=&aqi=
Trist! Blir ju lite dilemma när man gör mashups av tjänster som tillhandahålls gratis av andra företag, det är ju inte direkt som att man pyntat massa dollars och har ett kontrakt man kan vifta framför näsan på samarbetspartnern när ens egen tjänst går ner eller bara försvinner.
Nu klickbar: Google sökningen
@Linda Pierre
Det är lätt att följa "Dont be evil" om man själv får bestämma vad som är evil...
Jätteledsen Ted. Sånt här är aldrig kul!
Jag har också fått sajter straffade som du vet, fast då var det inte manuellt. Då gick dem på mitt adsense-id. Om jag förstått det här rätt har dock inte uppsatser.se etc blivit straffade? Isåfall är det nog manuellt som du säger.
På ett sätt är jag inte jätteförvånad. Google har börjat ta i med hårdhandskarna mot allt som heter sökmotorer, prisjämförelsesajter osv. Vilket jag själv tycker är konstigt, både dina kartsajter och prisjämförelsesajterna är betydligt mer relevanta för mig som sökare än vad andra skräpsajter är (trots att de kanske har unikt innehåll).
Jag vet inte vad som är rätt eller fel men jag har mina teorier. Och utifrån dem är tipset att förfina din long tail-taktik aningens. Som det har varit har du dominerat sökresultat på alla orter etc och skapat en oerhört effektiv long tail. Sushikartan, wifikartan, kyrkokartan kan ligga i samma sökresultat och dominera. Problemet har varit, tror jag, att när man klickat på kyrkokartan då i det Google-resultatet har man kommit till ett (kanske inte helt uppenbart men tekniskt sett) sökresultat på kyrkokartan.se. Jag tycker såklart det är bra, men jag vet inte hur Google tänker.
Om du mot förmodan inte kommer tillbaka till Googles sökresultat snart skulle jag nog rekommendera att börja testa dig fram att låta Google endast indexera de specifika undersidorna som t.ex. http://www.campingkartan.se/051699/Sk%C3%B6nstaviks_Camping och sätta noindex på "listningarna" (dvs det som kommer upp om man söker på "linköping"). Eller liknande. Det går att vara kreativ och tweaka det mesta.
Som sagt, ledsen för det inträffade och jag hoppas verkligen Google tänker om.
Weird! Jag lyckades få en sida med normalt sett mycket Googletrafik att bli helt utstött ur Googles index när jag uppdaterade den med med Amazonannonser (slump eller inte, vet ej). Då trafiken försvann provade jag söka själv och upptäckte att sidan var helt borttagen ur indexet, mailade google men fick inget svar. Efter typ 1,5 vecka släppte det lika plötsligt som det kom och jag fick tillbaks min plats högt upp i träfflistan. Mycket skumt.
@Fredrik: Visst, det är rimligt att sajter som ligger på samma IP-adress och länkar till varandra får lägre ranking. Dock är det inte sådana saker det handlar om i det här fallet. Det här är en 100%-ig svartlistning; all besökstrafik från Google har strypts.
@Anton: Intressant resonemang.
Min målsättning har ju varit att om någon googlar på "sushi borås" eller "wifi kungsholmen" så ska respektive sajt träffa högt. Vilket jag inte tycker är orimligt, eftersom sushikartan och wifikartan rimligtvis ÄR de bästa träffarna för de sökningarna.
Att flera av sajterna hamnat högt på SAMMA GÅNG gång när man söker efter obskyra småorter (som "Norberg" eller "Torreby"), har mest att göra med att det inte FINNS så mycket annat content på webben för dessa platser. Det i kombination med att kartsajterna har många inlänkar och är således är starka.
Det har mer varit en bieffekt. Och inte heller något som man får så mycket trafik på, eftersom det är väldigt få som söker på det sättet. "Torreby".
Men du är ju inte helt borta, du har bara lägre ranking. Här hittade jag dig tex: sushi stockholm
@Ted: helt rätt målsättning, om du frågar mig. Och jag tror jag blev lite missförstådd: jag tror inte det är att du dominerat som är problemet, utan det faktum att de landningssidor du haft varit mer eller mindre ett sökresultat (eller liknat ett).
En liten anekdot är att jag just slog mig ner på Il caffé, på Kungsholmen.
Killen som sitter vid samma bord är nyinflyttad och hade hittat hit via Wifikartan.se
Hej
Ted
Största skillnaden är väl att du inte har försökt "fuska"?
försöka knyta till dig TechCrunch /CrunchBase kan kanske underlätta för dig.
http://www.crunchbase.com/
http://www.techcrunch.com/
Precis som Anton säger, kör noindex på sökresultat-sidorna (men follow på länkarna) men gör det inte på de korrekta sidorna.
Google är kinkiga med detta och ibland kan det vara en nackdel, precis som du beskriver här...
Fy fan, jag lider med dig, Ted! :( Hoppas verkligen det ordnar upp sig! Det här är absurt och fruktansvärt orättvist.
@Anton och Simon: Det blir lite flytande vad som är en "söksida".
I slutändan handlar det nog om att man bör försöka skapa relevant innehåll till Google, och inte spamma dem med typ hela svenska ordlistan, matchade mot 100 bloggposter.
Jag tycker nog att "Kyrkor i Varberg" eller "Sushi nära Norra Bantorget" ÄR relevanta sidor om man söker med liknande begrepp...
Och det verkar ju också lite underligt att Google skulle banna alla sajterna, i dess helhet, på grund av något sånt.
Funkade utmärkt när jag gick in.
@Fredrik. Jag hittar inte Sushikartan när jag söker "sushi stockholm". Gör du verkligen det? Kan du skicka en skärmdump?
ted snabel-a tedvalentin punkt com
Fördjävligt!!! Jag hoppas att det hela bara är ett misstag och att Google snabbt som attan inkluderar dina eminenta sajter igen!
Sushikartan kommer upp i sammanställningen för "lokala företag" och som sökresultat 15 när jag söker.
Skumt!
/Klaus
Här är en skärmdump: http://i43.tinypic.com/23qxgf4.png
@Fredrik! Aha. Plats 50 är inte den mest attraktiva platsen direkt. Ungefär likvärdigt med att inte finna med alls.
Det stämmer att sidorna ligger kvar. Men dess "värde" har satts till noll eller näst intill noll.
Inte bra direkt kanske, men du ligger tre platser över Eniro/Gula Sidorna :)
Welcome to the club.
Verkar som att Google inte tycker om folk som drar in relativt stora summor på Adsense. Ang reinclusion så verkar det fungera för vissa ochinte för andra. Jag har skickat iväg 3 reinclusion men ingenting har hänt och detta var 9 resp 6 resp 3 månader sedan. Har hört att andra har fått tillbaka rankingen efter 2-3 veckor då dom skickat in reinclusion. Så lycka till.
Hejsan Ted,
Dessvärre tror jag att du satt dig i situationen själv genom din sammanlänkning av uppsatser.se och dina kartsajter. Idag har du exempelvis över 840 000 sitewide djupa länkar som pekar på wifikartan.se och länkprofilen liknar mycket de stora kluster av spambloggar som finns där ute.
Om jag hade varit Googles algoritm hade även jag varit ganska oblyg med att penalisera din webbplats. Det är ju som du säger en algoritm och inte en person.
Det är uppenbart att Google håller på med en sanering av den här typen av cluster och det är bara att beklaga att du hamnat mitt i det hela.
Synd när bra innehåll försvinner. Din aggressiva "intern"-länkning är nog boven i dramat som gör att du ryker.
Tror inte det har att göra med att du indexerar dina sökresultat. Då skulle i princip var enda WP-installation som har kategorisidor indexerade ryka från resultaten.
//Jesper
Helt galet, fel och framför allt jättefel.
Annonskartan verka iof dyka upp, men sushikartan är som bortblåst från intresseant placering..
Kackigt.
Ska jag hämta tjäran och fjädrarna?
När jag söker på sushi stockholm hittas du just nu på sid 2, pos 16 (google.se).
Ted,
Du har x antal webbplatser som är tämligen lika varandra. Dessa webbplatser har relativt många sidor som generellt har ganska lite unikt innehåll (kort beskrivning, en adress, några korta kommentarer och en Googlekarta). Dessa webbplatser har huvudsakligen länkar (sitewide) från varandra och delar dessutom IP och DNS samt har snarlik WHOIS.
Jag ifrågasätter inte att webbplatserna kan fylla en funktion för dina besökare, men jag är samtidigt inte förvånad över att en algoritm kan klassa dessa som spam och därmed icke önskvärda. Många, många autogen/mashup-siter av olika slag har gått samma öde till mötes.
Mitt förslag är att du ser till att du har mer unikt innehåll på sidor som du väljer att indexera, att du tar bort sitewide-länkarna mellan dina olika siter samt att du ser till att skaffa många andra auktoritiva, kvalitativa länkar (förslagsvis djuplänkar direkt från de olika caféerna, restaurangerna etc till sina respektive sidor).
Jag hoppas att det löser sig för dig. Lycka till!
/Victor
Gå till chrunchbase och hämta en widget och sätt en här och en eller flera på dina kart siter så kommer google folket ilandes =o) Gillar dom dig så länkar de tbxs också.
Då förstår jag varför mina cafetillägg inte registreras. Jag var ganska irriterad ett tag.... Dock blir mina recentioner registrerade och betygen sparas.
Trist att systemet drabbar dig, du har förmodligen hamnat över någon gräns i deras system och sen så har någon tittat på din sida och bedömt att du faktiskt är över den gränsen.
Utifrån ett strategiskt perspektiv kan man direkt relatera detta till vad Google håller på med i Sverige att fota gator för att få 3D vyer. Det kan alltså också röra sig om att Google ser över hur gator, torg och platser i Sverige just nu är indexerade och ändrar gränser och nivåer i sökindexet för att snart lyfta fram deras egna tjänster inom det här. Jag menar, hitta.se är stora och jag har noterat att de också mer sällan kommer upp på geografiska sökningar så det kan vara en ny strategisk inriktning också som Google har.
Vilket som så är det trist. Det här med att ligga i händerna på Google är förmodligen en stor styrelsefråga hos de flesta internetbolagen och hur man strategiskt sprider riskerna och säkrar affärsmodellerna. För mig har det i alla fall varit det.
@Jesper: Intressant teori att det skulle vara länkningen från Uppsatser.se som är problemet.
Men: jag länkar INTE till Kyrkokartan och Campingkartan från Uppsatser.se, och ändå har de två sajterna blivit svartlistade. Så lite svårt att tro att det skulle ha med det att göra.
------------
@Victor: Sajterna är faktiskt bara lika varandra till utseendet - inte till innehållet. Skillnaden i innehåll mellan exempelvis jobbkartan.se och de andra sajterna är 100%. Ändå är jobbkartan svartlistad. Så också svårt att tro att det skulle vara ett problem med unikt innehåll.
------------
Generellt: De sajter som INTE är svartlistade är Annonskartan.se, Flygkartan.se och Vandrarhemskartan.se. De är lika sammanlänkade som de andra sajterna.
Jag skulle gissa att Flygkartan.se och Vandrarhemskartan.se gått under radarn eftersom de inte finns med i "top-menyn". Algoritmen borde inte göra någon skillnad mellan dessa sajter och de andra. Men en människa som granskar sajterna manuellt skulle helt klart kunna missa dem.
Kusligt!
Stå på dig, och hoppas det löser sig snart!
har mailat en vän vid google, han skulle se över det.
stina honkama var dag barn hemma hos oss när hon var lite....jag möte lassi;)
Har det något med google maps att göra? Kan google tro att du missbrukar licensen?
Helt rätt gjort av google att ta bort en sådan site. När man söker på "wifi stockholm" så ska man ju få upp ett resultat med den bästa wifi platsen i sthlm. Man ska inte få upp en länk till ännu en sökmotor.
Hej. Har bloggat om ditt fall. http://djupliden.se/wordpress/?p=225. Lycka till.
Hej Anonym...
Om du går in på Wifikartan.se/Stockholm och klickar på "bäst betyg" så får du upp listan över de ställen somfolk röstat fram som de bästa wifi-ställena i Stockholm.
http://www.wifikartan.se/Stockholm/?distance=9999
Var det inte det du ville ha?
En fråga @ted: Föregicks detta totala tapp möjligtvis av att du med de bestraffade sajterna började synas på toppen och inte bara i svansen? Alltså att du började synas på sökfraser som på egen hand genererar mycket trafik? Typ "hotell stockholm" till exempel?
I dagarna har det dessutom hänt en del i hur Google hanterar PageRank sculpting och dessutom har man börjat följa javascript länkar på ett nytt sätt: http://tinyurl.com/qtnaf5
Kan detta hänga ihop med dina problem?
@Bernt: Intressant artikel!
Svartlistningen föregicks inte av något; jag har inte gjort några direkta ändringar på sajterna under de senaste månaderna.
Hejsan Ted,
Att bara somliga av dina webbplatser har drabbats är troligtvis ett resultat av att du inte länkat dem lika aggressivt i ditt nätverk som de andra.
Dessvärre tror jag att även de kommer att drabbas då alla dessa webbplatser är starkt relaterade till varandra (whois mm.).
För att lösa problemet skulle jag börja med att sätta NoFollow på alla sitewide-länkar du använder dig av som går externt från dina webbplatser. Internlänkningen behöver du inte köra nofollow på.
Därefter skulle jag resubmitta sajten i Webmastertools och kontakta google och säga att allt var ett misstag.
//Jesper
Hej Ted! Jag gillar din blogg skarpt och det är jättekul att följa dina projekt!
Om du ska vara lite självkritisk, är det något du skulle kunna gjort annorlunda SEO-mässigt med dina kartsajter om du blickar tillbaka?
Jag har själv lagt märke till att dina kartsajter är extremt bra SEO-anpassade och ibland dyker upp på sökord som ibland kanske inte är helt hundra. Tänker då främst på Annonskartan, men även övriga kartsajter.
Kan det vara så att du lyckats "för bra" med optimeringen på alltför många sökord?
Vore kul att höra dina åsikter. Ovanstående är ingen kritik. Jag önskar att jag vore lika duktig på SEO =)
Hjälper det om vanliga, orelaterade användare länkar till sajter vi använder från egen blogg eller webbsajt?
Som en person gör jag väl ingen direkt skillnad, men jag vill i alla fall visa mitt ställningstagande, så jag gör ett inlägg på min blogg om de tjänster jag har använt, och länkar till dem. Jag är en vanlig "låganvändare", just den typen som inte minns exakt hur adressen var, och hittar tjänsten via google när jag behöver den - tycker det är heltrist om denna funktionalitet ska försvinna (ser att du är nedrankad även på sökord som "sushikartan + sök restaurang)
Jag vill tro mer om google än att de begränsar möjliga konkurrenter. Jag har följt saker du har skrivit om sund sökmotoroptimering. Jag vet att en person inte gör så stor skillnad, och vet inte ens tillräckligt om seo för att förstå om det skulle göra en skillnad om fler externa personer började länka mer till sajterna, men man kan ju se att engagemang finns via kommentarer här i alla fall.
Hittade hit via kommentar från Deeped. Lycka till!
Jag satte som ett test upp Google Adwords på några sidor för 2,5 år sedan. Efter ett par veckor så fick jag ett mail från Google Adsense där de skrev:
"Vi har uppmärksammats på att ogiltiga klick och/eller visningar har
förekommit på Google-annonserna på din(a) webbplats(er). Vi har därför
avaktiverat ditt Google AdSense-konto. Vi hoppas att du förstår att
denna åtgärd vidtogs för att skydda AdWords-annonsörernas intresse."
Jag försökte såklart få reda på vad som hade hänt och vad jag kunde göra åt det men det hela blev bara mer och mer Kafka-likt. Det enda jag vet är att jag är oskyldig. Jag är fortfarande avstängd. Rätt hårt om det är livstid på ogiltiga klick.
Lycka till!
@Jesper: Tack för bra feedback. Jag har faktiskt precis gått igenom alla sajter och satt nofollow på samtliga länkar mellan dem (förutom topmenyn på förstasidan).
Tycker generellt att Google BÖR kunna hantera "sammanlänkade sajter". Dvs förstå att 100 länkar från en sajt är värt en bråkdels bråkdel av 1 länk från 100 olika sajter. Även Schibstedt och Bonnier länkar friskt mellan alla sina sajter.
Men som du säger så kanske det flaggas som lite "fishy" på något sätt, ändå. Better safe than sorry.
-----
@Raffe: Bra frågeställning!
* Förmodligen borde jag ha gjort EN sajt, trots allt. Det bästa vore ju om jag hade kunnat köpa loss www.kartan.se - och sedan kört subdomäner istället; dvs. http://sushi.kartan.se (Tyvärr ville dom inte sälja domänen när jag senast frågade.)
* Som Jesper är inne på så kan det ju vara så att alltför sammanlänkade sajter är dåligt, och att man ska använda "nofollow" mer, om inte annat för att visa "good intent".
* Mina kartsajter har fått FÖR BRA resultat på minde ortsnamn. Detta har aldrig varit någon intention och har i realiteten knappt lett till några besökare. Men det har säkert provocerat vissa.
Tumregeln att träfflistan hos Google ska vara relevant.
... jag skriver säkert en lite längre bloggpost inom kort på det här temat.
faran är väl uppenbar om man är lite cynisk;) alla kommer väl ihåg robotcop.....
Frågan är om man verkligen vågar och bör bygga sin verksamhet på trafik från google?
Jag vet inte, men det r onekligen så att många som lever på google besökare ibland får uppleva liknande saker.
Du är säkert tillbaka igen :)
En annan anekdot är att jag och en kollega igår hittade till Il Caffe med wifikartan inför Stockholm geekmeet. Du måste varit snubben med klisterlapparna på MBP:n?
Google gör nu en pudel i Dagens Industri...
Det som hänt var ett misstag och det beror inte på att det varit något fel på sajterna, förklarar en Googlerepresentant. Google förtydligar också att kartsajterna är utmärkta exempel på bra mashups.
Läs mer om The Google Poodle här:
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\06\05\340430§ionid=IT
Enligt DI-artikeln menar Google att det rör sig om ett misstag. Var det ett misstag eftersom det rör sig om just Ted Valentin, eller är det precis som @jesper påpekar att samman-/och internlänkarna ställer till det för Google? Är det några andra som har råkat ut för samma sak?
Världen håller andan...
Google kan man aldrig lita på. Direkt när man börjar tjäna lite pengar på deras annonser stänger de av ens konto och påstår att man fuskat. Fy fan.
wow, shit!
Oss stängde de inte av direkt utan tog bort massor av relaterad content. för att dubbelkolla tror jag. Sen tror jag de insåg att allt var naturligt genererat.
Men det här var verkligen illa. Dålig publicitet för dem. Och gör att man blir orolig för rättssäkerheten...
Jag är mycket positiv till din site om just recensioner av kyrkor. Som nästan eldsjäl vad gäller kyrkoarkitektur ska jag recensera flitigt och njuta av andras recensioner!!!!!Jag hittar dig.......
Hittade lite intressant info http://bit.ly/F1kJY
http://www.huffingtonpost.com/aaron-greenspan/why-google-bothered-to-ap_b_213176.html - Aron Greenspan stämde Google och vann.
"The core of the dispute focused on whether or not Google had the right to terminate my company's Google AdSense account without providing a valid reason. The judge in the case ruled that it did not have that right, and so I won."
Känns lite trist att länka till The HuffPo speciellt med tanke på deras fabless för anti-vaccin-rörelsen och annat hokus pokus.
Det här var helt nytt för mig. Även om jag gillar mycket av det Google gör så skrämmer det mig att vi föder en aktör som tar mer och mer av marknaden...
En liten fråga bara: Tjänster som t.ex Eniro säljer ju länkar och borde väl därmed ha svårt med pageranken eller ser Google mellan fingrarna?
Men google ÄR ju ett vanligt företag!
Post a Comment