Thursday, September 16, 2010

De som gillar X gillar även Y

Det här är en ny funktionalitet på kartsajterna, som påminner lite om exempelvis Amazon, där man ju får tips på "de som köpte boken X köpte även boken Y".

Så här ser det ut nu när man går in på t.ex. Restaurangkartan och kollar in restaurang Brofästet i Hornstull:Ju fler som recenserat ett ställe, desto bättre blir förslagen.

Det här låter kanske som en ganska enkel och självklar funktion. Men det vara faktiskt en av de funktioner som var allra svårast att få ihop så att den blev riktigt, riktigt bra.

Jag labbade i nästan två dagar, viktade en massa olika variabler, och testkörde till slut fem olika helt olika algoritmer innan jag blev nöjd.

Nu tycker jag att funktionen ger riktigt bra förslag. Vad tycker ni?

3 comments :

Marcus Andersson said...

Tycker det funkar okej men det finns fortfarande utrymme för förbättring... Kanske skulle ett filter för avstånd vara bra? Även om andra som tycker om Kaffeverket i Vasastan tydligen tycker om Gamla Konsum i Fårösund känns det inte som jag kommer åka dit och prova. Å andra sidan kanske det säger en del om superlokala resevanor.

Skulle vara trevligt med en lista med personliga rekommendationer baserat på vad man redan tycker om.

Använder du någon färdigt algoritm som bas eller är det helt hemmasnickrat?

Har själv använt slope one tidigare med goda resultat, men det blir snabbt stora datamängder med många användare och många poster. Fördelen är att större delen av arbetet görs vid recensionstillfället och inte vid visningen av listan.

Erik said...

Collaborative filtering är jäkligt intressant! Hade tänkt föreslå denna funktion innan, men du var tydligen i samma tankar :)

Är precis som Marcus lite intresserad av algoritmen. Vilka fem testade du? Jag har tittar lite på netflixprize.com förut, men inte labbat något själv...

Nabil said...

Tycker det fungerar riktigt bra!