Sunday, May 30, 2010

Boktips för blivande internet-entreprenörerFick ett mail, från en kille som heter David:
" Hejsan! Jag heter David och läser industriell ekonomi nere i Lund första året. Jag har läst lite i din blogg, sedan jag fick tips om den av en kompis
för några dagar sedan, och jag gillar många av de sidorna du har lagt
upp (speciellt tror jag badkartan kommer bli schysst att ha i
sommar!). Det här med att bygga olika sidor verkar väldigt spännande
tycker jag och snart börjar ett långt sommarlov och då vore det
perfekt att testa om det även är något för mig! Därför undrar jag om du har några tips på litteratur eller liknande, både om kodning och även entreprenörskap på Internet generellt, som är bra att ha om man är ny på området. Har du tid att svara på min fråga uppskattar jag det mycket. Med vänliga hälsningar, David "
Det är är en typisk sådan fråga som behöver crowdsourcas. Det skulle vara kul om vi kunde hjälpa till att skapa en bra läslista till David. Så kom jättegärna med fler boktips i kommentarerna till det här inlägget. Jag påbörjar listan här:
  • Getting Real, av 37 Signals. Den kan laddas ner som PDF, beställas i pappersform eller läsas gratis på nätet. Den är extremt hands on, väldigt konkret. Den tar bara ett par timmar att läsa och är något av "Maos lilla Röda" för människor som mig. (Deras senaste bok, Rework, verkar vara mer på ungefär samma tema.)
  • The 4-Hour Workweek, av Tim Ferris var det ett par år sedan jag läste. Den är inte speciellt välskriven, och det är ganska mycket "gimmick". Men den har vissa bra poänger i grunden.
  • Min pappa hette Stikkan. Om Stikkan Andersson, som var entreprenör i en tid då det verkligen rynkades på näsan åt det i Sverige. Den här boken har inget med internet att göra men är en finfin bok på temat entreprenörsanda.
  • När det gäller programmeringsböcker så gillar jag själv böcker på temat, typ: Teach yourself ----- in ten minutes. Ju enklare desto bättre. Det man behöver för att komma igång är för det mesta bara en introduktion och ett par bra exempel.
  • ...
  • ...
  • ...
Kom gärna med fler tips. Som ni märker så läser jag inte så många böcker i mitt eget ämne så även *jag* verkar behöva ett par lästips inför sommaren.

Om vi ger David lite bra råd så kan han släppa sin första sajt innan sommaren är slut. Och David - kolla gärna det här och det här inlägget också. Där finns fler tips till dig!

16 comments :

Stefan said...

Jag har tyvärr inte läst samtliga ännu men här är en hyfsat sammanfattning på böcker som brukar omnämnas vid personlig utveckling och entreprenörskap.

http://www.stefannilsson.com/boktips/

Ted Valentin said...

Hej Stefan! Fast om David ska läsa ALLA de där böckerna så lär han ju aldrig komma igång med att faktiskt börja jobba. Så - om du skulle välja EN av dem? Som David bara *måste* läsa? :)

David said...

Tack så mycket! Jag ska börja kolla in era tips på en gång : )

 Micael Widell said...

Nu beror det ju på vilken typ av entreprenör man vill bli, men om jag fick välja ut en enda entreprenörskapsbok att rekommendera så blir det "Founders at work" som berättar storyn bakom massvis av it-startups i USA såsom Yahoo, Hotmail, Hotornot, Lycos, GMail, Paypal etc.etc. Samtliga historier är intervjuer med grundarna där de berättar hur de gick från idé, via föräldrarnas garage, till multimiljondollar-exit. Otroligt intressant läsning.

Aron said...

Crush it av Gary Vaynerchuck är väldigt inspirerande.

http://amzn.to/159zeu

Nu är det inte riktigt svar på frågan, men:
När det gäller webbutveckling och programmering rekommenderar jag att du börjar klura lite på vad du vill bygga. Strunta i att göra någonting i världsklass, försök istället förstå hur man bygger olika lösningar och se hur andra gör. Läs bloggar om webbutveckling, Ladda ner färdig kod. Bygg om den och se vad som händer. Försök göra något eget från grunden. Det första jag byggde var en adressbok i php/mysql - endast för att förstå hur det fungerade. Idag har jag runt ett 10-tal sajter.

Om du inte redan gjort det:
Börja med att installera WAMP/MAMP på datorn och kör php/mysql lokalt. Då har du ingen som helst kostnad för att komma igång. Är enklare än man tror. Tror det var Ted som skrev i nått blogginlägg tidigare att man behöver kunna 10 olika kodsnuttar i PHP för att bygga i princip vad som helst och jag kan inte annat än hålla med. Kreativitet är det som sätter gränsen för vad du vill bygga :)

Och kom igång: Så länge du bygger något du själv har nytta av har du åtminstone 1 nöjd användare.

// Aron

Ted Valentin said...

Bläddrade lite i CRUSH IT på Amazon. Den verkar riktigt trevlig!

Aron said...

Ted: Absolut. Den påminner lite om 4 hour work week -- inspirerande och lättläst. Dock ganska tunn och inte speciellt djupgående inom nått ämne. Vilket ibland å andra sidan inte gör så mycket.

Kan även rekommendera:

http://garyvaynerchuk.com/

Mikael Green said...

Måste instämma om Getting Real från 37signals. Uppdelad i korta essäer och mycket matnyttigt om att bygga webapplikationer utan att projekten blir för stora och tunga. Jag läser webbversionen i mobilen när jag väntar på bussen etc, om och om igen.

Läste just deras Rework, vilket mycket riktigt är mer av samma. I princip är det många idéer från Getting Real, plus några nya, fast skrivna ur ett företagarperspektiv snarare än ett programmerarperspektiv. Kolla även in deras blogg Signal vs Noise.

Den boken som lärde mig PHP/MySQL är "PHP and MySQL Web Development" av Welling/Thomson. Tog med den på semestern och efter ett par kapitel kunde man bygga rätt avancerade grejor.

Entreprenörskap då? Tja, har läst typ tre olika böcker om Richard Branson och läser man om honom kan det liksom inte bli annat än inspirerande.

Förresten, nån som har ett tips på en bra resurs när man har lärt sig lite programmering, svängt ihop ett par appar, men kanske vill ta ett steg till, få lite bättre struktur på kodhärket, etc? Förutom att googla, alltså.

/Micke

Daniel Berg said...

För min del handlar det mest om det härliga engagemang som är grundstenen till många lyckade och mindre lyckade entreprenörssagor.
Här följer några som kämpat och lyckats.
- Richards Branson böcker är alltid en inspirationskälla
- New Waves grundare Torsten Jansson har skrivit boken "i halvtid" som visar på en aldrig sinande källa av jävlar anamma (inte jätte-välskriven dock)
- Boken "Rich Dad Poor Dad" om hur du bygger privat cash flow (vilket alltid kan vara nyttigt)
- Historien om IKEA av Ingar K är ju också lite av svensk allmänbildning när det kommer till entreprenörsskap

Det viktigaste David är nog att veta varför du gör det du gör. Sen är det bara att göra.

Lycka till!

Jonatan Heyman said...

Kan verkligen instämma i rekommendationen av 37signals "getting real" som jag tycker är riktigt bra och inspirerande.

Många här verkar tipsa om PHP, och jag kan tycka att PHP kan vara ett bra språk att börja experimentera med om man inte programmerat tidigare. Har man däremot lite erfarenhet av programmering så skulle jag definitivt rekommendera någon som vill göra ett webbprojekt att titta på Python/Django eller Ruby/Rails pga. den extremt stora produktivitetsvinst man får jämfört med PHP. Dels för allt man får gratis från ramverket, men även pga. det betydligt kraftfullare programmeringsspråket.

Daniel Marklund said...

Don't make me think! av Steve Krug. Ett måste för alla som skall utveckla för webben.

Den handlar om web usability, hur man bygger upp en sida optimalt för användarna. Väldigt lättläst och hands on. Exempelkapitel finns på http://www.sensible.com/chapter.html

Lycka till.

Kim said...

Om du ska lära dig PHP kan jag rekommendera Head First serien http://www.headfirstlabs.com/books/hfphp/

Det är pang på , hands-on training. Inget flumsnack med programmeringsteori eller liknande.

De har även en HTML-bok i samma serie men jag tror nog http://www.w3schools.com/ räcker för att komma igång om du skulle sakna kunskaper i det.

Unknown said...

jag kan tipsa om noded! Det är en skön liten bok som ger en fräsch syn på hur man kan jobba med webbaserade projekt.

här tipsar jag om den i mitt eget webbprojekt. http://www.cloudyourself.se/2009/10/14/noded/

//Fredric

Magnus said...

Garanterat intressant läsning om hur man kan starta ett webbolag är 'Behind the clouds' av Marc Benioff (grundaren till Salesfoce). Mycket lätt läst/lyssnad sedan den är i punktform.

http://www.salesforce.com/behindthecloud/

Instämmer även i ovan förslag från 37signals, inkl deras nya 'Rework'.

David said...

Återigen tack för tipsen! Nu har sommarlovet börjat på allvar och jag har bland annat läst "getting real" och kan bara instämma i att det är en riktigt taggande bok. Sedan har jag börjat skriva lite sidor på skoj. Nu gäller det bara att komma på en värd idé att satsa lite mer på :P

Robin said...

Jag kan även rekommendera vår C-uppsats som vi skrev 2009, där även Ted ger sina synpunkter på hur man kan bygga en framgångsrik webbtjänst:

http://www.uppsatser.se/uppsats/72b9cad63f/